Kanser teşhisinde nefes testi

Kanser teşhisinde nefes testi

Kanser teşhisinde nefes testi

İngiliz ve İsrailli bilim adamlarının geliştirdiği cihaz, nefesteki kimyasalları ayrıştırıp, kanseri teşhis edebiliyor.

The British Journal of Cancer isimli akademik dergide yayımlanan araştırmaya göre nefes testi, aynı zamanda kanser hastalarının tedavisinin işe yarayıp yaramadığını kontrol etmeye de yardımcı olacak.

Bu yeni test, geliştirilen nano teknoloji sayesinde nefesteki kimyasalları tespit edebiliyor ve kanserli hücrelerin yaydığı kimyasalları ayırt edebiliyor.

Erken teşhisin hayati önem taşıdığı kanserle ilgili bu gelişme, hem tıp dünyası hem de kanser hastaları için yeni bir umut oldu.

İngiltere Kanser Araştırma Merkezi doktorlarından Lesley Walker, araştırmaların daha henüz başında olduklarını ancak sonuçların umut verici olduğunu ifade ederek "Teşhis ve tedavinin çok zor ve pahalı olması da bu yeni cihaz sayesinde mazide kalacak" dedi.

Cihaz nasıl çalışıyor

Kanserli hücreler vücutta çoğaldıkça kanserin tipine göre farklı kimyasallar salıyor. Altın nano parçacıklarla geliştirilen nano-sensorler sayesinde 3-5 dakika alıp verilen nefesle akciğerden toplanan milyarca ufak bileşenlerdeki bu kimyasalları tespit eden cihaz, nefesten deneğin sağlıklı olup olmadığını tespit ediyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER