AKP'de kongre tarihi belli oldu

AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı.

AKP'de kongre tarihi belli oldu
AKP'de kongre tarihi belli oldu

AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı.

AK Parti, Başbakan Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından 27 Ağustos'ta olağanüstü kongreye gidecek. AK Parti’li Hüseyin Çelik, kongrenin Abdullah Gül’ün görevi bırakmasından 1 gün önce yapılacak olmasını “Gül’ün gidişiyle değil, Erdoğan’ın gelişiyle alakalı” sözleriyle değerlendirdi.

Toplantı devam ederken AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Hüseyin Çelik, gazetecilere açıklama yaptı.

AK Parti Sözcüsü Çelik, AK Parti'de olağanüstü kongrenin 27 Ağustos'ta yapılacağını açıkladı.

Hüseyin Çelik, özetle şunları söyledi:

"Dün itibariyle yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimi, memleketimize insanımıza demokrasimize hayırlı olsun.

Yaz ayları tatili ve hüzmet seltörlerinde çalışmak züere memleketlerinden ayrılan insanlar vardı. Yüzde 73 katılım oranı Avrupa’dakilere göre daha yüksektir.

Sonuçlar aşağı yukarı netleşti. Genel Başkanımız yüzde 52 civarı oy aldı. Sonuçların iktidar, muhalefet ve insanımız açısından hayırlı olmasını dilerim.

Sayın Başbakanımız halkımız tarafından seçilmişitr. Mazbatasını almadan yemin etmeden fiilen Cumhurbaşkanı değildir. Sayın Gül, 28 Ağustos’a kadar görevine devam edecektir.

AK Parti’nin kendi içinden iki cumhurbaşkanı seçmesi halkımızın gösterdiği teveccühden dolayı takdire şayandır.

İnsanlar durup dururken size destek vermez. Muhalefet söylemesi gerekeni her şeyi söyledi. Halk kararının verdikten sonra bu iş bitmiştir. Özellikle bundan sonra daha ılımlı ve yapıcı bir dilin hakim olmasını temenni ediyorum.

Biz rakiplerimizin hezimetleri ile alaya almayacak kadar tecrübe sahibiyiz. Eğer sonuçlar üzerinde yorum yapmak gerekirse söylenecek çok şey var. CHP ve MHP bir çatı aday gösterdi. Yanına 12 parti daha ilave oldu.

Seçilecek kişi hem başbakan hem genel başkan olacak, yani genel başkan ayrı, başbakan ayrı olmayacak. Şunun herkes farkındadır. Sayın Başbakan anayasa va yasalardan kaynaklanmayan bir yetkiyi kullanmayacak. Hukuk devleti mantığı içerisinde cumhurbaşkanı olarak görevine devam edecektir.

Şunun herkes bence farkındadır ve bir kez daha buradan teyit etmek isterim. Sayın Başbakan, Anayasa'nın kendisine, Anayasa'dan ve yasalardan kaynaklanmayan bir yetkiyi asla kullanmayacaktır

Başbakan'ın genel başkanlığı, 28 Ağustos'ta TBMM'de kendisine mazbatası takdim edilip yemin ettikten sonra sona erecek. Göreve başlama esastır. Bu süre içerisinde mevcut cumhurbaşkanı, mevcut  bütün yetkilerini kullanır ama Sayın Başbakan, cumhurbaşkanlığının hiçbir yetkisini kullanamaz. Seçilmiş olmasına rağmen resmen göreve başlamadığı, mazbatasını almadığı için böyle bir yetkiyi kullanamaz

Bu MKYK’da isimlendirme üzerinde durmadık. Tüm üyeler ve milletvekili arkadaşlarımızla istişarelerde bulunacak. Kanunlar ve kurallar çerçevesinde büyük bir kongre düzenleyeceğiz.

Tüzüğümüzün 70.madedesine göre yapılıyor. İstenen bir durumda MKYK olağanüstü kongre düzenleyebilir. Ülkemiz için bu kararın hayırlı olmasını diliyorum. Kimse AK Parti’den kaos, çatışma ümit etmesin. Bekleyenler yanılacaktır.

Yüzde 52 desteği olan bir cumhurbaşkanı ve yüzde 50 ile halk tarfından gelmilş bir hükümet işbirliği yaptığı zaman Türkiye’de bir şeyler daha iyiye gidecektir.

Bahçeli’nin kendisini gözden geçirmesini dilerim. Her cümlesi küfür oaln bir lider kendi tabanının da hoş gelmiyordur.  Bizleri kendilerine cevap vermek zorunda bırakmasın.

Biz bu MKYK'da isimlendirme meselesi üzerinde durmadık. Sayın Başbakan bu süreçte bütün MYK ve MKYK üyeleriyle, milletvekili arkadaşlarımızla, gerekli gördüğü camiamızın diğer yetkilileriyle istişarelerde bulunacak. Tekrar, ortak akılla biz bir isim üzerinde anlaşacağız ve büyük kongreye bu isimle gideceğiz.

‘GÜL’ÜN BAŞIMIZIN ÜZERİNDE YERİ VAR’

Abdullah Gül’ün partiye dönmesinden daha doğal bir şey yoktur. Bu partide Dışişleri Bakanlığı, Başbakanlık yapmış bir isimdir. Abdullah Gül’e ağabey gözüyle bakıyoruz. Gül’ün başımız üzerinde yeri var. Hasretle kucaklamaya hazırız.

Kongre tarihinin Abdullah Gül'ün gidişiyle değil, Recep Tayyip Erdoğan'ın gelişiyle ilgisi var.

Bizim partide bugüne kadar nabız çok iyi belirlenir. Parti içi çekişme yoktur. Ama genelde bir aday ile gittik. Birden fazla aday ile gidilemeyeceğini düşünüyorum. Partimizin teamüllerinden bunu çıkartıyorum.

Adayı, 3. dönem kuralına tabii birisi de olabilir. 1. dönem ya da 2. dönem milletvekili olan biri olabilir.

Kongrede sadece genel başkanlık seçimi olacak. Tek aday olacak. MKYK üyelerini belirleneceği bir kongre olmayacak.

Güncelleme Tarihi: 11 Ağustos 2014, 19:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER