“Hastalar doktorunu kendi araştırıyor, randevusunu kendi alıyor.”

Online platformların bu kadar büyümesinin yansımalarının sağlık alanında da görüldüğüne dikkat çeken dijital pazarlama danışmanı Harun Ünlüsoy, “Toplumun %66,3’ü internet üzerinden hekim araştırması yapıyor.

“Hastalar doktorunu kendi araştırıyor, randevusunu kendi alıyor.”
 “Hastalar doktorunu kendi araştırıyor, randevusunu kendi alıyor.”
Online platformların bu kadar büyümesinin yansımalarının sağlık alanında da görüldüğüne dikkat çeken dijital pazarlama danışmanı Harun Ünlüsoy, “Toplumun %66,3’ü internet üzerinden hekim araştırması yapıyor. Böylece sağlıkta dijitalleşmeye Sağlık Bakanlığı’nın oluşturduğu MHRS sistemi ve özel girişimler de öncülük ediyor.” dedi.

Türkiye’de özellikle son yıllarda internet teknolojilerinin gelişmeye başlamasıyla beraber, tüm sektörlerde dijitalleşme büyük oranda artıyor. İnternet kullanım oranının yükselmeye başlamasına paralel olarak dijital medya kullanımı artarken, geleneksel medya gündemden düşüyor. Artık toplum iletişim, alışveriş, araştırma yapma gibi tüm ihtiyaçlarını dijital platformlar üzerinden sağlıyor.
Online platformların bu kadar büyümesinin yansımalarının sağlık alanında da görüldüğüne dikkat çeken Dijital Pazarlama Danışmanı Harun Ünlüsoy, internetin diğer kanallara göre daha ucuz ve hızlı erişilebilir olmasının sağlık araştırması yapan kişi sayısını da artırdığını ifade etti. Ünlüsoy en önemli noktanın da artık bireylerin kendi yaptıkları araştırmanın sonuçlarına göre doktor ve sağlık kurumundan randevu aldıklarını belirtti. Harun Ünlüsoy: “İnternet kullanıcılarının davranış şeklinin de değişmesine sebep olan bu alışkanlık, hastayı sağlık araştırması yapma sürecinde edilgen halden çıkararak etkin hale getiriyor.” dedi.

Kullanıcılarının %66,3’ü internet üzerinden sağlıkla ilgili araştırma yapıyor
Harun Ünlüsoy, ayrıca Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2015 verilerine göre internet kullanan bireylerin %80,9’unun sosyal medya üzerinde profil oluşturdukları, mesaj gönderdikleri veya fotoğraf vb. içerik paylaştıklarına dikkat çekti. Ünlüsoy, kullanıcıların %70,2’sinin online haber, gazete ya da dergi okuduğunu, %66,3’ünün ise sağlıkla ilgili bilgi aradığını belirtirken sözlerine şöyle devam etti: ”İnternete girenlerin %62,1’i kendi oluşturduğu metin, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb. içerikleri herhangi bir web sitesine paylaşmak üzere yükleme yapıyor. %59,4’u mal ve hizmetler hakkında bilgi arıyor.” dedi.

Kadınlar daha fazla araştırıyor
İnternet üzerinden sağlıkla ilgili bilgi almak amacıyla yapılan aramalarda kadınların daha fazla bir orana sahip olduğunu belirten Ünlüsoy, ”Kadınların %75,2’si sağlıkla ilgili internette bir araştırma yaparken erkekler de ise bu oran %60.1 oranında.” dedi.
Toplumun %66,3’ünün internet üzerinden hekim araştırması yapmasının geleneksel sağlık araması davranışının değiştiğini ve dijitalleştiğini gösterdiğini kaydeden Harun Ünlüsoy, Sağlık Bakanlığı’nın oluşturduğu MHRS sistemi ve özel girişimlerin de bu konuda öncülük ettiğine dikkat çekti. Ünlüsoy son olarak: ”Pazaryeri (marketplace) olarak adlandırılan sitelerin Türkiye Alexa sıralamaları incelendiğinde sağlık sitelerinin de bu listede yer almaya başladığı görülüyor. Bu dönüşüm gerçekten de önemli bir gösterge.” dedi.

Türkiye Alexa verilerine göre pazaryerleri internet sitelerinin sıralaması


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109