Kızına ikinci kez ‘can’ verdi

Karaciğer yetmezliği olan 2 yaşındaki Zeynep Berra, aylar önce karaciğer yağlanması nedeniyle diyete başlayan annesinden nakledilen karaciğerle hayata tutundu.

Kızına ikinci kez ‘can’ verdi
 Kızına ikinci kez ‘can’ verdi

Karaciğer yetmezliği olan 2 yaşındaki Zeynep Berra, aylar önce karaciğer yağlanması nedeniyle diyete başlayan annesinden nakledilen karaciğerle hayata tutundu.
Ebru ve Fatih Çay çifti, 6 yıl önce Zeynep Berra’nın dünyaya gelmesiyle çocuk sahibi olmanın mutluluğunu yaşadı. Hiçbir sağlık sorunu olmayan Zeynep Berra, 2 yaşından sonra sık sık yüksek ateş ve enfeksiyon rahatsızlığı yaşamaya başladı. Bir süre sonra Zeynep’te halsizlik, kusma, gözaltında morluk ve kızarıklık şikâyetleri de ortaya çıktı eklendi. Doktora götürülen Zeynep Berra’nın karaciğer enzimlerinin yüksek olduğu belirlendi. Ancak bu tabloya rağmen farklı hastane ve doktorlar bir türlü teşhis koyamadı. Bir üniversite hastanesinde yapılan genetik test sonrası Zeynep’in metobolik bir rahatsızlık yaşadığından şüphelenildi. Yapılan yeni testler sonrası karaciğer yetmezliği teşhisi konulan Zeynep Berra, şuuru kapalı bir şekilde yoğun bakımda yattı.
HAYAT VERDİ

Zeynep’in yaşaması tek çare karaciğer nakliydi. 2 yaşındaki çocuk için verici aranmaya başladı Önce anne ve baba tarandı. Karaciğer yağlanması teşhisi konulan ve aylar önce diyete başlayan anne Ebru Çay’ın karaciğeri nakle uygun çıktı. Memorial Ataşehir Hastanesi Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yalçın Polat, anne ve kızı hemen ameliyata alarak nakli gerçekleştirdi. Karaciğerinin bir parçasıyla kızını tekrar hayata döndüren anne Çay, ameliyatından aylar önce başladığı diyetin kendileri için bir mucizeye dönüştüğünü söyledi. Kızını sağlıklı bir şekilde kucağına almanın mutluluğunu yaşayan anne Çay, şunları dedi:

“Diyet yaparken Zeynep tabağımdan yediklerimi alır ‘Anne sen yeme zayıflayacaksın bana kardeş yapacaksın’ derdi. Ben farkında olmadan aylarca kendimi kızıma karaciğer verebilmek için hazırlamışım. Aylar önce karaciğer yağlanması nedeniyle diyete başlamasaydım, kızıma hayat veremeyecektim. Karaciğerimde yağlanma olduğunu biliyordum ama yağlanmanın geçip geçmediğini bilmiyordum. Ultrason sonucunu alana kadar zaman benim için geçmek bilmedi.”

Nakli gerçekleştiran Prof. Dr. Polat da, akut karaciğer yetmezliği teşhisi konulan Zeynep’e annesinden alınan bir karaciğer parçasıyla nakil yaptıklarını söyledi.



Gizem’in çığlığı: ‘Sesimize ses verin, yaşamak istiyorum’

İzmir’de, 8 yıl önce 12 yaşındayken geçirdiği trafik kazasında ince bağırsakları zarar gören Gizem Kılıç (20), 2010’da Türkiye’de ilk kez kök hücreyle birlikte ince bağırsak nakli oldu. Nakil başarısız olunca 2014’te ikinci kez yapılan nakille hayata tutundu. Ancak nakledilen organın da görevini yapmaması üzerine Gizem, üçüncü kez nakil için beklemeye başladı. Sağlık durumu her geçen gün kötüleşen, 14 aydır hastane odasından çıkamayan Gizem, sosyal medyadan yayımladığı videoda şunları söyledi:

“Her geçen gün benim aleyhime işliyor. Türk toplumunu ben ve benim gibilere umut olmak, hayat olmak için organ bağışına davet ediyorum. Ben yaşamak istiyorum. Lütfen sesimize ses verin. Yaşama hakkımı istiyorum.”

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER