İYİ BİR GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ NASIL OLMALI ?

İYİ BİR GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ NASIL OLMALI ?

 İYİ BİR GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ NASIL OLMALI ?

İYİ BİR GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ NASIL OLMALI ?

Uzmanlar, güneşli havalarda kullanılan güneş gözlüklerinin aksesuar değil, sağlığı koruyucu bir ürün olduğunu belirterek, gözlük alınırken kaliteli olmasına dikkat edilmesini öneriyor.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Zengin, güneş gözlüklerinde ilk aranması gereken özelliğin ultraviyole ışınlardan en yüksek derecede koruma özelliği olması gerektiğini belirterek, özellikle son yıllarda ozon tabakasının incelmesiyle insanların maruz kaldığı C tipi ultraviyole ışınlarının göz sağlığını tehdit ettiğini dile getirdi. Güneş gözlüğü alınırken cam rengine de dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Nazmi Zengin, "Biz özellikle gri, kahverengi ve yeşil tonlarının tercih edilmesini tavsiye ediyoruz. Bu renkte olan camlar, insanların çevrelerindeki renkleri algılamalarını bozmuyor ve rahat bir görüş sağlıyor. Koyu siyah renkleri ise tavsiye etmiyoruz çünkü insanların renk algılamasını bozuyor ve görüş kalitesini düşürüyor. Biz normal ışığı yüzde 70-80 oranında kesen gözlükleri öneriyoruz" dedi.

"GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ BİR AKSESUAR DEĞİLDİR"

İnsanların güneş gözlüğünü sağlıklarından çok bir aksesuar gibi kullandıklarını da dile getiren Nazmi Zengin, "Güneş gözlüğü ve normal gözlükler birer aksesuar değildir. Bunlar göz sağlığımızı korumak için gerekli ürünlerdir. Bu nedenle gözlük seçerken moda ve diğer unsurlardan çok kalitesi ve yüze uyumluluğu dikkate alınmalıdır. Camlar kadar çerçevenin doğru seçimi de önemlidir. Yüze oturan ve insanı rahatsız etmeyen çerçeveler tercih edilmeli, sırf moda diye insanı rahatsız eden çerçevelerden uzak durulmalıdır. Aşırı büyük veya aşırı küçük çerçeveler yerine göze ve yüze tam oturan, herhangi bir harekette düşmeyecek türde çerçeveler tercih edilmelidir" şeklinde konuştu.

"UCUZ DİYE SOKAKTA SATILAN GÖZLÜKLERE İTİBAR ETMEYİN"

Güneş gözlüğünde cam kalitesinin önemli olduğunu ve göz sağlığı için bu kaliteden ödün verilmemesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Zengin, "Özellikle sokakta satılan tezgah üstü gözlüklere vatandaşlarımız kesinlikle itibar etmemelidir. Bu gözlüklerin camları güneş ışınlarını süzmez ve çeşitli göz hastalıklarına yol açabilir. Güneş gözlükleri Sağlık Bakanlığı tarafından sertifikalanan yerlerden alınmalıdır ve alınırken mutlaka sertifika veya belgesi olup olmadığı sorulmalıdır. Markasız, ucuz ve kalitesiz bir şey almak belki ekonomik olarak uygun olabilir ancak göz sağlığımızdan önemli değildir. Bu nedenle eğer alınacaksa biraz daha kaliteli ve uygun gözlükler tercih edilmelidir" diye konuştu.

 

STAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER