İlgezdi: Huzurevlerindeki koronavirüs vakaları artıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi huzurevlerinde korona vakaları artıyor.

İlgezdi: Huzurevlerindeki koronavirüs vakaları artıyor
 İlgezdi: Huzurevlerindeki koronavirüs vakaları artıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi huzurevlerinde korona vakaları artıyor.
 
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi huzurevlerindeki vaka sayılarının arttığına dikkat çekerek, “Hafta sonu İzmir Narlıdere Huzurevi’nde aralarında 60 personelin de bulunduğu 330 kişide koronavirüs çıktığı bilgileri geliyor. Daha önce de Etiler ve Bayburt’taki huzurevlerinde korona vakaları olduğu basına yansımıştı. Önlemler yeterli değil, huzurevlerinde korona vakaları artıyor” dedi.
 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, salgınının en büyük risk grubunu 65 yaş üstü insanların oluşturduğunu ifade ederek, huzurevlerindeki koronovirüs (KOVİD-19) vakalarının artışının önlenmesi için bir Meclis araştırma komisyonu kurulmasını istedi.
 
CHP’li İlgezdi Meclis Başkanlığına sunmuş olduğu Meclis araştırma önergesinde KOVİD-19 salgınının Avrupa’da huzurevlerinde çok büyük kayıplara neden olduğunu kaydederek, “Nisan-Mayıs verilerine göre Fransa’da en az 11 bin, İngiltere’de en az 15 bin, İspanya’da en az 16 bin, İtalya’da en az 8 bin yaşlı, bakımevlerinde hayatını kaybetmiştir. Amerika’da mayıs ortası itibariyle bakımevlerinde hayatını kaybeden kişi sayısı 10 bini geçmiştir” açıklamasını yaptı. 
 
Huzurevlerinde Daha sıkı tedbirler şart

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Ofisi Başkanı Doktor Hans Kluge’nin “Avrupa bölgesindeki koronavirüs kaynaklı tahmini ölü sayılarına baktığımızda, bunların yarısının bakım ve huzurevlerinde kalan yaşlı insanlar olduğunu görüyoruz” açıklamasını hatırlatan Gamze Akkuş İlgezdi, “Avrupa’da ve Dünyada yaşanan huzurevi vaka ve ölüleri göz önüne alındığında ülkemizde de daha sıkı tedbirler alınmadığı sürece huzurevlerinde yeni vaka ve ölümlerin ortaya çıkacağı açıktır” dedi.
 
Ülkemizde Şubat 2020 verilerine göre kamuya bağlı 179 huzurevinde 16 bin 799 yaşlı; 247 özel huzur evinde ise 10 bin 715 yaşlı olmak üzere toplam 27 bin 575 yaşlıya hizmet verildiğinin altını çizen İlgezdi, “ Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un ‘huzurevleri ile ilgili koronavirüs nedeniyle tüm önlemleri aldık’ açıklamasına rağmen, en büyük risk grubu olan yaşlıların bir arada kaldığı huzurevlerinde koronavirüs vakaları artmaktadır” diye konuştu.
 
Huzurevlerinde 1030 vaka

Bugüne kadar huzurevlerinde görülen ve basına yansıyan örnekleri de açıklayan Genel Başkan Yardımcısı İlgezdi, “Etiler'de özel bir huzurevinde 40'a yakın kişinin korona virüsü testinin pozitif çıktı. Bayburt Memnune Evsen Huzurevinde 27 huzurevi sakininin ve 8 kurum personelinin Covid-19 testi pozitif çıktı. İzmir Narlıdere’de bu hafta sonu 60’ı personel 270 huzurevi personelinde koronavirüs çıktığı iddia edildi. Basında çıkan haberleri derlediğimizde huzurevlerinde bugüne kadar yaklaşık 1030 vaka görüldüğü tespiti yapılabiliyor” açıklamasını yaptı.
 
Huzurevlerinde Vakalar şeffaf biçimde paylaşılmalı

“Huzurevlerinde ortaya çıkan vakalar kamuoyu ile şeffaf biçimde paylaşılmadığı için gerçek sayı bilinmemektedir” diyen Gamze Akkuş İlgezdi, karantina altında oldukları halde yaşlıların Kovid-19’a yakalanmalarının engellenemediğini, alınan önlemlerin yetersizliğini ortaya koydu.
 
CHP’li İlgezdi, “İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinde yaşlılarımızın kaldıkları huzurevlerinde virüsten korunmaları için etkin mücadele yol haritasının belirlenmesi ve huzurevlerinde alınması gereken önlemlerin tespiti amacıyla” Meclis araştırması açılmasını teklif etti. 

Güncelleme Tarihi: 01 Haziran 2020, 14:33

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109