Bilim adamları tokalaşmayın diyor!

Bilim adamlarının bunun yerine avuç içlerini kısa süreliğine birbirine çarptırarak ya da yumrukları birbirine değdirerek yapılan selamlaşma şekillerini önerdiği belirtildi.

Bilim adamları tokalaşmayın diyor!
Bilim adamları tokalaşmayın diyor!

The Independent tarafından geçilen haberde, bulaşıcı hastalıkların yayılma riskini en aza indirgemek için tokalaşmadan uzak durulması gerektiğini ifade eden bilim adamlarının bunun yerine avuç içlerini kısa süreliğine birbirine çarptırarak ya da yumrukları birbirine değdirerek yapılan selamlaşma şekillerini önerdiği belirtildi.

Batı Galler’deki Aberystwyth Üniversitesi’nden bilim adamları, yaptıkları araştırmada elde ettikleri sonuçlardan elleri fazla sıkmadan yapılan tokalaşmanın dahi, bulaşıcı hastalıkların yayılma riskini ciddi ölçüde arttırdığı sonucuna vardı. Tokalaşmanın sıkı ve güçlü bir şekilde yapılması halinde ise bu durum, yumrukları birbirine değdirerek yapılan selamlaşmadan tam 10 kat daha fazla bakterinin yayılmasına sebebiyet veriyor. Bilim adamları bu durumu, birinci selamlaşmanın ikincisine nazaran çok daha uzun sürmesi ve temas alanının daha fazla olması ile açıklıyor.

Her yıl 28 Temmuz’da kutlanan Dünya Hepatitle Mücadele Günü sebebiyle American Journal of Infection Control adlı dergide yayımlanan bilimsel makalede şu ifadelere yer verildi: ‘‘İnsanlar, tokalaşmanın kendi sağlıkları açısından ne gibi sonuçlar doğurabileceği konusuna nadiren dikkat gösteriyor. Selamlaşma için daha farklı bir yöntem tercih edilmiş olsaydı, o takdirde bulaşıcı hastalıkların yayılma riski en aza indirgemek için önemli bir fırsat elde etmiş olurduk’’.


Güncelleme Tarihi: 29 Temmuz 2014, 11:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109