CHP MADIMAK İÇİN MECLİS ARAŞTIRMASI İSTEDİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili, Parti Meclisi üyesi Gamze Akkuş İlgezdi, 23 yıldır aydınlatılamayan Sivas Katliamının Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından araştırılmasını istedi.

CHP MADIMAK İÇİN MECLİS ARAŞTIRMASI İSTEDİ
 CHP MADIMAK İÇİN MECLİS ARAŞTIRMASI İSTEDİ
CHP İstanbul Milletvekili, Parti Meclisi üyesi Gamze Akkuş İlgezdi, yakın tarihimize büyük bir kara leke olarak geçen Sivas katliamının üzerindeki sır perdesi kaldırılamamış, gerçekler ve emri verenler ortaya çıkartılamamıştır. Dava bu şekliyle Cumhuriyet tarihinin en büyük faili meçhulüdür, dedi.

ANKARA- (TBMM)  Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili, Parti Meclisi üyesi Gamze Akkuş İlgezdi, 23 yıldır aydınlatılamayan Sivas Katliamının Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından araştırılmasını istedi. CHP’li 20 milletvekiliyle birlikte Meclis Başkanlığına araştırma önergesi veren İlgezdi, toplumsal barışın sağlanması ve benzeri olayların bir daha yaşanmaması için Madımak katliamı mutlaka aydınlatılmalıdır, dedi. 

GERİCİ BAŞKALDIRI
Araştırma önergesinin gerekçesinde Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı kent olması nedeniyle Sivas’ın sembolik bir anlamı olduğunu ifade eden İlgezdi, Anadolu Halk Kültürünün yaşayan öğesi olan Pir Sultan Abdal’ı Anma şenliklerine katılmak üzere kente gelen aydınların ve sanatçıların Cumhuriyet’e karşı gerici bir başkaldırı sonucunda hayatlarını kaybettiklerini anımsattı.

DELİLLER KARARTILDI
Katliamın 23 yıldır aydınlatılamadığına vurgu yapan CHP’li İlgezdi, toplumsal barışın sağlanması adına yapılması gereken, bütün gerçeklerin ortaya çıkartılmasıyken, aradan geçen 23 yılda davanın üzeri örtülmüş, deliller karartılmış, zanlıların yanı sıra kalkışmayı tertip edenler ortaya çıkartılamamıştır, dedi.

FAİLİ MEÇHUL
Olaylara karışanlardan bazılarının halen firarda olduğunu bir kısmının ise hapis cezasına çarptırıldığını ancak emri verenlerin ve katliamı planlayanların hiçbir zaman ortaya çıkartılamadığını anımsatan CHP’li İlgezdi, temyizler ve müdahil avukatların talepleri nedeniyle yıllarca devam eden Sivas Katliamı davası 20 yılın ardından zaman aşımı gerekçesiyle kapatılmıştır. Kısacası Sivas davası, Cumhuriyet tarihinin en büyük faili meçhulü olarak kayıtlara geçmiştir, ifadesini kullandı. 

İNSANLIK SUÇUNDA ZAMAN AŞIMI OLMAZ
Yargılama sürecinde dile getirilen “insanlık suçlarında zaman aşımı olmaz" taleplerinin, "İnsanlık suçlarında zamanaşımı olmaz ama bu suçu işleyenler kamu görevlisi olmadığı için davanın düşmesine karar verilmiştir" denilerek karşılık bulmadığını vurgulayan CHP’li İlgezdi, bu kararla yeni Sivasların önü açılmıştır, dedi.

UTANÇ MÜZESİ YAPILMADI
Sivas davasının toplumun sadece bir kesiminin değil; insanlığın ortak davası olduğunu, bu nedenle katliamın izlerini taşıyan otelin ‘Utanç Müzesi’ yapılması gerektiğini kaydeden İlgezdi, tüm itirazlara karşın “Bilim ve Kültür Merkezi” yapılan Madımak’ta vicdanların bir kez daha yaralandığını, hukuki hesabının yanı sıra vicdani hesabın da yarım kaldığını kaydetti.


CHP’li İlgezdi, “Hiçbir şey eyleme geçen cehalet kadar korkutucu olamaz.” dedirten başkaldırının bir daha yaşanmaması, var olan ayrımcı politikaların son bulması ve toplumsal eşitliğin tam ve eksiksiz uygulanabilmesi için oteli yakanlar kadar, emri verenlerin de ortaya çıkartılması amacıyla Meclis’te bir Araştırma Komisyonu kurulmasının elzem olduğunu kaydetti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109