Çanakkale’yi andılar, Kanuni şerbeti içtiler

Araştırmacı-Yazar Talha Uğurluel ve TV Sunucusu Reha Yeprem’in konuk olduğu ‘Çanakkale Zaferi’ konulu gecede, Kanuni Sultan Süleyman’ın en sevdiği damak tatlarından biri olan Demirhindi şerbeti, 6 yüzü aşkın katılımcıya ikram edildi.

Çanakkale’yi andılar, Kanuni şerbeti içtiler
Pendik Belediyesinin bu sezon düzenlediği yeni söyleşilerden Tarihçi-Yazar Talha Uğurluel ile İnteraktif Konferanslar Dizisi, bu hafta Çanakkale zaferini masaya yatırdı. Her ay düzenlenen tarih ve sanat söyleşisinde bu ay 18 Mart Çanakkale Zaferi’ni konu alan Uğurluel, yoğun katılımın olduğu Yunus Emre Kültür Merkezi’nde düzenlenen gecede, Türkiye Cumhuriyeti’nin ana rahmi olan zaferi detaylarıyla anlattı. Çanakkale cephesinin, 1. Dünya Savaşı’nın en çetin cephe ve deniz savaşlarının başında geldiğini belirten Uğurluel,  Çanakkale’nin sadece bir cephe müdafaası olarak ele alınamayacağını belirtti.

Düşmanla gündüz savaştılar, gece yemeklerini paylaştılar

Atalarımızın, Çanakkale’de kısıtlı imkanlarla, devrin en önemli savaş gemilerine sahip İngiliz, Fransız, İtalyan ve Rus donanmalarına ve dünyanın dört bir yanından toplanılarak getirilen orduların çıkarmalarına göğsünü siper ederek geçit vermediğini belirten Uğurluel, “Özellikle cephe savaşlarında, cephelerdeki askerlerimiz düşmana karşı gündüz amansızca savaşmış, gece ise milletimizin alicenaplılığını göstermiş. Siperler arasının 5 metreye kadar düştüğü yerde gündüz kıran kırana savaşan askerlerimiz, gece yiyeceklerini, sularını düşmanla paylaşmış, bazen düşman siperlerinde söylenen şarkıları alkışlamışlar, bazen de yanık türküleri düşman askerleri için söylemişler” dedi.

                  

“Yeni nesile Çanakkale’yi tekrar tekrar anlatmalıyız”


Çanakkale Zaferi konulu gecede, Talha Uğurluel ardından stand-up gerçekleştiren TV Sunucusu Reha Yeprem, seyircilere Çanakkale Savaşı’ndan karelerin yer aldığı slaytlar eşliğinde şiir ve söz yüklü bir program gerçekleştirdi. Çanakkale’nin milli kimliğimiz açısından önemine değinen Yeprem, Japonların yeni jenerasyonlara milli bilinci aşılamak için Hiroşima ve Nagazaki’de yaşananları anlattıklarını belirterek, “Biz de yeni jenerasyonlara Çanakkale ruhunu tanıtmalı, birlik ve beraberlik içerisinde yedi düvele karşı bu büyük zaferi nasıl kazandığımızı tekrar tekrar anlatmalıyız” dedi.




Kanuni’nin şerbe
tini katılımcılar da beğendi

Gecenin sonunda programa konuk olan Pendiklileri hoş bir sürpriz bekliyordu. Pendik Belediyesinin düzenlediği gece sonunda Kanuni Sultan Süleyman’ın en sevdiği damak tatlarından biri olan Demirhindi şerbeti, 6 yüzü aşkın katılımcıya ikram edildi. Karanfil, tarçın gibi 40 farklı baharat ile hazırlanan Demirhindi, içenlere hem sağlık hem de hoş bir tat sunuyor. Uğurluel ve Yeprem’in de içtiği Demirhindi şerbeti, tadanlara “Kanuni bu tadı boşa sevmiyormuş” dedirtti.

Güncelleme Tarihi: 18 Mart 2012, 17:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER