Türkiye’nin İlk Minyatür Yapay Kalp Pompası Geliştirildi

TÜBİTAK’ın desteklediği projeyle Türkiye’nin ilk vücut içine yerleştirilebilen minyatür yapay kalp pompası sisteminin prototipini geliştirildi.

Türkiye’nin İlk Minyatür Yapay Kalp Pompası Geliştirildi
Türkiye’nin İlk Minyatür Yapay Kalp Pompası Geliştirildi

TÜBİTAK’ın desteklediği projeyle Türkiye’nin ilk vücut içine yerleştirilebilen minyatür yapay kalp pompası sisteminin prototipini geliştirildi. İthal ürünlere göre yüzde 80 daha ucuza üretilecek minyatür yapay kalp pompası hastaların kullanımına sunulacak.

Yeditepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nilüfer Eğrican’ın başvurusuyla başlayan proje daha sonra Koç Üniversitesinden Doç. Dr. İsmail Lazoğlu’nun yürütücülüğünde tamamlandı. "Minyatür Bir Yapay Kalp Pompa Sisteminin Tasarımı, Analizi Ve Prototip Üretimi" projesinde Doç.Dr. İsmail Lazoğlu ve Florance Nightingale Hastanesi Kalp-Damar Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Suha Küçükaksu’nun işbirliğinde Türkiye’nin ilk minyatür yapay kalp pompası sisteminin prototipi geliştirildi. Sağlık alanında bir ilke imza atılan proje ile yapay kalp pompası vücut içine yerleştirilecek şekilde tasarlandı. Minyatür kalp pompası 5 cm çapındaki özgün tasarımıyla patentlendi.

TÜBİTAK ARDEB’in 1001 - Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında 321 bin TL destek verdiği projenin kalp hastaları için müjde niteliğinde olduğunu belirten Doç. Dr. İsmail Lazoğlu, “Kalbin pompaladığı kan miktarı dakikada 2 litrenin altına düştüğünde kalp yetmezliği sorunu oluşuyor. Kalp yetmezliği yeni kalp takılmasıyla aşılabiliyor ancak yeni bir kalbinin takılması her zaman mümkün olmuyor. Türkiye’de yaklaşık 10 bin civarında kalp yetmezliği olan hasta var. Bizim geliştirdiğimiz minyatür yapay kan pompası, kalp yetmezliği olan hastalara uygulanabilecek ve dakikada 8 litreye kadar kan pompalayacak. Kalbin sol karıncığına takılacak cihaz ile kalp yetmezliğinin önüne geçmeyi hedefliyoruz. 2013 yılı içerisinde hayvan deneylerini yapmayı ve ardından en kısa sürede insan vücuduna yerleştirilir hale getirmeyi planlıyoruz.” dedi.

Maliyet Yüzde 80 Azalacak

Minyatür yapay kalp pompası ABD’de ve Avrupa’nın bazı ülkelerinde kalp yetmezliği yaşayan hastalar için uygulanıyor. Türkiye’de de bu cihazla tedavi olan yaklaşık 60 kişi bulunuyor. Yurt dışından gelen minyatür yapay kan pompasının hasta vücutlarına yerleştirilmesi yaklaşık 80 bin Avro’ya mâl oluyor. Ürettikleri yerli cihaz ile bu maliyeti yüzde 80 azaltmayı hedeflediklerini belirten Lazoğlu, ARDEB desteğiyle tamamen yerli tasarım ve üretimle Türkiye’nin ve bölgenin ihtiyaç duyduğu yüksek performanslı ve düşük maliyetli kalp pompalarını hastalara sunmayı hedeflediklerini söyledi.

TÜBİTAK Desteklerinin Bilimsel Çalışmalara Katkısı


TÜBİTAK’ın desteklediği projelere dikkat çeken Doç. Dr. İsmail Lazoğlu, “TÜBİTAK ARDEB destekli birçok projede yer aldım. Bizim çalışmalarımız için sağladıkları maddi kaynak gerçekten çok önemli. Destekler sayesinde çalışmalarımızın güzel sonuçlar verebilmesi için yoğunlaşabiliyoruz.  TÜBİTAK proje desteklerinin bir diğer yönü de, ileri teknoloji ve yüksek katma değerli projelerde çalışan asistanlara sağladığı desteklerle, ülkemizin ileri teknoloji bilgi ve donanımını sahip nitelikli insan gücümüze yaptığı katkıdır. Proje destekleriyle aldığımız cihazların öğrencilerimizin yaptıkları çalışmalarda kullanılması, öğrencilerimizin kendilerini geliştirmelerine ve geleceğin bilim insanı olmalarına katkı sunuyor. Öğrencilerimizin yaptıkları çalışmalar bizlere gelecek adına ümit veriyor. Geleceğin bilim insanları proje destekleri sayesinde kendilerini uluslararası düzeyde çok iyi yetiştiriyorlar” dedi.

Güncelleme Tarihi: 10 Mart 2015, 00:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109