Atık deyip geçmeyin! Ocak Ayının ikinci haftası ‘Enerji Tasarrufu Haftası’ olarak kutlanıyor.

Atık deyip geçmeyin! Ocak Ayının ikinci haftası ‘Enerji Tasarrufu Haftası’ olarak kutlanıyor.

Atık deyip geçmeyin! Ocak Ayının ikinci haftası ‘Enerji Tasarrufu Haftası’ olarak kutlanıyor.
Atık deyip geçmeyin! Ocak Ayının ikinci haftası ‘Enerji Tasarrufu Haftası’ olarak kutlanıyor. Dünyada olduğu gibi ülkemizde ve Pendik’te de bu haftaya yönelik etkinlikler düzenlendi. Ancak biz bu etkinlikler yerine Pendik’te enerji tasarrufu sağlayan ve ekonomiye katkı sağlayan atık toplama ve geri dönüşüm tesislerini araştırdık. İşte atıkları değerlendirerek hem çevreyi koruyan hem de ekonomiye katkı sağlayan ve en büyük desteği Pendik Belediyesinden alan iki önemli tesis…

Her ay 1000 ton atık    
   
Şeyhli Mahallesi’nde 1980 yılından bu yana faaliyet gösteren Hür Plastik, her ay Pendik’teki 1000 ton atık plastiği fabrikalar için hazır hammadde haline getirerek hem çevreyi koruyor hem de istihdam sağlıyor. Aynı zamanda petrol, kömür gibi kaynak kullanmadan üretim gerçekleştirdiği için enerji tasarrufu da sağlıyor. Satın Alma Müdürü Abdullah İmir, tesise gelen çöplerden plastikleri ayırıp kimyasal işleme tabi tutarak fabrikaların istediği hammaddeleri (Polietilen, Polipropilen, Polistiren) elde ettiklerini belirtti.

Yıllık kapasitesi 50 bin tonu buluyor

Şallılar Geri Dönüşüm ise geri dönüşümlü atıkları (kağıt-karton, plastik ve metal) toplayıp, ayrıştırarak ekonomiye kazandırıyor. Gebze’de de bir tesis bulunan firma yıllık 50 bin ton atık toplama kapasitesine ulaşmış vaziyette. Pendik Belediyesinin de kağıt toplama konusunda büyük destek verdiği firma ilçemizde bu alanda büyük bir rol üstlenmiş durumda.

Firmaların ortak talebi; daha fazla atık toplamak

Her iki geri dönüşüm firması yetkililerinin ortak bir talebi var. O da vatandaşların geri dönüşüm konusunda daha bilinçli olmaları. Ancak bu kolay değil. Çünkü vatandaşlar bu konuda tam olarak bilgi sahibi değil. Şimdilik en büyük desteği belediyelerden alıyorlar. Hür Plastik Satın Alma Müdürü Abdullah İmir, yaşadığımız çağda geri dönüşümün çok önemli bir boyut kazandığını, ancak ülkemizde yeni yeni yaygınlaştığını belirterek; “En büyük sıkıntımız, istediğimiz miktarda atığı toplayamamak. Bence bu konuda, okullarda öğrenciler ve öğretmenler için eğitim programları düzenlenmeli. Çocuk bu bilince sahip olarak yetişirse geleceğimiz çok daha temiz olur” şeklinde konuşuyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER