İLGEZDİ, “ÇOCUK İSTİSMARI HER HALÜKARDA SUÇTUR”

ANKARA –(TBMM) Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, ‘18 Kasım, Avrupa Çocuğun Cinsel Sömürüsü ve İstismarına Son Verme Günü’ nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.

İLGEZDİ, “ÇOCUK İSTİSMARI HER HALÜKARDA SUÇTUR”
 İLGEZDİ, “ÇOCUK İSTİSMARI HER HALÜKARDA SUÇTUR

ANKARA –(TBMM) Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, ‘18 Kasım, Avrupa Çocuğun Cinsel Sömürüsü ve İstismarına Son Verme Günü’ nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı

CHP Parti Meclisi üyesi ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Hükümetin, çocuk haklarını korumaya dayalı bütüncül bir politikası bulunmadığını belirterek, “son dakikada Meclis’e dayatılan önerge, çocuk istismarını normalleştiren, cinsel saldırıyı suç olmaktan çıkartan somut bir adımdır. Tacizcileri ve tecavüzcüleri, ‘aile bütünlüğü’ denilerek koruma altına alan bu yaklaşım, suça ortak olmak demektir” dedi.

AKP grubu tarafından, Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri esnasında, cinsel istismar suçunda mağdur ile failin evlenmesi halinde, fail hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması veya cezanın ertelenmesine imkân sağlayan bir önerge verildiğini anımsatan CHP’li İlgezdi, asli görevi istismar suçlarını önlemek ve mağdurları korumak olan hükümetin büyük bir skandala imza attığını belirtti.

“ÇOCUK İSTİSMARI HER HALÜKARDA SUÇTUR”
İktidarın, çocuk istismarını önlemeye ve çocukları korumaya yönelik bütüncül bir politikası olmadığını ifade eden İlgezdi, “Cinsel istismar suçlarının ardında yatan sosyopolitik ve sosyokültürel etkenleri göz ardı ederek, çocukları tecavüzcüleriyle evlendirmeye çalışmak, tecavüz ve tacizi meşrulaştırdığı gibi suç olmaktan da çıkartır. Tecavüzcüsüyle evlendirilen çocuklarımızı da bir kez daha mağdur eder. Oysa çocuk istismarı her halükarda bir suçtur. Hangi sebeple olursa olsun, bu suçu ortadan kaldırmaya, azaltmaya, ceza indirimine tabii tutmaya çalışmak, suça ortak olmaktır.” dedi.
 
“YASAYI BİLMEMEK MAZERET DEĞİL”
İktidar kanadından yapılan, ‘Yaşı tutmadığı halde, erken yaşta evlenenler var. Yasaları bilmedikleri için hapse giriyorlar. Mağdur oluyorlar.’ açıklamasının kamuoyunda oluşan tepkiyi ortadan kaldırmayacağını vurgulayan İlgezdi, “Çocuk istismarını meşrulaştıracak adımlar atmak yerine, öncelikle çocuk evlilikleri başta olmak üzere, hak ihlallerini ortadan kaldıracak yasal düzenlemelere ihtiyaç var. Türk Medeni Kanunu'nun bu kapsamda değiştirilmesi gerekiyorken, ‘mağdur olanlar var’ denilerek, çocuk istismarının önünü açacak ve çocuk yaştaki evliliklere meşruiyet zemini hazırlayacak bu değişikliği kabul etmemiz mümkün değil.” diye konuştu.

“TECAVÜZCÜ BİRDEN FAZLASYA NE OLACAK?”
Konuyla ilgili Meclis Başkanlığına bir de önerge verdiğini belirten CHP’li İlgezdi, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a “Bir kız çocuğuna, birden fazla “yaratığın” tecavüz ettiği durumlarda, kız çocuğunu kiminle evlendirmeyi düşünüyorsunuz?” sorusunu yöneltti.

CHP Parti Meclisi üyesi ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi’nin Meclis Başkanlığına sunduğu soru önergesi şu şekilde;
 
“2015 yılından itibaren 18 Kasım, Avrupa Çocuğun Cinsel Sömürüsü ve İstismarına Son Verme Günü olarak belirlenmiştir. 
Çocukların uğradıkları cinsel sömürü ve cinsel istismarı, tüm toplumlarda karşılaşılan trajik bir durumdur. Bu tür suçlar, çocukların haklarının gerçek ve ciddi bir şekilde ihlali anlamına gelmektedir. Sömürü ve istismara uğrayan mağdur çocukların hayatlarında kalıcı ve zararlı sonuçları olmaktadır.
Bu tür suçları önlemek, mağdurları korumak ve suçluları cezalandırmak için adımların atılmasını sağlamak gerekirken, iktidar partisi bugün yani 18 Kasım Avrupa Çocuğun Cinsel Sömürüsü ve İstismarına Son Verme Günü’nde, kamuoyunda 'Çocuk tecavüzcüyle evlendirilsin' olarak bilinen önergeyle bir skandala imza atmaktadır. Bu teklif ile tecavüzlerin önü açılmakta ve çocuklar güvencisizleştirilmektedir. 


Bu çerçevede,
1-) 2002-2016 yılları arasında cinsel istismar ve tecavüz suçlarından dolayı kaç kişi tutuklanmıştır? Kaçı 18 yaşından küçük çocuklara cinsel istismar veya tecavüz suçundan tutuklanmıştır?
2-) 2014, 2015 ve 2016 yıllarında çocuklara cinsel istismar ve tecavüz suçlarından dolayı kaç kişi hakkında dava açılmıştır? Kaçı tutuklanmıştır?
3-) Hükümetleriniz döneminde kaç kişi tecavüz ettiği kişiyle nikâh yapmıştır?
4-) 2002-2016 yılları arasında resmi veya özel kurumda çalışan kaç personele cinsel istismar veya tecavüz suçundan dava açılmıştır? Kaçı tutuklanmıştır?
5-) TBMM’ne getirmiş olduğunuz son önerge yasallaştıktan sonra bir kız çocuğuna birden fazla “yaratığın” tecavüz ettiği durumlarda, kız çocuğunu kiminle evlendirmeyi düşünüyorsunuz? Ya da aynı “yaratık” birden fazla çocuğa tecavüz ederse hangisiyle evlendirmeyi düşünüyorsunuz?”



















YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER