Küba Akciğer kanseri aşısını buldu

Küba, geliştirdiği akciğer kanseri aşısının onayı için FDA’ya başvurdu.

Küba Akciğer kanseri aşısını buldu
 Küba Akciğer kanseri aşısını buldu
Küba, geliştirdiği akciğer kanseri aşısının onayı için FDA’ya başvurdu.
Son iki yıldır tüm dünyada adından söz ettiren ve Kübalı bilim insanları tarafından geliştirilen CimaVax EGF, isimli akciğer kanseri aşısının ilk sonuçlarına göre, hastalarda iki yıl sağ kalma oranı üç arttı. Klinik çalışmaları önemli oranda tamamlanan akciğer kanseri aşısının tüm dünyada kullanımı için Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi’ne (FDA) başvuru süreci başlatıldı. İleri düzey çalışmaları ABD’de yapılacak akciğer kanseri aşısının test edildiği 176 hastadan alınan olumlu sonuçlar oldukça dikkat çekici. CimaVax EGF, isimli aşının başta kolon, meme kanseri ve prostat kanseri olmak üzere başka pek çok kanser türünün tedavisinde de olumlu sonuçlar verdiği belirtiliyor.
Kübalı bilim insanlarının CimaVax EGF isimli ilaçla ilgili yaklaşık 25 yıldan fazla bir süredir araştırma yaptığı belirtiliyor. İmmünoterapik bir mekanizma ile çalışan ilaç doğrudan kanser hücrelerini yok etmiyor ancak epidermal growth factor (EGF) mekanizması üzerinden çalışıyor ve vücudun immün sisteminin kanser hücrelerini yok etmesine aracılık ediyor. Aşının etkinlik testi geliştirilmesi projesinde yer alarak aşıyı geliştiren Kübalı ilaç firmasının medikal müdürü Dr. Buğraer Aslan, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin etkinlik testi geliştirilmesine ilişkin öncü rolüne dair bilgi verdi.
Kanser tedavisinde bağışıklık sistemine yönelik aşı çalışmalarının 2015 yılına adeta damga vurduğunu ifade eden Aslan, “İmmunoterapötik diye isimlendirilen aşılar, kanser tedavisinde umut verici çalışmalardır. Küba’da geliştirilen ve etken maddesi ‘Racotumomab” olan aşı da bunlardan biridir. Yeni geliştirilen ilaçlar ile immunoterapinin önümüzdeki yıllarda kanser tedavisine önemli katkılar yapacağına inanıyoruz” dedi.

Buğraer Aslan’ın verdiği bilgiye göre, aşının bileşenindeki antijenler sadece tümörlü hücreye saldıran antikor üretiyor. Kanserli hücrelerle de bu antikor savaşıyor.

Aralarında İtalya, Fransa ve Kanada’nın da bulunduğu bağımsız bir kuruluş olan Uluslararası Değerlendirme Komitesi tarafından aşıya yönelik çalışmaların etkin şekilde devam etmesine karar verildiğini anlatan Aslan, araştırma sonuçlarının Amerikalı bilim insanlarının da dikkatini çektiğini söyledi.
Dr. Aslan, “New York’ta bulunan dünyaca ünlü Roswell Park Kanser Enstitüsü ile akciğer kanseri aşısına ilişkin daha kapsamlı araştırmaları ABD’de yapmak ve hastalarda kullanmak için anlaşma yapıldı” diye konuştu.

Yan etki bildirimi daha az


Söz konusu aşının 2013’ten bu yana Arjantin’de ruhsatlı olarak yapıldığını aktaran Aslan, şu bilgileri verdi: “Etkinlik ile yan etkilerin incelendiği faz çalışması kapsamında aşı toplam 176 hastada uygulandı. Bunun sonucunda iki yıllık sağ kalım oranlarının üç katına çıktığı belirlendi.
Sonuçlar, dünyanın sayılı onkoloji dergilerinden Clinical Cancer Research’de yayımlandı. British Medical Journal Dergisi’nde yayımlanan makalede de aşının sağ kalım oranlarına katkı sağladığı, diğer tedavilere göre yan etkisinin de daha az olduğu belirtildi.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER