Chia Tohumu Nasıl Tüketilir? Faydaları Nelerdir?

Chia tohumu, son zamanların en güncel bitkileri arasında yer alıyor. Ve chia tohumu ile zayıflama üzerinde duran insanlar, chia tohumunun faydaları

Chia Tohumu Nasıl Tüketilir? Faydaları Nelerdir?
Chia Tohumu Nasıl Tüketilir? Faydaları Nelerdir?

Chia tohumu, son zamanların en güncel bitkileri arasında yer alıyor. Ve chia tohumu ile zayıflama üzerinde duran insanlar, chia tohumunun faydaları ile ilgili de bilgi sahibi olmayı ihmal etmiyor. Tüm bunların nedeni, chia tohumunun, son zamanların mucize besini olarak anılmasından kaynaklanıyor. Peki chia tohumu nedir, içeriğinde neler var, chia tohumu nasıl tüketilir, faydaları nelerdir? Tüm bu soruların yanıtlarını, ve çok daha fazlasını, yazımızın ilerleyen bölümlerinde bulabileceksiniz…

Chia Tohumu Nedir?

Nanegiller ailesinden gelen chia tohumunun adı, salvia hispanica… Meksika, ve Guetemala bölgelerinde bolca yetişen bitki, Aztekler’in mucize besini. Tüketiminin sadece, günde bir yemek kaşığı gerçekleştirilmesi dahi, sağlığa olan mucizevi etkilerinden yararlanmayı olanaklı hale getiriyor. Elbette her besini olduğu gibi, chia tohumu nasıl tüketilir sorusunun yanıtlarını da doğru bir şekilde bilmek gerekiyor.

Chia tohumunun içeriğini çok kuvvetli bileşenler oluşturuyor… Örneğin protein, lif, Omega-3 yağ asitleri, kalsiyum, demir, B1, B2, B3 vitaminleri, karbonhidrat… gibi, pek çok vitamin; ve mineral Chia tohumunun içeriğini oluşturuyor. Sütün içeriğinde bulunan kalsiyumun beş kat fazlası, somon balığı içeriğinde bulunan Omega-3 yağ asitlerinin aynı miktarı chia tohumunda yer alıyor. Bunların yanında, içeriğinde yüksek oranda antioksidan bulunduğunu da belirtmeden geçmemeliyiz. Yeşil çaydan daha yüksek oranda antioksidan içeriği barındıran chia tohumunun ıspanaktan daha çok demir içerdiğini de belirtmeliyiz.

chia tohumu nedirChia Tohumu Ne İşe Yarar?

Chia tohumunun faydaları arasında, bağışıklık sistemini güçlendirerek sağlığımızı korumak, metabolizmayı hızlandırarak bizi zayıflatmak, aynı zamanda, yapılan diyetler karşısında kaybettiğimiz enerjimizi kazanmamızı sağlamak, kan şekerini düzenleyerek, gereksiz açlık hissi dolayısı ile yemek yiyerek, fazla kalori almamızı önlemek… gibi pek çok unsurdan, öncelikli olarak söz etmemiz gerekiyor.

Gün içerisinde almamız gereken lif oranını sağlayarak, gerekli besin ihtiyacımızı karşılama konusunda, yaptığımız diyetlere yardımcı olan chia tohumunun faydaları arasında, kalp, ve damar sağlığını korumak da yer alıyor; ve, dolayısı ile, sağlıklı insan ömrünü uzatmayı olanaklı hale getiriyor. Gerek içeriğindeki lif oranı, gerek kan şekerini dengelemesi gibi özellikleri dolayısı ile, tokluk hissimizi arttıran chia tohumu, çağın en hızlı gelişen problemi obezite ile savaşa katkıda bulunuyor.

Kas geliştirme konusunda olumlu etkileri bulunmasına karşın, var olan tansiyon, ve kolesterol problemlerinin önüne geçmeyi de amaçlıyor. Sahip olduğu detoks özelliği dolayısı ile bağırsakları temizleyen chia tohumunun faydaları arasında, günümüz uzmanlarının kabul ettiği, bağışıklık sisteminin bağırsaktan geçmesi dolayısı ile, bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor; ve eklem ağrılarının ve yorgunluk hissinin giderilmesini olanaklı hale getiriyor.

Chia Tohumu Nasıl Tüketilir?

Sağlıklı zayıflamayı hedef edinen, sağlık ile ilgili özellikle tansiyon, ve şeker hastalığı problemleri bulunan kişilerin, sonrasında ise, genel olarak herkesin, chia tüketimini, günlük beslenme düzenine dahil etmesi öneriliyor.

Arzuya göre, bir bardak ılık suyun içerisine iki yemek kaşığı chia tohumu atabilir, bir kaç dakika bu şekilde bekletip, sonrasında, chia tohumu çekirdeklerinin suyu çekmesine izin vermeden, çekirdekler ile birlikte suyu tüketebilirsiniz. Bununla birlikte, chia tohumunun baskın bir tadı bulunmadığı için, yemeklerinize, ya da içeceklerinize rahatlıkla ilave edebilir, sonrasında da afiyetle tüketebilirsiniz. Kısacası, istediğiniz her şekilde chia tohumu tüketimini gerçekleştirebilmeniz mümkün…

Güncelleme Tarihi: 22 Temmuz 2015, 18:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER