İLGEZDİ: CİNSEL ŞİDDET YAYGINLAŞIYOR

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi ülkemizdeki cinsel istismar suçlarının kaygı verici boyutlara ulaştı.

İLGEZDİ: CİNSEL ŞİDDET YAYGINLAŞIYOR
 İLGEZDİ: CİNSEL ŞİDDET YAYGINLAŞIYOR

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi ülkemizdeki cinsel istismar suçlarının kaygı verici boyutlara ulaştı.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi ülkemizdeki cinsel istismar suçlarının kaygı verici boyutlara ulaştığını ifade ederek, “Cinsel şiddet suçları karşısında cezasızlık yaygınlaştırıyor, hakkında mahkûmiyet kararı olan 223 bin 442 kişiden yalnızca yüzde 38’ine hapis cezası verildi” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, geride bıraktığımız 13 sene içerisinde Türk Ceza Kanununun cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar tanımlayan 102, 103, 104 ve 105’nci maddeleri uyarınca sanık olan kişi sayısının 446 bin 439, Cumhuriyet Başsavcılıklarında şüpheli olarak işlem yapılan kişi sayısının ise 879 bin 451 olarak kayıtlara geçtiğini açıkladı.

 

CHP’li İlgezdi açıkladığı Cinsel Şiddet Raporu ile çarpıcı rakamları ortaya koydu. Rapora göre 2020 itibariyle Türkiye nüfusunun yüzde 1’i hakkında cinsel şiddet suçu işlediği gerekçesiyle işlem yapıldı. Adalet Bakanlığı verilerine göre geçtiğimiz 13 yılda; günde 94 kişi sanıkhaftada 330 kişi mahkûm olurken, ayda 544 kişi ise hapse girdi.   

 

ŞÜPHELİ SAYISI’NDA YÜZDE 70 ARTIŞ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi’nin açıkladığı verilere göre 2009-2018 yılları arasında cinsel şiddet uyguladığı gerekçesiyle hakkında Cumhuriyet Başsavcılıklarınca işlem yapılan kişi sayısı 879 bin 451 olarak kayıtlara geçti. Buna göre 2009 yılında 65 bin 605 olan şüpheli sayısı yüzde 70 artarak, 111 bin 531’e yükseldi.  

 

SANIK SAYISINDA PATLAMA

Adalet Bakanlığı verilerine göre 2006 yılında 19 bin 629 olan sanık sayısının 2018 yılı itibariyle 22 bin 212 kişi artarak 41 bin 841’e yükseldiğini hatırlatan Gamze Akkuş İlgezdi, “13 yılda cinsel şiddet suçu işlediği gerekçesiyle mahkemelerde sanık olan kişi sayısında yüzde 113 artış yaşandı. Öte taraftan geçtiğimiz 13 yılda Türkiye’de günde 94 kişi sanık, haftada bin 300 kişi şüpheli oldu. Ayda bin 432 kişi mahkum olurken, 544 kişi de hapse girdi” dedi.  

 

TEK ADAM DÖNEMİNDE YÜZDE 17 ARTIŞ

CHP’li İlgezdi tek adam rejimine geçişle birlikte cinsel şiddet suçu işlediği gerekçesiyle sanık olan kişi sayısında artış yaşandığın altını çizerek, “Adalet Bakanlığı verilerine göre 2013 yılından Anayasa referandumunun yapıldığı 2017 yılına kadar sanık sayısında gözle görülür bir düşüş yaşanırken, Tek adam rejimin ilk iki yılında, yani 2017-2018 arasında sanık sayısında yüzde 17 artış yaşandı. Buna göre 2016 yılında 35 bin 155 olan sanık sayısı, 2017 yılında 35 bin 896’ya, 2018 yılında ise 41 bin 841’e yükseldi” diye konuştu.

 

MAHKUMİYET ORANI YÜZDE 50

Genel Başkan Yardımcısı İlgezdi’nin  raporuna göre, 2006-2018 yılları arasında yargılanarak hakkında mahkûmiyet kararı verilen toplam kişi sayısı 223 bin 442 oldu. İlgezdi, “2006-2018 yılları arasında toplan sanık sayısının 446 bin 439 olduğu düşünülürse, hakkında mahkûmiyet kararı verilenlerin oranı yüzde 50 olarak kayıtlara geçti. Hakkında mahkumiyet kararı verilen kişi sayısında ise yüzde 133 artış yaşandı” dedi.  

 

CEZASIZLIK SUÇ ORANLARINI ARTIRIYOR

Adalet Bakanlığı verilerini değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, cinsel şiddet suçları karşısında cezasızlığın yaygınlaştığını, hakkında mahkûmiyet kararı olan 223 bin 442 kişiden yalnızca yüzde 38’ine hapis cezası verildiğini söyledi. Türkiye nüfusunun yüzde 1’i hakkında Cumhuriyet Başsavcılıklarınca şüpheli sıfatıyla işlem yapılmış olmasının ise kaygı verici olduğunu dile getiren Genel Başkan Yardımcısı İlgezdi, önlem alınmadığı takdirde cinsel şiddetin önlemez boyutlara ulaşacağını ifade etti.

 

“EN TEMEL SEBEP: YÜCELTİLMİŞ ERKEK SÖYLEMİ” 

Cinsel şiddet suçlarının “suç öncesi” ve “suç sonrası” olarak iki boyutlu olarak ele alınması gerektiğini kaydeden CHP Genel Başkan Yardımcısı İlgezdi, suçu engellemenin öncelikli yolunun suç öncesi, suçu yaratan şartları doğru teşhis etmekten geçtiğini belirtti. Cinsel suçların yalnızca kanun çıkartarak, yönetmelik hazırlanarak önlenemeyeceğini vurgulayan İlgezdi şunları söyledi:

 

“Cinsel suçları önleyebilmek için öncelikle eğitim şart. Cinsiyetçi tutumların ve yüceltilmiş erkek kimliği üzerine kurulu tüm kültürel, sosyal ve bilgi sistemlerinin ayıklanması ve eğitimin eşitlikçi hale getirilmesi gerekiyor. Toplumun cinselliğe bakışının düzeltilmesi, insan haklarına saygı, adalet sistemine olan güven ile engellenecektir.”

 

“RIZA KAVRAMI ŞİDDETİ KÖRÜKLÜYOR”

Cinsel Şiddet suçu işlediği gerekçesiyle sanık olanların, çoğunlukla “iyi hal indirimi” kadar “rıza kavramının yanlış algılanması” nedeniyle de hapis cezası almaktan kurtulduğunu dile getiren İlgezdi, “Adli yargılamada ‘rıza’ kavramı çoğunlukla eril yargı tarafından kadınların aleyhine değerlendirilmekte ve şiddet mağdurlarını bir kez daha yargı kararlarıyla mağdur etmektedir.” dedi. 

 

“CİNSEL SALDIRI SONRASI DESTEK MERKEZLERİ ŞART”

Türkiye’deki yerleşik hukuki mevzuatın, cinsel şiddet görenleri tekrar tekrar mağdur ettiğine değinen CHP Genel Başkan Yardımcısı İlgezdi, “Hukuki delil tespiti önemli ama mağdurların kişilik hakları da gözetilmeli. Ne yazık ki Türkiye’de bir mağdur kolluğa başvurduğu andan itibaren sosyal anlamda bedel ödüyor. Afişe oluyor, sosyal desteği kaybediyor, çevresince damgalanıyor ve hayati tehlike ile karşı karşıya kalabiliyor. Mağdurların çok acı sonuçları olabilecek bu sosyal bedeli ödememesi için mutlaka   Cinsel Saldırı Sonrası Destek Merkezleri kurulmalıdır. Kişi adı gizli tutulmalı, tüm deliller ileride kullanılmak üzere saklanılabilmelidir. Bu uygulama bilindiği kadarıyla sadece İstanbul Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı’nda yapılabiliyor. Oysa Türkiye genelinde tamamen cinsel saldırı ve suçlar üzerine uzmanlaşmış psikiyatristi olan, psikolog, sosyal çalışmacı, avukat ve kolluk gücü irtibat görevlisi bulunan başvuru, izlem ve destek merkezleri acilen kurulmalıdır” diye konuştu. 

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109