Rusya İade etti çilekler ne olacak

Rusya’dan ”Sağlığa zararlı” diye geri gönderilen tonlarca ürünle ilgili iç rahatlatan açıklama geldi; Zararı yok, hepsi imha ediliyor.

Rusya İade etti çilekler ne olacak
Rusya İade etti çilekler ne olacak

Rusya’dan ”Sağlığa zararlı” diye geri gönderilen tonlarca ürünle ilgili iç rahatlatan açıklama geldi; Zararı yok, hepsi imha ediliyor. Rusya’dan ”Sağlıksız” olduğu gerekçesiyle ardı ardına geri gönderilen ürünlere geçtiğimiz günlerde 21 ton çilek daha eklenince akıllara ister istemez o iki soru geldi; Türkiye’de üretilen ürünlerde sorun mu var?, Geri gönderilen ürünler iç piyasaya mı sürülüyor?

150 TONU GEÇTİ


Türkiye’den Rusya’ya yollanan ürünlerin ardı ardına geri gönderilemesi akılları karıştırdı. Yılbaşından bu yana en son 26, 40 ve 24 ton şeklinde ardı ardına geri yollanan domateslere son olarak geçtiğimiz günlerde 21 ton da çilek eklendi. Rusya Federal Bitki Koruma ve Karantina Servisi Başkanı Danışmanı Aleksey Alekseyenko’nun yaptığı açıklamaya göre ise bu yılın başından beri geri yollanan domateslerin toplamı ise 150 tonu geçti.

İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLI HAŞARAT!

Rusya’nın Türkiye’den gönderilen tonlarca ürünü geri göndermesinin arkasında yatan neden ise haşarat. Rusya Federal Bitki Koruma ve Karantina Servisi en son geçtiğimiz günlerde geri gönderilen 21 ton çileği de insan sağlığına zararlı haşarat bulunduğu gerekçesiyle ülkeye girişine izin vermeyerek geri gönderdiklerini açıklamıştı.

Rusya’dan gönderilen ürünlere bakıldığında yoğunlukla domates ve çileğin geri gönderildiği dikkat çekiyor.

SADECE TÜRKİYE İLE SIKINTI OLUŞMUYOR


Rusya, sadece Türkiye ile değil standartlar ülkesi Amerika’nın yanı sıra, koyun ve sığır eti konusunda Avustralya ile, süt ürünleri konusunda Yeni Zelanda ile, balık ürünleri konusunda da Norveç ile zaman zaman sıkıntılar yaşıyor ve bu ülkelerden gelen ithalatı durduruyor veya gümrüklerden geri çeviriyor.

RUSLARIN STANDARTLARI AB’DEN BİLE DAHA AĞIR


Bu kararların alınmasında, üretimin Rus kalite standartlarında üretilmemiş olması veya istenen Rus sağlık standartlarının yakalanamamış olması etkili oluyor. Rusya’nın Rusya Federal Bitki Koruma ve Karantina Servisi’nin (Rus Rosselhoznador) standartlarının yer yer Avrupa Birliği’nin standartlarından daha ağır olduğu görülüyor.

İÇ RAHATLATAN AÇIKLAMA!

Konu ile ilgili Haber7’ye konuşan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Yaş Sebze Meyve İhracatçıları Birliği Sektör Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Satıcı, geri gönderilen ürünlerin sağlığa zararlı olup olmadığı ve akıbetleri ile ilgili oluşan kafa karışıklığını sona erdirecek açıklamalarda bulundu.

BİNDE BİRİ BİLE DEĞİL

Türkiye’den Rusya Federasyonu’na yılda 1 milyon tona yakın tarım ürünü ihraç edildiğinin altını çizen Satıcı, bunun da 50-60 bin parti ürün anlamına geldiğini belirterek Rusya Federasyonu’ndan bir yılda dönen ürün sayısının ise 10 civarında olduğunu bunun ise İhraç edilen ürünün yanında bir bile olmadığını söyledi.

SAĞLIĞA ZARARI YOK!

Rusya Federasyonu’ndan geri gönderilen ürünlerde ifade edildiği gibi sağlığa zararlı bir durum olmadığını da aktaran Satıcı, ürünlerin meyve sineği nedeniyle geri döndüğünü dile getirerek, meyve sineğinin de insan sağlığına bir zararı olmadığını ve sadece ürünün görüntüsünü bozduğunu belirtti.

ENDİŞEYE GEREK YOK HEPSİ İMHA EDİLİYOR


Bazı ülkeler farklı değerler belirlerken Rusya Federasyonu’nda ise belirtilen değerlere yönelik toleransın sıfır olduğunu aktaran Satıcı, Rusya’dan geri gönderilen ürünlerin iç piyasa sürüldüğüne yönelik endişelere yönelik ise, ”Dönen ürünler iç piyasaya sürülmüyor. Tamamen imha ediliyor. Zaten geri dönüş yolculuğunda çoğu çürümüş oluyor.” diye konuştu.(Kenan Biter / Haber7)


Güncelleme Tarihi: 02 Mayıs 2015, 14:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109