Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Dikkat!?

İGDAŞ’ın “sessiz katil” olarak tanımladığı karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı yapılması gerekenleri sizler için derledik.

Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Dikkat!?
Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Dikkat!?
 
İGDAŞ’ın “sessiz katil” olarak tanımladığı karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı yapılması gerekenleri sizler için derledik.

İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (İGDAŞ), 1989 yılında İstanbul’da doğalgaz altyapısını, dağıtımını ve işletimini sağlamak amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kuruldu.
 
İstanbul’un tamamına doğalgaz dağıtımını yürüten İGDAŞ, vatandaşı bilgilendirme amacıyla kurduğu web sitesinde, karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyulması gereken kurallara dikkat çekiyor.
 
Tüm fosil yakıtların kullanımında aynı hassasiyetin gösterilmesi gerektiğini vurgulayan İGDAŞ, baca temizliği ve güvenlik kontrollerinin, düzenli olarak bu konuda yetkili kişilere yaptırılmasını öneriyor.
 
İGDAŞ’ın uyguladığı güvenlik standartlarının çok yüksek olduğunu belirten yetkililer iç tesisatında bu standartları karşılamayan abonelere kesinlikle gaz verilmediğini söyledi. Evlerinde ya da işyerlerinde, doğalgaz tesisatında değişiklik yapmak isteyen herkesin mutlaka İGDAŞ’a başvuruda bulunmaları gerekiyor. Zira bugüne kadar yaşanan olumsuz tüm olayların arkasında onaysız tesisat değişiklikleri ve bunlara bağlı güvenlik ihlalleri yer alıyor.
 
Karbonmonoksit zehirlenmesinin belirtileri
 
Baş ağrısı, yorgunluk hissi, mide bulantısı ve nezle hali karbonmonoksit zehirlenmesinin ilk belirtileri arasında yer alıyor. Sessiz katil karbonmonoksitten korunmak için bu belirtiler görüldüğünde, hemen bulunulan mekanın havalandırılması, zehirlenen kişinin hızla ortamdan uzaklaştırılması ve acil yardım için 112’nin aranması büyük önem taşıyor. Zehirlenen kişi açık havaya çıkarıldığında eğer solunum yoksa suni teneffüs yapılarak Temel Yaşam Desteğine başlanmalıdır.
 
İGDAŞ’ın açtığı Alo 187 Doğalgaz Acil Hattı,

vatandaşları bilinçlendirmek ve acil durumlarda anında müdahale edebilmek için kuruldu.
 
Doğalgaz kokusu duyduğunuzda yapılmaması gerekenler!
 
Kokusuz bir gaz olan doğalgaz, kaçak olması durumunda kolayca anlaşılabilmesi açısından çürük sarımsak kokusuyla tanımlanıyor. Evinizde ya da işyerinizde doğalgaz kokusu alıyorsanız yapmamanız gerekenler şunlar;

1.      Çakmak, kibrit yakmayın,

2.      Lambaları ve diğer elektrikli cihazları açmayın, kapamayın ve fişten çekmeyin,

3.      Kapı ve pencereleri açarak ortamı havalandırın,

4.      Doğalgaz cihazlarının vanasını kapatın,

5.      Kapı zilini kullanmayın, kullandırmayın,

6.      Kıvılcım çıkabileceği gerekçesiyle cep telefonu ve ev telefonunu kullanmayın,
 
Doğalgaz kokusu duyulduğunda yapılması gerekenler!

 
1.      Gaz kokusu olan ortamı herkesin boşaltmasını sağlayın,

2.      Komşunuzdan veya uygun bir yerden Alo 187 Doğalgaz Acil Hattı’nı arayın,

3.      Tesisata kesinlikle müdahale etmeyin ve İGDAŞ yetkililerinin gelmesini bekleyin,

4.      Doğalgaz kaçağı durumunda gazın ortamdan tahliyesini sağlayan mehfezleri asla kapatmayın,

5.      Bu mekandaki insanları uyarın,

6.      Aşırı bir gaz kaçağı varsa o bölgenin elektriğini kestirin,

7.      Kordon altına alınmasını ve trafiğin durdurularak bölgenin güvenlik altına alınmasını sağlayın,

8.      Gaz kokusu bina dışında olsa dahi, gaz kaçağı çevredeki yakın binalarda ve özellikle de bodrum katlarında olabilir. Bu durumda kesinlikle bodruma girmeyerek 187 acil müdahale ekibini uyarın.
 
Düzenli olarak dikkat edilmesi gerekenler!

 
1.      Her yıl sonbahar mevsiminde bacalı cihazlarınızın yetkili servislerine baca temizlik ve bakımını yaptırın. Özellikle baca emniyet sistemlerinin çalışıp çalışmadığını kontrol ettiriniz,

2.      Binanızın elektrik tesisatının topraklamasını her yıl periyodik olarak kontrol ettirin. Uygun olmayan topraklama tesisatının doğalgaz tesisatında tehlikelere yol açabileceğini unutmayın,

3.      Doğalgaz tesisatına yakın ve izolasyonu bozulmuş elektrik tesisatlarını yenileyin,

4.      Doğalgaz tesisat borularını boyamayı unutmayın,

5.      Ocak ve kombinizi temizlik amaçlı yerinden oynatmanız boru ve baca bağlantı noktalarına zarar verir,

6.      Unutmayın! İzinsiz kazı yapılması yasaktır. Şüphelendiğiniz kazı çalışmaları için İGDAŞ Çağrı Merkezi’ni (444 36 36) arayın,

7.      İhbar verirken unutulmaması gerekenler; tesisat numaranız, adınız, soyadınız, telefon numaranız, gaz kokusu alınan bölgenin adresi ve tarifi, gaz kokusunun yoğunluğunun tarifi(az, çok, aşırı).
 
İGDAŞ’ta güvenlik en üst seviyede
 
5 milyon aboneye hizmet sunan İGDAŞ, kurulduğu günden bugüne doğalgazın güvenli kullanılmasını teşvik etmek için çeşitli çalışmalar yürütüyor. İstanbul’un tüm ilçelerinde Doğalgazda Güvenlik ve Tasarruf Seminerleri’ni düzenleyen kurum, geçen yıl tüm Türkiye’de farkındalık yaratan bir kampanyaya imza attı. Doğalgazın güvenli kullanımına yönelik kamu spotları hazırlayan İGDAŞ’ın kamu spotları ulusal 35 televizyon kanalında yayınlandı. “İlköğretim Okullarında Güvenli Doğalgaz Eğitimi”  isimli projeyi de gerçekleştiren İGDAŞ, bu projeyle 85 bin öğrenciye ulaştı. Proje kapsamında görme ve işitme engelli öğrencileri de unutmayan İGDAŞ onlara özel olarak hazırladığı iki ayrı kitap ve CD setini okullarına gönderdi. Toplam 2 bin 438 engelli öğrencinin güvenli doğalgaz kullanımı konusunda bilinçlenmesini sağladı. Sosyal medya ve web sitesi üzerinden de sürekli bilgilendirme yapan İGDAŞ konu ile ilgili hazırladığı bilgilendirici broşürlerini de abonelerine ulaştırıyor.
 
ALO 187 ne zaman kuruldu?
 
Doğalgaz acil hattı 15 Ocak 1992’de ilk defa 167 numaralı telefon hattıyla hizmet vermeye başlamıştır. İlerleyen süreçte bu numara ülke genelinde de kullanılacak şekilde 187 olarak değişmiştir.
 
Kurulma amacı nedir?
 
Doğalgaz Acil hattının kurulma amacı, İstanbul ili sınırları içerisindeki müşterilerimizin 7 gün 24 saat doğalgaz ile ilgili ihbarlarını alarak zamanında müdahale ve etkin bir çözüm sağlamaktır.
 
Vatandaşlar ALO 187'ye hangi şikayetlerle telefon açıyor?


 Müşterilerimiz; doğalgazdan kaynaklanması muhtemel/kaynaklanan, başka bir sebeple doğal gaz hattına zarar verme riski taşıyan/gerçekleşen, her iki durumda da mal/can kaybına yol açma riski olan/açan, işletme arızalarını kapsayan olaylar için 187’yi aramaktadır. Bunlar genelde; gaz kokusu, doğalgaz ekipmanları, altyapı sorunları ve bunun gibi doğalgazdan kaynaklanan her türlü güvenlik soru ve sorunlarıdır.
 
Gelen şikayetlere geri dönüş süreciniz nedir?
 
Acil müdahale gerektiren ihbarlara en geç 15 dakikada ulaşılmaktadır. Aynı zamanda ihbar türleri tehlike boyutuna göre sınıflandırılmıştır. İhbar geldiğinde 187’nin deneyimli personeli ihbarın aciliyetine göre telsiz ve/veya telefonla ilgili ekibe iletmekte, ekip ise çok daha kısa sürede adrese ulaşmaktadır. Gerekli hallerde itfaiye, 112 acil, polis imdat gibi kurumlara da bilgi verilmektedir.
 
Vatandaşlara ilk önerileriniz nelerdir?
 
Doğalgaz, oluşabilecek doğalgaz kaçaklarına karşı daha kolay hissedilebilmesi için çürük sarımsak kokusunu andıran bir koku maddesiyle kokulandırılmıştır.  Böyle bir koku hissedildiğinde vatandaşların paniğe kapılmayıp derhal gaz içermeyen bir yerden 187 Doğalgaz Acil Hattını aramaları  gerekir. Ekipler gelene kadar ev içerisinde doğalgaz kullanılmasını engelleyecek şekilde tüm vanaların kapatılması, pencerelerin açılması, elektrik düğmelerinin, elektrikli cihazların açma ya da kapama yapılmaması, ateş yakılmaması emniyet açısından alınması gereken ilk önlemlerdir.
 
Bunun dışında müşterilerimiz çok basit güvenlik tedbirleri alarak kendi can ve mal emniyetinin güvende olmasına katkıda bulunabilirler. Tesisatlarına yetkili olmayan kişiler tarafından asla müdahale ettirmemelidir. Bacaların en az yılda bir defa itfaiye tarafından yetkilendirilen firmalara temizletilmesi gerekmektedir. Pencere veya duvara monte edilen menfezler asla kapatılmamalı ve iptal edilmemelidir.
 
Günde ortalama kaç çağrı alınıyor?
 
Günlük çağrı sayımız yaklaşık olarak bin ila bin 500 arasındadır.
 
Müdahale için gidilen evlerde görülen hatalar nelerdir?
 
Güvenlik önerilerinde belirttiğimiz gibi vatandaşlarımızın en çok yaptığı hataların başında; tesisatlarına yetkisiz kişiler tarafından müdahale ettirmek, baca temizliklerini düzenli olarak yaptırmamak ve menfezlerini iptal etmek gelmektedir.
 
Derleyen: Burcu KASARCI / İstanbul Ajansı

UCUZ KOMBİ FİYATLARI

Güncelleme Tarihi: 30 Eylül 2014, 11:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109