Gözyaşı Yolları Tıkanıklıklarında Lazer Tedavisi

Nazolakrimal kanal tıkanıklığının cerrahi dışında tedavisi yok Altunizade Dünya Göz Hastanesi Oküloplastik Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Levent Akçay’ın, son yıllarda önem kazanan transkanaliküler lazer DSR (multidiod lazer DSR) hakkında görüşlerini aldık.

Gözyaşı Yolları Tıkanıklıklarında Lazer Tedavisi

 Bu yöntemin cerrahi kesi gerektirmeyen, kanamanın çok daha az olduğu yeni bir cerrahi yöntemi olduğunu belirten Opr. Dr. Akçay şu bilgileri verdi:”Bu yöntemde bir fiber punktuma, oradan kanaliküle oradan da kese içinden lakrimal kemiğe kadar ilerletilir. Kemiğe dayandığı zaman multidiod ile lazer atışları yapılarak kemikte 1 cm’ e yakın bir apertür açılır. Cerrahi sırasında nazal endoskop ile orta konka bölgesi gözlenir ve orta konka lakrimal kemiğe dayalı ise bir miktar ortaya doğru devie edilerek lakrimal kemik bölgesi açığa çıkarılır. İşlemi gerçekleştirmek kısa sürer, açılmış olan bu yeni kanalın içine silikon tüp yerleştirilerek 3-6 ay arasında sistem içinde bırakılır. Silikon tüpün amacı gözyaşı kanalının hemen cerrahi sonrasında kapanmasını engellemektir. Multidiod Lazer DSR yeni bir DSR cerrahisidir. Bu cerrahi diod lazer yardımıyla yapılır. Cillte kesi, dikiş izi ve kanama yoktur. Gözyaşı kanalının içine özel esnek bir fiber ile laser yapılarak kemik kanal ve burun mukozası açılır ve genişletilir. Ardından silikon tüp yerleştirilir. Nazolakrimal kanal tıkanıklığının cerrahi dışında bir tedavisi yoktur. Cerrahide sütürlü DSR ya da sütürsüz multidiod lazer DSR işlemi uygulanır.”

Opr. Dr. Akçay nazolakrimal kanal ile ilgili olarak da şöyle konuştu: ”Göz konjonktivasında bulunan Krause ve Wolfring yardımcı bezlerinden göz ön yüzeyini yıkayan ve besleyen gözyaşı salgılanır. Kaşın altında orbita bölgesinde bulunan lakrimal bezden de göz ön yüzeyini yıkayan ve besleyen, içinde altmışdan fazla protein ve çeşitli enzimler içeren refleks göz yaşı salgılaması yapılır. Soğukta, üzüntüde, gözümüze bir şey battığında ya da enfeksiyon geliştiğinde lakrimal bez salgısı refleks olarak artarak göz ön yüzeyini yıkamaya başlar. Sonuçta normalden daha fazla sıvı göz kapaklarımızın arasında dolaşmaya başlar. Gözümüzün sağlıklı bir şekilde görmesi ve yaşamaya devam etmesi için ön yüzeyinin devamlı ıslak tutulması şarttır. Gözyaşı buruna yakın bölgedeki kapaklarda bulunan kanalcıklardan burun içine doğru akar. Üst ve alt kapakta buruna yakın bölgede punktum dediğimiz (alt kapakta 1 tane, üst kapakta 1 tane) iki adet delik bulunur. Gözyaşı alt ve üst kapaktaki bu iki delikten kanalikül dediğimiz kanalcığa oradan da gözyaşı kesesine oradan da nazal kavite içine gider. Gözümüzü her kırptığımızda bu mekanizma çalışır ve gözyaşı kanal içine pompalanır. Bu mekanizma otomatik olarak gerçekleştirilir ve biz bu mekanizmanın çalışmasını hissetmeyiz. Gözyaşımızı nazal kaviteye ileten bu kanala nazolakrimal kanal diyoruz. Kapaklarda başlayıp nazal kaviteye giden gözyaşı yolunun herhangi bir yerinde tıkanıklık varsa gözyaşı taşar ve yanağımıza doğru akar. Nazolakrimal kanal tıkalı olduğu için enfekte olacaktır. Enfeksiyon daha da ilerlerse göz kapakları ile burun arasında bulunan kese şişer ve püy akmaya başlar hatta gözyaşı kesesi delinir, fistülize olur. Nazolakrimal kanal dediğimiz sistem iki kısımdan oluşur. Birinci kısım kapaklardan gözyaşı kesesine kadar olan yumuşak dokudur. İkinci kısım gözyaşı kesesinden nazal kavite yani burun içine kadar olan sert kemik kısımdır. İşte bu ikinci kısımdaki tıkanmalar DSR (dakriyosistorinostomi) dediğimiz cerrahi yöntemle düzeltilebilir. DSR cerrahisi medyal kantal ligaman dediğimiz göz kapağı ve burun arasındaki bölgeden yapılır. Göz yaşı kesesi bulunur, kemik kanalın oluşması için lakrimal kemik bölgesinde 1 cm çapında bir apertür açılır, kese ve nazal mukoza sütürlerle birleştirilir ve göz yaşının nazal kaviteye drenajı sağlanır.

Opr. Dr. Levent AKÇAY son olarak şöyle konuştu: “DSR cerrahisi % 92-95 arasında başarılı bir cerrahidir. Multidiod Lazer DSR cerrahisi ise % 80 ile 92 arasında bir başarı oranına sahiptir. Bu başarıda hekimin tecrübesi, kullanılan cihazın kalitesi ve hasta nazal kavitesinin uygunluğu önemlidir. Ülkemiz Multidiod Lazer DSR açısından İspanya’dan sonra dünyanın önde gelen ülkeleri içindedir.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER