Ölüm Nedeni İstatistikleri, 2013

Ölümlerin %39,8’i dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklandı

Ölüm Nedeni İstatistikleri, 2013
Ölüm Nedeni İstatistikleri, 2013


Ölümlerin %39,8’i dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklandı

Ölüme sebep olan ilk altı hastalık grubu sırasıyla; dolaşım sistemi hastalıkları (%39,8), iyi huylu ve kötü huylu tümörler (%21,3), solunum sistemi hastalıkları (%9,8), endokrin, beslenme ve metabolizmayla ilgili hastalıklar (%5,6), dışsal yaralanma nedenleri ve zehirlenmeler (%5,5) ile sinir sistemi ve duyu organları hastalıkları (%4,1) oldu.

Ölüme neden olan hastalıklar cinsiyet bazında incelendiğinde; dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklı ölümlerin en çok kadınlarda, iyi huylu ve kötü huylu tümörlerden kaynaklı ölümlerin ise erkeklerde görüldüğü tespit edildi.

Ölüm Nedeninin Cinsiyete Göre Dağılımı


Dolaşım sistemi kaynaklı ölümlerin %38,8’ini iskemik kalp hastalığı oluşturdu

Dolaşım sistemi hastalıkları nedeniyle gerçekleşen ölümlerin %38,8’i iskemik kalp hastalığı, %25,2’si serebro-vasküler hastalık, %17,7’si diğer kalp hastalığı ve %12,8’i hipertansif hastalıklardan kaynaklandı.


Dolaşım Sistemi Hastalıklarından Ölümlerin Cinsiyete Göre Dağılımı


Gırtlak ve soluk borusu/akciğer tümörü, ölüme en çok neden olan tümördür

Kötü huylu tümör nedeniyle gerçekleşen ölümlerin %31,3’ü gırtlak ve soluk borusu/bronş/akciğerin kötü huylu tümörü, %8,9’u midenin kötü huylu tümörü, %8,2’si lenfaid ve hematopoetik kötü huylu tümörü, %6,9’u kolonun kötü huylu tümörü ve %5,9’u pankreasın kötü huylu tümöründen kaynaklandı.

Kötü Huylu Tümörlerin Cinsiyete Göre Dağılımı

Ölüm nedenleri yaş grupları itibariyle incelendiğinde; dolaşım sistemi hastalıklarının en fazla 75-84 yaş grubunda görüldüğü, iyi huylu ve kötü huylu tümörlerin ise en fazla 65-74 yaş grubunda görüldüğü tespit edildi. 

Ölüm nedenleri daimi ikametgaha göre incelendiğinde; dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklı ölümlerin oranının en yüksek olduğu ilk beş il sırasıyla Kırklareli, Yozgat, Uşak, Bolu ve Denizli’dir. Ayrıca, iyi huylu ve kötü huylu tümörler nedeniyle gerçekleşen ölümlerin oranının en yüksek olduğu ilk beş il ise sırasıyla İstanbul, Kocaeli, İzmir, Rize ve Tekirdağ olarak belirlendi.


Bu konu ile ilgili bir sonraki haber bülteninin yayımlanma tarihi Nisan 2015’tir.
                                                                                                                                                     
AÇIKLAMALAR

Ölüm Bildirim Sistemi (ÖBS) ile ölüm nedeni tespitine yönelik olarak çalışılmış ölüm vaka sayısının, gerçekleşen toplam ölüm vaka sayısına eşit olması beklenilmemelidir. Ayrıca, adli süreci devam eden ölümler ÖBS’de yer almasına rağmen ölüm nedeni henüz belirlenmediğinden kapsama alınmamıştır.



Güncelleme Tarihi: 01 Nisan 2014, 21:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER