Bu laboratuar'da İnsan organları yetiştiriliyor

Rusya'da insan hücresini üreten eşsiz laboratuar açıldı. Çok geçmeden bu laboratuar'da özel robotlar gece gündüz hammadde üretecek.

Bu laboratuar'da İnsan organları yetiştiriliyor
Bu laboratuar'da İnsan organları yetiştiriliyor

Rusya'da insan hücresini üreten eşsiz laboratuar açıldı. Çok geçmeden bu laboratuar'da özel robotlar gece gündüz hammadde üretecek.

Rusya'da Büyük bir bölge Ural’ın Yekaterinburg başkentinde insan hücresini üreten eşsiz laboratuar açıldı. Çok geçmeden burada özel robotlar gece gündüz hammadde üretecek. Sözü geçen maddeden yanık durumunda cilt naklinden hayati önem taşıyan organlara kadar her şey yapılabilir.

Çalışmaların temelinde Rusya biyologlarının geliştirmeleri ve yabancı meslektaşlarının deneyimi yatıyor. Örneğin, protez robotun meydana getirilmesi için Yekaterinburglu bilim adamları İngiliz Nigel’ın yeni kolunu ayrıntılı olarak incelediler. Ciddi bir travmadan sonra erkeğin sağ kolu kesildi ve yerine dünyanın en geliştirilmiş protezi yerleştirildi. Sıradışı kol Nigel’in beyni tarafından yönetiliyor. Kolun üst kısmında sağ kalan kaslar komutalar alıyor. Kasılmaları sonucunda meydana gelen elektrik sinyaller çiplere iletiliyor. Kol kendi ekseni etrafında dönüyor, parmaklar bükülüyor ve gereken tüm hareketleri gerçekleştiriyor.

Biyonik ellerle kollar, yapay göz, soluk almak, görmek ve duymak yeteneğinde olan suni organlardan gerçek robot gibi gelişmeler bazı Avrupa ülkelerinde artık kullanılmakta. Eller, kollar ve gözler her çeşit parça ve elektronik elemanların yardımıyla tasarlanıyorsa, iç organlar ise 3D yazıcıda yazılıyor. Kaydetmek gerek ki, kartuşa toz değil, insan hücreleri dolduruluyor. Bu halde organ nakline ihtiyacı olan herkes hücrelerin kaynağı olabilir.

“İnsan parçaları”nın üretimine Rusya laboratuarları da başladı. Bir ay içinde hücre kitlesi arttırılıyor, sonra birkaç saat içinde insan organı basılıyor. Bu şemaya göre Moskova’da artık kıkırdak parçası ve kulak basılmış bulunuyor. Yekaterinburg’ta ise liposucion sırasında alınan yağ hücrelerinden kitle toplanıyor. Kitleden, anatomi açısından en karmaşık bir organ olan böbrek yetiştirilecek. Biyologlar sağlıklı bir böbrek basmayı başarmaları halinde, tüm kalan problemleri aynı şekilde çözeceklerinden emin. Söz konusu beyin olsa bile. Başlıca sorun şu ki, yazıcıya enformasyonu nasıl yerleştirmeli, sonra meydana gelen bireyselin insan mı yoksa robot mu olması var.

Yapay beyin geleceğin işidir. İnsan evrim tepesinde kalacak mı? Kalacaksa ne biçimde? Bu sorunlara yanıt onlarca yıl sonra bulunacak. Halihazırda Yekaterinburglu geliştiricilerin 2020 yılına kadar net bir gelişme planı var. O dönemde onlar artık hazır bir ürünle borsada hisselerini yerleştirmeye hazırlanıyor.

Güncelleme Tarihi: 13 Şubat 2014, 09:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109