ÜZÜM GEBELİĞİ NEDİR ?

halk arasında ''üzüm gebeliği'' olarak bilinen, plasentanın anormal gelişimi sonucu ortaya çıkan sağlık sorununun tedavisinin mümkün olan bir hastalık.

ÜZÜM GEBELİĞİ NEDİR ?
ÜZÜM GEBELİĞİ NEDİR ?

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Evrüke, Türkiye'de hamile bin kadından 1,6'sında görülen ve halk arasında ''üzüm gebeliği'' olarak bilinen, plasentanın anormal gelişimi sonucu ortaya çıkan sağlık sorununun tedavisinin mümkün olmakla birlikte, ihmali durumunda ölümcül bir kanser türüne dönüşme olasılığının bulunduğunu söyledi.


Prof. Dr. Evrüke, tıpta mol gebelik olarak tanımlanan üzüm gebeliğinde sadece plasental dokuların oluştuğunu, bebeğe ait hiçbir dokunun olmadığını ifade etti. Evrüke, bu oluşumların süratle çoğalması nedeniyle rahim içinde içi sıvı dolu üzüm tanesi şeklinde oluşumların gözlendiğini bildirdi.

Belirtisinin daha çok erken gebelik döneminde kanama ile ortaya çıktığını anlatan Prof. Dr. Evrüke, anne adaylarının bir kısmının ''üzüm tanesi şeklinde parça düşürme'' şikayetiyle kendilerine başvurduğunu söyledi.


Prof. Dr. Evrüke, hastalıkta, erken tanının önemine de dikkat çekerek, ''Aksi taktirde bu durumun kötü bir kanser türüne dönüşme olasılığı da var. Kansere dönüşmeyene üzüm gebeliği, dönüşene ise koryokarsinoma kanser türü deniyor. Çok kötü bir kanser türü olmasına karşın, ilaçla tedavi edilebilen kanser türüdür. Eğer gereken yapılmazsa kısa sürede ölümlerle sonuçlanabiliyor'' dedi.


Tanıda en önemli aracın ultrasonografi olduğunu anlatan Prof. Dr. Cüneyt Evrüke, şöyle konuştu:

''Mol tanısı koymak için plasentanın dikkatli bir şekilde incelenmesi gerekir. Kendi seyrine bırakılan mol gebeliğinde hiç beklenmedik zamanda ciddi bir kanama meydana gelebilir. Bu yüzden mol tanısı konduktan sonra gebelik operasyonla sonlandırılmalı. Operasyon sonunda çıkan parçalar ise patolojik açıdan incelenmeli.''

''ÖNEMLİ BİR SAĞLIK SORUNU''

Üzüm gebeliğinin önemli bir sağlık sorunu olduğunu anlatan Prof. Dr. Evrüke, 20 yaş öncesi ve 35 yaş sonrası hamileliklerle sosyoekonomik seviyesi düşük ve kötü beslenen kadınlarda görülme olasılığının daha sık olduğunu söyledi.

İleriki yaşlarda görülme sıklığının 2 kat daha fazla olduğunun da saptandığını ifade eden Prof. Dr. Evrüke, ayrıca kötü huylu olma olasılığının da arttığını bildirdi.

Türkiye'de hamile bin kadından 1,6'sında ''üzüm gebeliği''ne rastlandığını belirten Prof. Dr. Evrüke, hastaların, rahatsızlığın tekrar edebilme olasılığı nedeniyle sıkı takibe alındıklarını vurguladı. Prof. Dr. Evrüke, takip programı sırasında hastalara bir yıl süreyle gebe kalmamaları yönünde uyarılarda bulunduklarını ifade etti.


Prof. Dr. Cüneyt Evrüke, ''Bu süre içerisinde hamile kalınırsa hastalığın yeniden nüksetmesiyle yeni bir gebeliği ayırt etmek çok zor oluyor. Bu amaçla hastalara doğum kontrol hapı kullandırıyoruz'' dedi.

Prof. Dr. Evrüke, bir yıl süren tedavinin ardından yapılan tetkiklerin normal çıkması durumunda hastanın yeniden hamile kalmasında riskin büyük ölçüde ortadan kalktığını sözlerine ekledi.

star

Güncelleme Tarihi: 07 Nisan 2016, 13:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER