AIDS’lilere sosyal şiddete son

1 Aralık’ın tüm dünyada AIDS gününde AIDS hakkında doğru bilinen yanlışlar.

AIDS’lilere sosyal şiddete son
 AIDS’lilere sosyal şiddete son


 1 Aralık’ın tüm dünyada AIDS gününde  AIDS hakkında doğru bilinen yanlışlar.


Beykoz Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Gülten Kaptan Ateşoğlu, araştırmalarda en çok dışlanan kesim olduğu ortaya çıkan AIDS’lilerin, hastalıklarının yanı sıra çevreleri ile de zorlu bir mücadele verdiklerini söyledi. 1 Aralık’ın tüm dünyada AIDS günü olarak anıldığını belirten Prof. Dr. Ateşoğlu, ‘İtilen bu insanlara karşı duyarlı olmak ve AIDS hakkında doğru bilinen yanlışları anlatmak hepimizin görevi’ dedi.
1981 yılında ABD’de ortaya çıkan AIDS, günümüze kadar 225 bin kişinin ölümüne neden oldu. 36.7 milyon kişi de AIDS ile yaşıyor. HIV taşıyıcı sayısı her geçen gün artarken, bu kişiler tüm dünyada en çok dışlanan kesim olarak dikkat çekiyor. Sosyal şiddete maruz kalan AIDS’lilere ve hastalığına karşı bilincin yükseltilmesi için 1995 yılından itibaren 1 Aralık dünya AIDS günü olarak anılıyor. 
 AIDS’de Doğru bilinen yanlışlar
Beykoz Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Gülten Kaptan Ateşoğlu, araştırmalarda en çok dışlanan kesim olduğu ortaya çıkan AIDS’lilerin, hem hastalıkları ile hem de çevreleri ile zorlu bir mücadele verdiklerini söyledi. Prof. Dr. Ateşoğlu, “Okullarında, mahallelerinde, işlerinde dışlanan bu insanlara karşı duyarlı olmalıyız. AIDS hakkında doğru bilinen yanlışların anlatılması hepimizin görevi” dedi.  
Ülkemizde 1985 yılından itibaren görülmeye başlayan 2015 yılına değin 11 bin 109 vakaya ulaşan AIDS hakkında pek çok yanlış bilginin dolaştığını vurgulayan Prof. Dr. Ateşoğlu, “HIV, tokalaşma, yanaktan sosyal öpüşme dediğimiz yolla bulaşmaz; kucaklaşma da buna dahildir. Tükürük, gözyaşı ve ter yolu ile de bulaşmadığı bilinmektedir” dedi. Bu virüsün bulaşma yollarının kan ve kan ürünleri ile cinsel ilişki olduğunu anlatan Prof. Dr. Ateşoğlu, bunun yanı sıra gebelik süresince bebeğe geçebilme olasılığının bulunduğunu kaydetti.
AIDS’ten Korunma Yolları
Bu tehlikeli ve ölümcül virüsün yayılmasını önlemek için korunma yöntemlerinin mutlaka bilinmesi gerektiğini anlatan Prof. Dr. Ateşoğlu, bu yöntemleri şöyle sıraladı:
Kan ürünleri kullanımında mutlaka kontrol edilmiş kan ürünleri kullanılmalıdır.
HIV pozitif virüsü taşıyan ya da bu virüsü taşıdığından şüphe edilen kişilerle cinsel ilişkiden kaçınılmalı (ya da mutlaka kondom kullanılmalı) ve kan yolu ile temas gerçekleştirilmemelidir. 
Berber ve kuaförlerde kendimiz için ilk kez açılmış araçların kullanımına uyulmalıdır. Kadınlar manikür ve pedikürde özellikle çok dikkatli olmalı; hijyene dikkat etmeli, erkekler ise tıraş olurken jilet konusuna hassasiyet göstermelilerdir.



YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109