İstanbul’da 409 CHP’li Milletvekilliği İçin Yarışacak

Cumhuriyet Halk Partisi Türkiye genelinde 45 kentte önseçim için sandığa gidiliyor.

İstanbul’da 409 CHP’li Milletvekilliği İçin Yarışacak
İstanbul’da 409 CHP’li Milletvekilliği İçin Yarışacak

Cumhuriyet Halk Partisi Türkiye genelinde 45 kentte önseçim için sandığa gidiliyor.

7 Haziran’da yapılacak genel seçimlerde milletvekilliği adaylarının belirlenmesi amacıyla CHP 29 Mart sabahı İstanbul, İzmir ve Ankara’nın da aralarında olduğu 45 ilde önseçim yapacak. Kıyasıya yarışın yaşanacağı önseçimde İstanbul’da 3 ayrı bölgede aralarında mevcut milletvekillerinin yanı sıra gazeteci, sanatçı ve eski siyasetçilerinde bulunduğu 409 aday adayı kesin listeye girmek için oy isteyecek.

Fermuar sistemi


CHP İstanbul’da 29 Mart sabahı milletvekilliği adaylarının isimlerinin kesinleşmesi amacıyla 39 ilçede 44 okulda sandıklar kurulacak. Toplamda 230 bin üyenin oy kullanacağı seçimlerde fermuar sistemi uygulanacak. Önseçimde listelerdeki 1, 3, 5 ve 7. sıraları genel merkez kontenjanına ayırılırken, 2, 4, 6, 8 ve sonraki sıralar için ise önseçimden çıkan adayların isimleri yer alacak. 5 Nisan’da toplanacak olan Parti Meclisi’nde kontenjan adaylarının da belirlenmesi ile listelere son şekil verilerek 7 Nisan’da YSK’ye sunulacak.

CHP Genel Başkan Yardımcıları Gürsel Tekin, Sezgin Tanrıkulu, Mehmet Bekaroğlu gibi isimler kontenjan adayı olacak. Önseçimde 31 Aralık 2014 tarihi ve öncesinde CHP’ye üye olanlar ve önseçim bölgesinde ikamet eden kişiler oy kullanabilecek.

Oy kullanmak için “Parti Seçmen Kartı” olması ve kişinin yanında bulundurması gerekirken o yoksa parti kimliğinin bulunması yeterli oluyor. Oy kullanmak için aidat borcunun olmasının ise kesinlikle engel olmadığı belirtildi.

İstanbul 1. bölgede

Adalar, Ataşehir, Beykoz, Çekmeköy, Kadıköy, Kartel, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sultanbeyli, iŞile, Tuzla, Ümraniye ve Üsküdar ilçelerini kapsayan 1. bölgede 95 bin üye 170 aday adayı için oy kullanacak. 2011 yılında gerçekleştirilen seçimlerde 11 milletvekilliği çıkaran CHP’de mevcut milletvekilleri Mahmut Tanal, Celal Dinçer, Osman Korutürk, Kadir Gökmen Öğüt, Nur Serter’in yanı sıra eski Çalışma Bakanı Mustafa Kul, eski milletvekili Ali Kemal Kumkumoğlu, 68 kuşağından Bozkurt Nuhoğlu, eski İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, CHP PM üyesi Ali Özcan, eski Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, eski Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu, Kartal Cemevi Başkanı İsmail Saçlı, öğretim üyesi Tolga Yarman ve Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin eşi Gamze Akkuş İlgezdi gibi isimler milletvekili adayı olabilmek için yarışacak.

İstanbul 2. bölgede

Bayrampaşa, Beşiktaş, Beyoğlu, Esenler, Eyüp, Fatih, Gaziosmanpaşa, Kâğıthane, Sarıyer, Sultangazi, Şişli ve Zeytinburnu’ndan oluşan 2. bölgede
ise 63 bin partili oy Haber görselikullanacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun İzmir’den önseçime girme kararının ardından bu bölgede 113 aday adayı vekillik için üyelerin karşısına çıkacak. Genel merkeze yakınlığıyla bilinen mevcut milletvekilleri Aykut Erdoğdu, Melda Onur, Haluk Eyidoğan ve MYK üyesi Ercan Karakaş’ın yanı sıra eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Çetin Soysal, Albay Dursun Çiçek, Kılıçdaroğlu’nun yakın çalışma arkadaşlarından Seyfullah Beysülen, Taksim Dayanışması’ndan Cem Tüzün, Toplumsal Bellek Platformu’ndan Saniye Yurdakul, Şinasi Öktem, Mehmet Sevigen, Didem Engin, Hakan Atalay, Zeynel Öztürk ve Dursun Bulut gibi isimler listelerde yer almak için yarışacak.

İstanbul 3. bölgede

Arnavutköy, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Çatalca, Esenyurt, Güngören, Küçükçekmece ve Silivri ilçelerini kapsayan 3. bölgede ise 126 aday adayı yarışacak. 72 bin üyenin oy kullanacağı önseçimde Denizli milletvekili İlhan Cihaner, Süleyman Çelebi, DİSK Tekstil-İş Sendikası Genel Başkanı Rıdvan Budak, Bağcılar Belediye Başkan adayı Bayram Ali Çeşmeci, Doktor Beyzade Özkahraman, Gezi olaylarında polisin gaz kapsülüyle gözünden yaraladığı Erdal Sarıkaya, Av. Efkan Bolaç, eski Bakırköy Belediye Başkanı Yakup Akyüz ve eski AKP milletvekili Feyzi İşbaşaran listeye girmek için yarışacaklardan bazıları.

Kaynak/cumhuriyet.com.tr

Güncelleme Tarihi: 25 Mart 2015, 13:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER