ÇAM KOZALAĞININ SIRRI AÇIĞA ÇIKTI

İstanbul Üniversitesi Moleküler Tıp doktoru Dr. Hande Karagedik, uzun çalışmalar sonucunda sahil çamı kozalağından ürettiği gıda takviye edici şurubunu geçtiğimiz haftalarda piyasaya sürdü.

ÇAM KOZALAĞININ SIRRI AÇIĞA ÇIKTI
 ÇAM KOZALAĞININ SIRRI AÇIĞA ÇIKTI
  
İstanbul Üniversitesi Moleküler Tıp doktoru Dr. Hande Karagedik, uzun çalışmalar sonucunda sahil çamı kozalağından ürettiği gıda takviye edici şurubunu geçtiğimiz haftalarda piyasaya sürdü. Bitkiler ile modern tıbbı birleştiren Karagedik, kozalağın sağlık için ne kadar önemli olduğunu ortaya çıkardı.
 
Tüm dünyada yaygın bir kullanıma sahip olan çam kozalağı ilk kez “Geleneksel Çin İlacı” olarak Çin’in kuzey bölgelerinde ortaya çıkıp ardından 2.Dünya Savaşı sonrası Almanya, İspanya ve İtalya gibi birçok ülkede kullanılmaya başlandı. Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1970’li yıllarda kabul edilen kozalak tedavisi bağışıklık sistemini güçlendirip üst solunum yolu rahatsızlıklarına da çözüm oluyor.
 
Dünya genelindeki çam ormanlarının %7’si, kuzey yarım küredeki ormanların ise %23’ünün yer aldığı Türkiye, bu konuda en verimli topraklara sahip. Türkiye’de yetişen kozalakların özelliğini keşfeden bilim insan Karagedik, aldığı özel izinle etkin maddesi zengin olan sahil çamı kozalaklarını toplayıp Pinester Pine’ı üretti. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan ruhsatlı olan şurup, içinde hiçbir katkı maddesi bulunmaması ile birlikte dört yaşından büyük çocuklar dahil her yaştan kişinin kullanımına da uygun.
 
Halasının küçükken öksürüğünü engellemek için çam ağacından elde ettikleriyle hazırladığı karışımı bir öksürük şurubuna dönüştüren Dr. Hande Karagedik, kozalağın iyileştirici gücünü insanların yaşam kalitesini arttırmak için kullandı. Işık Üniversitesi’nde yarı zamanlı olarak Mikrobiyoloji dersi veren, 2012 yılından itibaren görev aldığı bilimsel çalışmalar neticesinde SCI, SSCI, Arts and Humanities kapsamında bulunan dergilerde 5 makalesi, uluslararası diğer hakemli dergilerde 2 adet makalesi ve 13 uluslararası bildirimi bulunan ve son olarak Hamata adlı şirketi kuran girişimci Dr. Hande Karagedik çalışmaları ile Türkiye’yi ve Türk kadınını en iyi şekilde temsil ediyor.

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109