Artık gebeliğin 4. haftasından itibaren düşük riskinizi belirlemek mümkün

Basit bir testle, gebelik oluştuktan kısa bir süre sonra düşük yapma olasılığınızı belirlemek mümkün olacak.

Artık gebeliğin 4. haftasından itibaren düşük riskinizi belirlemek mümkün
 Artık gebeliğin 4. haftasından itibaren düşük riskinizi belirlemek mümkün
Basit bir testle, gebelik oluştuktan kısa bir süre sonra düşük yapma olasılığınızı belirlemek mümkün olacak.

Yaklaşık her dört gebelikten biri düşükle sonuçlanıyor. Üstelik bu olasılık yaşla artıyor. Fakat yapılan yeni bir çalışma, gebeliğin oluşmasından hemen sonra bir hormon düzeyine bakılarak, gebeliğin devamlılığı konusunda bilgi sahibi olunabileceğini ortaya koydu.

Gebeliğin 4. haftasından itibaren kanda ölçülebilen bu proteinin seviyesi, anne adayının bebeğini kaybedip kaybetmeyeceğini gösterebilecek.

Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, Reproduktif Biyoloji ve Endokrinoloji dergisinde yayınlanan araştırmanın detayları hakkında şu bilgileri verdi:

“Düşükle sonlanan bir gebelik hem kadın hem de ailesi için büyük bir stress kaynağıdır. Testin negatif sonuçlanması durumunda hastanın ve ailenin anksiyetesi önemli ölçüde sonlanacaktır. Öte yandan testin pozitif olması, gebeliğin erken döneminden itibaren hastanın uyarılmasını sağlayacak ve gebeliği uzatmak için gereksiz ilaç kullanımının ya da stresli bekleyişin önüne geçecektir.

Çalışmanın ilk etabında yaşları 18-42 arasında olan ve tüp bebek yoluyla gebe kalan 41 kadın analiz edilmiştir. Gebelik haftaları 4-6 hafta arasında olan kadınlarda ölçülen “periostin” seviyesi yüksek olanların gebeliği belirgin farkla (olmayanlara göre) düşükle sonuçlanmıştır.

Periostin, embriyonun gelişme ve rahme tutunma döneminde anahtar rol oynayan bir proteindir. Yükselmiş seviyeleri hasar veya enfeksiyon göstergesidir.

Çalışmanın sonuçlarına göre periostin seviyeleri, gebeliğin akibeti konusunda umut vadeden bir biomarkırdır.

Bu çalışmanın ileride gebelik kayıplarının nasıl engellenebileceği konusunda da faydalı olacağı açıktır. Bu protein ve düşük yapma olasılığı arasında gittikçe kuvvetlenen bağlantı, özellikle tüp bebek olguları açısından önemli bir gelişme olacaktır.

DÜŞÜK YAPMAMAK İÇİN BUNLARI YAPIN

Bilim dünyasındaki tüm bu gelişmelere rağmen, gebeliğin sağlıkla devam etmesi ve düşük yapma olasılığının en aza inmesi için anne adaylarının yapması gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:

Gebelik boyunca sigara içilmemeli.


Gebe kalmadan önce fazla kilolar verilmeli.


Gebelikte sağlıklı ve dengeli bir diyet uygulanmalı.


Düzenli ve ölçülü spor yapılmalı.”


Güncelleme Tarihi: 05 Ocak 2018, 13:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109