SANATSAL BECERİ İLAÇLARI OLDU

Sanatsal beceriler ruh sağlığı problemi olan vatandaşların ilacı oldu. Sultanbeyli Toplum Ruh Sağlığı Merkezi, ruhsal bozuklukları olan vatandaşları topluma kazandırmak ve sosyalleşmelerini sağlamak için anlamlı bir eğitim düzenledi.

SANATSAL BECERİ İLAÇLARI OLDU
SANATSAL BECERİ İLAÇLARI OLDU

SAĞLIKTA RUTBE DEVRİ, RUTBELERİNİ ALIP YEPYENİ BİR HAYATA BAŞLADILAR

Sanatsal beceriler ruh sağlığı problemi olan vatandaşların ilacı oldu. Sultanbeyli Toplum Ruh Sağlığı Merkezi, ruhsal bozuklukları olan vatandaşları topluma kazandırmak ve sosyalleşmelerini sağlamak için anlamlı bir eğitim düzenledi. Eğitime katılan hastalar, dört aylık Ruhsal Toplumsal Beceri Eğitimi'nin (RUTBE) ardından sertifikalarını aldı. Hatta eserlerinden muhteşem bir sergi açtılar.

İstanbul Anadolu Kuzey Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde hizmet sunan Sultanbeyli Toplum Ruh Sağlığı Merkezi meyvelerini vermeye başladı. 4 ay önce Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde başlayan Ruhsal Toplumsal Beceri Eğitimi ile tedavi gören hastaların rehabilitasyonu ve psikososyal beceri kazanmaları amaçlanıyordu. Eğitim sonunda 50 vatandaş, ortaya çıkardıkları birbirinden güzel eserlerle sergi açtı ve sertifikalarını aldı.

“Birimizin Sağlık Sorunu Hepimizin Sağlık Sorunu”

Yaklaşık 50 hasta için düzenlenen Sertifika Töreninde hastaların mutluluklarını doktorlarla paylaşmaları görülmeye değerdi. Sertifika töreninde konuşan İstanbul Anadolu Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Şuayıp BİRİNCİ "Dünya Sağlık Örgütü, sağlıklı olmayı sadece hastalıkların iyileşmesi olarak değerlendirmiyor. Bedensel, ruhsal toplumsal olarak tam bir iyilik hali, yani bizim aramızdaki, toplumun içindeki hastaların hastalıklı hali de bütün toplumun sağlığını ilgilendiriyor. Onun için biz her birimizin sağlık sorununu, hepimizin sağlık sorunu olarak algılıyoruz." dedi.

Gelişmekte olan ülkelerde daha çok beden sağlığıyla ilgilenildiğini ifade eden Birinci, “Gelişmiş ülkelerde ise daha çok ruh sağlığı üzerinde çalışmalar yapılıyor. Bizim de bu noktaya gelmiş olmamız, gelişmekte olan ülke konumundan gelişmiş ülke sınıfına doğru hızlı bir şekilde hareket ettiğimizi ortaya koyuyor” şeklinde konuştu.

Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ümit Başar Semiz, Anadolu Yakası’nın ilk toplum ruh sağlığı merkezinin meyvelerini topladığını ifade etti. Toplum Ruh Sağlığı Merkezinin işlevleri hakkında bilgiler veren Semiz, “Ağır ruhsal bozuklukları bulunan hastalarımızın mevcut hastalıklarının değerlendirilmesi, psikososyal beceri kazanmaları gibi eğitimler vermek ve bu davranışlarını düzeltmek gibi bir misyonumuz var. Bu görevlerimizi hastanemiz ve bağlı kuruluşlarla koordineli olarak yürütüyoruz” dedi.  Sultanbeyli’de yaklaşık 1 buçuk yıldır hizmet verdiklerini belirten Semiz, konuşmalarını şu ifadelerle sürdürdü: “Henüz ilçemizdeki tüm hastalarımıza ulaşabilmiş değiliz. Hizmete başladığımız günden bu yana hastalarımıza ulaşmaya çalıştık. Şu anda TRSM’ye kayıtlı 250 hastamız var. Veri tabanımızda 1200 hasta görünüyor. Sertifika alan hastaları ve ailelerini kutluyorum.”

Programa katılan Sultanbeyli Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürü Dursun Ali Arslan ise sertifika eğitimine katılan hastaları kutladığını ifade ederek, “Başarılarının tüm hayatlarına yansımasını diliyorum” dedi.

"Eğitimden önce evden dahi çıkamıyorlardı"


Hastalara eğitim veren sosyal yardım uzmanı ve Sultanbeyli Toplum Ruh Sağlığı Merkezi sorumlusu Dilber Yıldız da “Hastalarımız eğitimden önce evden hiç çıkamıyorlardı. Şimdi ise alışveriş, diş fırçalama, öz bakımları gibi tüm ihtiyaçlarını kendileri karşılıyor. Normal hayatın içine katıldılar. Artık bu hastalar arabaya biniyor, kendi başlarına seyahat edebiliyorlar” dedi.

Sultanbeyli Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Sorumlu Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Emrem Beştepe’nin katımlarıyla da katılımcılara sertifikaları takdim edilerek sertifika töreni gerçekleştirildi.

RUTBE eğimi nedir?

Şizofreni, kronik şizofreni, organik olmayan psikoz ve şizoaffektif bozukluğu olan hastalara, dört aylık bir süreçte eğitim verildi. Eğitmen, 6 doktor ve 70 hasta ile başlayan eğitimler 50 hasta ile tamamlandı. Hastalar eğitimden önce refakatsiz dışarı çıkamazken eğitimin getirileri ile yalnız seyahat edebilecek aşamaya gelerek topluma kazandırıldı. Eğitim sürecinde el becerileri ve sanatsal bakışları da zanaata dönüştürüldü. Sertifika töreninde hastaların sanat eserleri göz doldurdu. Sergilenen resimler, el işlemesi ile yapılan takılar ve biblolar büyük ilgi gördü.

Güncelleme Tarihi: 09 Nisan 2014, 18:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109