CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 'sert konuştu'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "özür" bekleyen HSYK'ya, yargının militanlaştığını savunarak, "Benden özür ve adalet isteyen herkesten özür dilemek zorundadır" diyerek yanıt verdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 'sert konuştu'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "özür" bekleyen HSYK'ya, yargının militanlaştığını savunarak, "Benden özür ve adalet isteyen herkesten özür dilemek zorundadır" diyerek yanıt verdi.

Meclis'te çok sert konuştu!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile HSYK arasındaki "özür" polemiği sürüyor.

CHP lideri, TBMM Genel Kurulu'nda, 2012 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın görüşmelerinde HSYK'ye oldukça sert yanıt verdi.

Cumhuriyet Gazetesinin haberine göre; Adalet ve özgürlüğün olmadığı yerde barışın sağlanamayacağını ifade eden CHP Genel Başkanı, "Dünyanın hangi ülkesinde iktidarı eleştirdi diye bir milletvekili hakkında fezleke düzenlenir. Bunu geçen gün Kılıçdaroğlu bizden özür dilesin diyen yargıçlara da söylüyorum. Bana dünyada bir örnek göstersinler. Yine bana bir örnek göstersinler. Dünyanın hangi ülkesinde iki öğrenci parasız eğitim istiyorum, diyor, 19 ay tutuklu kalıyor. Ancak totaliter rejimlerde olur. Bana dünyada saygın bir ülke göstersinler basılmamış kitap hakkında toplama ve imha kararı veren bir yargı göstersinler" dedi.

Yargıçları topa tuttu

CHP Genel Başkanı, şöyle devam etti:
"Kişi geliyor, diyor ki mahkemeye beni aramışsınız diyor. Yurt dışında görevdeydim, aramışsınız geldim. Kaçacak diye tutukluyorlar. Bana o yargıçlar söylesinler dünyanın hangi ülkesinde aranan bir insan hakime gelecek, kaçacaksın diye tutuklayacak, böyle bir anlayış olabilir mi? Onların arka bahçesi konumunda olan yargıçlar söylesinler. Dünyanın hangi ülkesinde 70 tane gazeteci hapistedir. Çin'i geçtik."

"Hülle ile Anayasa Mahkemesi'ne yargıç atanıyor"

"Bana bir tane uygar ülke göstersinler. Hülle ile Anayasa Mahkemesi'ne yargıç atanacak, hiçbir yargıçtan tık çıkmayacak" diyen Kılıçdaroğlu, "Hülle ile yargıcın atandığı bir mahkeme mahkeme olur mu? Ben bunu eleştirmeyecek miyim" diye sordu.

Milletvekillerinin dokunulmazlığı olduğunu hatırlatan CHP Genel Başkanı, "Hepimizin dokunulmazlıkları var. Dokunulmazlığımız olduğu için bizim dosyalarımız işlem görmez. Ama ben size 3 AKP milletvekilinin dokunulmazlıkları olduğu halde dosyalarının işlemden kaldırıldığını biliyorum. Arzu edilen o isimleri verebilirim" dedi.

AKP sıralarından gelen tepkilere de Kılıçdaroğlu, "Gel size açıklarım" diyerek karşılık verdi.

"Bir AKP milletvekilinin hayali ihracat dosyası var"

"Bir AKP milletvekili hayali ihracat dosyası var" diyerek konuşmasını sürdüren CHP Genel Başkanı, "Milletvekili, dosyası zaman aşımından kaldırılıyor. Nasıl oluyor arkadaşlar, bu adalete güven olur mu? HSYK'ya sesleniyorum, bu savcılar hakkında siz ne yaptınız? Büyük bir ihtimalle önümüzdeki günlerde Yargıtay'a üye seçileceklerdir" dedi.

Tutuklu milletvekilleri

Tutuklu milletvekillerinin durumuna da değinen CHP Genel Başkanı, "Yargı izin vermiş, seçime girmiş" dedi. Anayasa'nın 90. maddesini okuyan Kılıçdaroğlu, "Bu milletvekillerinin serbest bırakılması lazım. Şimde ben o yargıçlara söylüyorum. Anayasanın bu hükmünü görmemezlikten gelmek hangi adalete hangi hukuk çıkarına. Bu uluslar arası anlaşmanın gereğini yapacaksın sen.Parlamentonun iradesini bir kişi el koyabilir mi" diye sordu.

HSYK'ye seslendi

Deniz Feneri konusuna da değinen CHP Genel Başkanı, "Bu savcılar görev yaptılar. Üç savcı görevden alındı. Niye 3 savcıyı birden görevden aldınız? HSYK'ya bunu sormayacak mıyız? Adalet dağıtan makamın başındasın sen. Adaletsizlik dağıtıyorsun, kamu vicdanını rahatsız ediyorsun. Benzer şikayetler yapıldı, hiçbirine bir şey yapılmadı" dedi.

El Maktum'un İstanbul'da bir arsanın ihalesine girdiğini ve aldığını hatırlatan CHP Genel Başkanı, "Şimdi ben HSYK'ya soruyorum, o sırça köşklerde oturanlara soruyorum" dedi. Kılıçdaroğlu, söyle dedi:
"15 gün geçti parayı yatırmadı. Şikayet edildi. Teminat mektubunun çözülmesi lazım. Bir savcı soruşturma açılması lazım dedi. Ne yaptılar. O soruşturma açılsın diyen savcının elinden o dosyayı aldılar. Başka bir savcıya verdiler. O savcı soruşturmaya gerek yoktur kararı verdi. Şimdi ben HSYK'ya soruyorum, o sırça köşklerde oturanlara soruyorum. O savcı hakkında ne yaptınız. Aradan 4 yıl geçmiş. Hala teminat mektubu paraya çevrilecek. Siz kimi koruyorsunuz El Maktum'u mu, Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarını mı, siz kimi koruyorsunuz, Türkiye Cumhuriyeti yasalarını mı, yasa dışı iş ve eylem yapmayı mı?"

İddianamelerin çarşaf çarşaf yayınlandığını belirten CHP Genel Başkanı, "Gizlilik kararı var demedi. Birisi aranıyor. Normalde polisle birlikte gidip doktordan rapor alması lazım. Arabasına gidiyor, raporunu alıp veriyor. Yandaş olmayan için sabahın köründe evi basılıyor, polis gözetiminde doktora götürülüyor" ifadesini kullandı.

HSYK'ye özür yanıtı

Yargıtay'a 160 üye atandığını kaydeden Kılıçdaroğlu, "160 üye ilk tur seçim yapılıyor ilk turda boş oy kullanıyor, kendimizi bir görelim, bu nedir, yargının militanlaşmasıdır. Yargının militanlaşması demek. Onlar benden özür ve adalet isteyen herkesten özür dilemek zorundadır" dedi.

"Bu mahkemeler yarın sizi de yargılayabilir"

AKP sıralarına, "Bu mahkemeler yarın sizi de yargılayabilir" diye seslenen CHP Genel Başkanı, şöyle dedi:
"Güçlünün hukuku hukuk olmaz. Özel yetkili mahkemeler operasyon mahkemeleridir. Siyasal iktidarın kendi gücünü kanıtlama mahkemeleridir. Bu özel yetkili mahkemelerde özel hukuk uygulanır. Devlet gücünü garibanın ensesinde boza pişirsin diye. Özel yetkili mahkemeler kalkmadığı sürece bu ülkeye demokrasi gelmez.
Bu mahkemeler yarın sizi de yargılayabilir. Emin olun biz karşı çıkacağız. Adalet herkes için olmalı."

Bir yargıcın kitabından satırlar okudu

Bir yargıcın yazdığı kitaptan birkaç satır okuyan CHP Genel Başkanı, şöyle dedi:
"160 Yargıtay üyesi seçildi. Biliyorsunuz bir de referandum yapıldı. Sayın Ertekin'in kitabı. Bu bir yargıç. Referandumun yargıdaki perde arkasını anlatıyor. Yargının kokuşmuşluğunu anlatıyor. Bir yargıcın söylediğini izin verirseniz okumak isterim. Kıdemli bir hakim HSYK seçim sürecindeki trajedisini sergilerken şöyle diyor; 'Adalet Bakanlığı eşeğe aday gösterse eşeğe de oy verir'."

CHP liderinin bu sözlerine AKP sıralarından ise tepki sesleri yükseldi.

"Adaletin olmadığı yerde tuz kokar"

"Adaleti sağlayacaksak herkes için adalet olmalı" diyen Kılıçdaroğlu, "Adaletin olmadığı yerde tuz kokar. Tuzun koktuğu yerde bereket olmaz" dedi.

CHP Genel Başkanı, daha önce iç barışın sağlanması için "Akil Adam"lardan oluşan bir komisyon kurulmasını önerdiğini, ancak kabul görmediğini ifade ederek, "İç barışı sağlamak için CHP grubuna ne düşüyorsa hepsini yapmaya hazırız" dedi.                        Kaynak: Ataşehirliyiz.net

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER