Pazarcılara yönelik ankette çarpıcı sonuçlar

Pazarcılara yönelik ankette çarpıcı sonuçlar

Pazarcılara yönelik ankette çarpıcı sonuçlar
Pendik içerisinde yer alan merkez sahil pazarı ve mahallelerde kurulan semt pazarlarıyla ilgili esnafın memnuniyet derecesini tespit etmek amacıyla uygulanan ‘Pazar Esnafı Memnuniyet Anketi’nde çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. 

754 Merkez Sahil Pazar esnafı ve 1908 mahallelerde kurulan semt pazarı esnafı olmak üzere toplam 2662 esnafa yönelik uygulanan anket sonuçlarına göre; merkez pazar esnafı ile semt pazarı esnafı arasındaki istekler konusunda bazı farklılıkların olduğu gözlendi. Anket sonuçlarında en dikkat çekici unsur merkez pazar esnafının %51’i belediye tarafından verilecek eğitimlere sıcak bakarken; diğer semt pazarlarındaki esnafın %58’i ise eğitimlere sıcak bakmıyor. Pazarın açılış ve kapanış saatlerinden merkez pazar esnafının %64’ü memnunken; diğer semt pazarlarındaki esnafın ise % 31’i memnun görünmüyor. Gıda ve giyim tezgâhlarının karışık mı, yoksa ayrı ayrı mı olmalı sorusuna merkez pazardaki esnafın %72’si ayrı; diğer semt pazarlarındaki esnafın %91’i karışık olması gerekir cevabını verdi. Her iki pazar esnafının bazı sorulara da aynı doğrultuda cevaplar verdiği görüldü. Merkez pazar esnafının %50’si; diğer semt pazarlarındaki esnafın %72’sinin tezgâhlarının bulunduğu yerden memnun olduğu görülüyor. Merkez pazar esnafının %56’sı ve diğer semt pazarlarındaki esnafın %52’sinin tezgahlarının kurulu olduğu alanın altyapısının uygun olduğunu belirtti.

Müşteri pazarcılara yönelik eğitim istiyor

Ayrıca merkez sahil pazarı ve mahallelerde kurulan semt pazarlarında müşteri gurubunun memnuniyet derecesinin tespiti için 499 merkez sahil pazar müşterisi ve 1174 semt pazar müşteri olmak üzere toplamda 1673 kişiye de bir anket düzenlendi. Merkez pazarından alışveriş yapan müşterilerin  %83,6’sı; semt pazarlarından alışveriş yapan müşterilerin %80,3’ü pazar esnafının davranışlarından memnun. Ancak merkez pazarı tercih eden müşterilerin %83’ü, diğer semt pazarlarını tercih eden müşterilerin de %73’ü yine de pazar esnafına belediye tarafından eğitim verilmesinin önemli olduğunu, alışverişlerinde kolaylık

sağlayacağını belirtti. Merkez pazarı ve diğer semt pazarları müşterilerinin pazarın açılış ve kapanış saatlerinden memnun olduğu gözlenirken; merkez pazarı tercih eden müşterilerin %38’nin 14.00-17.00 arasında, %33’nün ise 08.00-11.00 arasında pazara çıktığı, diğer semt pazarlarını tercih eden müşterilerin ise; %57’nin 14.00-17.00 arasında, %37’nin ise 17.00-19.00 arasında pazara çıktığı görülüyor. Merkez pazarını tercih eden müşterilerin  %81’i; diğer semt pazarını tercih eden müşterilerin ise %50’si pazardaki aynı özellikteki tezgâhların yan yana bulunmasını istiyor.  Merkez pazarı tercih eden müşteriler birbirine yakın oranda giyim ürünü ve sebze -meyve aldığı görülürken; diğer semt pazarlarından alışveriş yapan müşterilerden büyük bir oranı ise sebze-meyve aldığı dikkat çekiyor.


 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109