Daha kaç kadının ölmesi lazım?

Sadece bugün 4 ayrı ilden 4 ayrı kadına şiddet haberi geldi. 2’si ölümle sonuçlandı. Ancak buna rağmen kanunen kadın sığınma evi açma zorunluluğu bulunan belediyeler kadınlara sahip çıkmıyorlar. İstanbul’da 34 belediyeden sadece 8’i sığınma evi açtı

Daha kaç kadının ölmesi lazım?
Kadına yönelik şiddet vakaları hızla artıyor. Her gün onlarca kadının cinayete kurban gittiği haberleri yapıyoruz. Bir o kadarı da yaralı kurtuluyor. Ancak buna rağmen Türkiye’de kadının korunmasından sorumlu kurumlardan biri olan yerel belediyelerin durumunun içler acısı olduğu ve kanunu çiğnedikleri ortaya çıktı.
Belediye Kanunu’nun 14/a bendine göre nüfusu 50 binin üzerindeki ilçelerde kadın sığınma evi açma zorunluluğu var. TBMM İstanbul’daki 34 ilçeye sordu, sadece Eyüp, Bahçelievler, Küçükçekmece, Üsküdar, Pendik, Kadıköy, Şişli ve Beyoğlu’nda gereğinin yapıldığı ortaya çıktı. Çatalca, Adalar ve Şile nüfuslarının 50 binin altında olduğunu bildirdi. Geriye kalan 23 belediye ise “Planlama yapıyoruz, bütçemiz yetersiz, uygun yer yok” gibi bahaneler üretti. Daha da kötüsü, kanuna uymayan bu belediyeler hakkında tek bir dava açılmadığı belirlendi.

Şikâyet ortaya çıkardı
TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvuran Hayrettin Bulan isimli vatandaş, Belediye Kanunu’nun 14/a bendine göre kadın sığınma evleri açmakla yükümlü olan belediyelerin görevlerini ihmal ettikleri şikâyetinde bulundu. Hemen harekete geçen TBMM Dilekçe Komisyonu, valilik aracılığıyla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve 34 ilçe belediyesinin kadınları korumada kanuni sorumluluklarını yerine getirip getirmediğini sordu. Sadece 8’inin yükümlülüğünü yerine getirdiği ortaya çıktı. Bu ilçeler Eyüp, Bahçelievler, Küçükçekmece, Üsküdar, Pendik, Kadıköy, Şişli ve Beyoğlu olarak sıralandı. Çatalca, Adalar ve Şile belediyeleri ise ilçe nüfuslarının 50 binin altında olması nedeniyle kadın sığınma evi açma sorumluluklarının olmadıklarını bildirdi.
Beşiktaş, Büyükçekmece, Ataşehir, Güngören ve Arnavutköy gibi 23 belediye ise kadının korunması için hâlâ “planlama” yaptıklarını savundu. Belediyeler yıllardır sığınma evi açmamalarına “proje aşamasında, yatırım planında, bütçemiz yok, uygun yer yok, yazışmalar sürüyor” gibi gerekçeler gösterdi.

Hiç dava açılmamış
Belediyelerden bu yanıtı alan TBMM Dilekçe Komisyonu, Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı’na kanuni sorumluluklarını yerine getirmeyen belediyeler için “hiç dava açıldı mı” diye sordu.  TBMM Dilekçe Komisyonu, Bakanlık’tan gelen “belediyelerin kadın konuevi/sığınmaevi açma yükümlülüklerini yerine getirmemelerine ilişkin yargıya intikal etmiş bir dava bulunmamaktadır” yanıtıyla sarsıldı. Bu yanıt kanuni sorumluluklarını yerine getirmeyen belediyelere hiçbir yaptırım uygulanmadığını gözler önüne serdi.
Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı, TBMM’ye gönderdiği resmi yazıda 2002 yılı sonunda kadın sığınma evi sayısının 8, toplam kapasitesinin ise 170 olduğunu anımsattı. Bakanlık, Mayıs 2011 itibariyle kadın sağınmaevi sayısının 47’ye, toplam kapasitesinin ise 1054’e ulaştığını belirtti.


İşte belediyelerin gerekçeleri


Yıllardır kadın sığınma evi açmayan 23 belediyeden bazılarının şaşırtan gerekçeleri şöyle:

Büyükçekmece: Kadın sığınma evini bütçe imkânlarının yetersizliği nedeniyle yapımı henüz gerçekleştirilememiştir. Uygun yer belirlenmesi ve bütçe imkânları ile ekonomik şartlar doğrultusunda yapımının gerçekleştirilmesi amacıyla gerekli çalışmalar başlatılmıştır.

Avcılar
: Kadın sığınma evi hakkında, belediyemize ait taşınmaz mallara ait Belediye Hizmet Alanları ile Sosyal Kültürel Tesis Alanları Planlanarak, imar mevzuatına uygun arsa temin edilerek, belediye meclisimizce yeterli ödenek oluşturulduğunda kadın sığınma evine başlanacaktır.

Tuzla: Kadın sığınma evi projesi imar planlarımızda şu an için bulunmamaktadır.
Arnavutköy: Kadın sığınma evi hakkında belediyemizce gerekli çalışmalar başlatılmış ve çalışmalar halen devam etmektedir.

Bakırköy: Kadın sığınma evi hakkında Belediye Meclisi’ne taklifte bulunulmuşutur. Belediye Meclisi’nin 03.08.2010 tarih ve 63 sayılı kabul edilen kararı ile kadın sığınma evinin 2011 yılında açılması planlanmaktadır.

Silivri: Küçükkılıçlı Mahallesi 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı’nın onayından sonra kadın sığınma evi ile ilgili imar ve inşaat uygulaması yapılabilecektir.

BEYLİKDÜZÜ: Kadın sığınma evi konusunda Mimari Avan Proje çalışmaları başlatılmıştır.
kâğıthane: Kadın sığınma evi projesinin hazırlanması adına Büyükşehir Belediye Başkanlığı Projeler Daire Başkanlığı’na müracaatta bulunulmuştur.

GÜNGÖREN: Kadın sığınma evi açılmasına uygun bir yer bulunmamaktadır. Uygun bir yer bulunduğu takdirde kiralanarak kadın sığınma evi açılması planlanmaktadır.

Çekmeköy: Kadın sığınma evi konusunda yeterlilik çalışmaları yapılmaktadır. Sığınma evinin hizmete alınması için protokol aşamasına gelinmiş olup, 2011-2014 stratejik planda yer alan kadın sığınma evinin hizmete alınması 2011 tarihinde programlanmıştır.

milliyet.com


Sigorta hasar sorgulama

Ataşehir Firma Rehberi

Ataşehir'de Hastahaneler Tıp Merkezleri

Atasehirliyiz.net

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER