Taze etin sindirimi daha zor

“Yeni kesilmiş hayvan etlerinin hem pişirilmesi hem de sindirimi dinlendirilmiş etlere göre çok daha zordur.

Taze etin sindirimi daha zor
Taze etin sindirimi daha zor

“Yeni kesilmiş hayvan etlerinin hem pişirilmesi hem de sindirimi dinlendirilmiş etlere göre çok daha zordur

 Kurban Bayramı’nda Beslenme:

Aile ve dostlarla birlikte kurulan özenli sofralarla zenginleşen bayramlar beslenme düzeninin değişmesi ile sağlığı etkileyebiliyor.
 Kurban Bayramı’nda da değişmeyen bu gelenek ile ağır yemekler ve tatlı tüketimine bir de sıklıkla ve fazla miktarda kırmızı et tüketimi ekleniyor. Bu dönemlerde doğru yiyecek seçimi, porsiyon kontrolü ve besin gruplarının dengeli tüketilmesinin önemli olduğunu söyleyen Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi Diyetisyen Sibel Mumcu, “Yeni kesilmiş hayvan etlerinin hem pişirilmesi hem de sindirimi dinlendirilmiş etlere göre çok daha zordur. Bu sebeple mide-bağırsak sorunu olanların birkaç gün dinlendirilmiş et tüketmesi daha sağlıklı olacaktır” dedi. Mumcu, Kurban Bayramı’nı sağlıklı geçirmek için önerilerde bulundu.

Bayram gibi özel dönemlerde beslenme düzeninin sağlık için daha çok önem kazandığını anlatan Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi Diyetisyen Sibel Mumcu, “Yağlı kırmızı etler, doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olan etlerdir. Kurban Bayramı’nın, kırmızı et tüketimin en çok arttığı dönem olması nedeniyle diyabet (şeker), yüksek tansiyon, kalp-damar ve mide hastalarının yağsız ve az yağlı etler tercih etmesi ve kesinlikle aşırıya kaçmamaları gerekiyor” dedi.

Sibel Mumcu, Kurban Bayramı’nda et tüketimiyle ilgili şu önerileri sıraladı;

Yeni kesilmiş hayvan etlerine dikkat

Yeni kesilmiş hayvan etlerinin hem sindirimi hem de pişirilmesi dinlendirilmiş etlere göre çok daha zordur. Özellikle mide-bağırsak gibi sindirim sistemi hastalığı olan bireylerin kurban etlerini buzdolabında birkaç gün dinlendirdikten sonra haşlama veya ızgarada pişirerek tüketmeleri gerekir.

Kalp hastalığı olanlar sakatatlardan uzak durmalı

Kurban Bayramı’nda sakatat tüketimi de oldukça fazladır. Sakatatlar kolesterol açısından çok zengin besinlerdir, ancak yüksek kolesterol ve kalp-damar hastalığı olan bireylerin sakatatlardan uzak durmaları gerekir.

Et pişirirken sağlıksız pişirme yöntemlerinden kaçının

Etlerin pişirilmesi sırasında artık sağlıksız olarak değerlendirilen ağır pişirme yöntemlerinden kaçınılmalıdır. Kızartma-kavurma gibi pişirme yöntemleri yerine ızgara, fırın ya da kendi suyu ile pişirme gibi yöntemler tercih edilmelidir. Ayrıca pişirirken yağ eklenmemeli, doğrudan ateş üzerinde de pişirme yapılmamalıdır.

Sebze tüketimi ihmal edilmemeli

Etlerin yanında mutlaka sebze de tüketilmeli. Bununla birlikte tam tahıllı gıdalar, meyveler, süt ürünleri de dengeli bir şekilde öğünlerde yer almalı. Eğer tatlı tercih edilecekse ağır tatlılar yerine sütlü veya meyveli tatlılar seçilmeli, hatta en iyisi ve sağlıklısı taze meyve ile öğün tamamlanmalıdır.


Su içmeyi ihmal etmeyin

Şekerli ve asitli içeceklerin yerine ayran tercih edilmeli ve mutlaka günde 8-10 bardak su tüketilmelidir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER