Her on köpekten birinde kalp var

Her on köpekten birinde kalp var

Her on köpekten birinde kalp var
Her on köpekten birinde kalp var

Kalp kapakçıklarının düzensiz çalışması sonucu her on köpekten birinin kalp rahatsızlığı yaşadığı açıklandı.

Köpeklerde bazen sıkça görülen aşırı yorgunluk, öksürük ve halsizliğin kalp kapakçıklarında meydana gelen düzensizliğe bağlı olarak vücudun ihtiyacı olan kan ve oksijeni pompalamaya çalışan kalbin hızlı çalışmasından kaynaklandığı belirlendi. Kalbin kapakçıklardaki sorunlar nedeniyle yetersiz kalan kan pompalama işini yerine getirmek için olması gerekenden fazla çalışmasının aynı zamanda kalpte büyümeye yol açtığı bildirildi.

 Köpek vücudunun bu düzensiz çalışma sonucu yüksek kan basıncı, kılcal damarların daralmasına ve sıvının ciğer, böbrek gibi organlara geçmesine neden oluyor. Bu rahatsızlığın en çok Dackel, Malteser ve Pudel gibi küçük köpek türlerinde daha sık ortaya çıktığı ifade edildi. Bazı durumlarda kalp kaslarında meydana gelen hastalık sonucu büyük erkek köpek türleri de (Dobermann vs) kalbe bağlı hastalık yaşamasına neden oluyor.
 
Köpeklerde kalp atışları bu hastalığın belirlenmesinde önemli bir ipucu sayılıyor. Ayrıca röntgen, ışınlama ve EKG teknikleri ile köpeklerdeki kalp kapakçıklarının doğru çalışıp çalışmadığı tespit edilebiliyor. Uzmanlar köpek sahiplerinin yaşı ilerlemiş köpekler ve kalp kapakçığı sorunu sık ortaya çıkan köpek türlerinden birine sahip olanların köpeklerini en ya yılda bir düzenli olarak veterinere kontrol ettirmelerinde yarar var.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER