Taksiye ÖTV dopingi, Üretimde rekor getirebilir

Türkiye çapında sayısı 70 bine yaklaşan taksilerden en az 50 binin yenileneceği öngörülüyor.

Taksiye ÖTV dopingi, Üretimde rekor getirebilir
 Taksiye ÖTV dopingi, Üretimde rekor getirebilir

Türkiye çapında sayısı 70 bine yaklaşan taksilerden en az 50 binin yenileneceği öngörülüyor

Hükümetin açıkladığı yeni teşvik paketi otomotivde büyük heyecan yarattı. Üreticiler ve satıcılar, yenilenecek taksilerle sektörde satışların önemli oranda artacağı görüşünde. 

Taksilerin yenilenmesi sektöre ciddi bir ivme getirecek. KOBİ’lerde de otomobil sektöründe de bir dinamizm yaratacağı kesin. Sadece İstanbul’da 15 bin taksinin teşvikle yenilenecek. Toplamda 50 bin taksinin yenilenmesi bekleniyor. Bu da sektöre yüzde 5 - 10 arası bir destek anlamına geliyor. 


Fabrikalar üç vardiya çalışıyor 

Taksilerin yenilenmesi daha güvenli, donanımlı araçların olması ayrıca yabancının izlenimi açısından da önem taşıyor. Taksicilerin kullandığı araçlar 1600 cc’ye kadar araçlar. Pakette 2 bin cc’nin üzerinde de böyle bir şey görünüyor. Ama genel anlamda baktığımız zaman bir dinamizm yaratacağını söylemek mümkün. Taksici arakadaşlarımızın kullandığı araçların çoğu da yerli üretim olduğu için üretimde de bu sene iyi gidiyoruz. Üretimde rekor kıracak gibi gidiyoruz. Fabrikaların çoğu 3 vardiyaya geçmiş vaziyette. Ciddi bir talep getirir. Rakam az bir rakam değil. Taksiciler de uzun süredir bekliyorlardı.” 

‘İstanbul’da 15 bin taksi yenilenir’ 


Yaklaşık 50 bin taksinin yenilenmesini beklediklerini ifade eden İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO) Başkanı Yahya Uğur, “Daha önce eski Başbakanımız Davutoğlu söz vermişti, bekliyorduk. Arkadaşlarımız olağanüstü memnuniyetle karşılayacaklar. İstanbul’da yaklaşık 17 bin taksi var. Bunun 6 binin yenilenmesi şart zaten. Biz en az 15 binin yenileneceğini tahmin ediyoruz. Türkiye çapında ise 70 binden fazla taksi var. Toplamda 50 bine yakın aracın yenileneceğini düşünüyoruz” dedi. Taksici esnafı, sürenin yıl başına kadar olmasına dikkat çekiyor. Teşvikte yıl sonuna kadar tanınan sürenin 5 yıla çıkarılması durumunda sektöre çok daha faydalı noktaya geleceğini savunan Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Uğur, “Eğer 5 yıla çıkılırsa o zaman daha fazla fayda verecek, daha fazla insanın kullanacak. 5 sene içerisinde her taksicinin kullanabileceği bir hak olarak çıkması bizi olağanüstü memnun eder. Çünkü bir iki bin liralık bir araç değil. En düşüğü 50 bin. Bunun için taksicinin hazırlanması alzım. 5 seneye yayılırsa her taksici bir kere bundan yararlanabilir. Süre uzatılırsa bütün araçlar yenilenir” dedi.

Sektöre hareket getirecek

• Hyundai Assan Genel Müdürü Önder Göker: 

Oldukça pozitif bir gelişme ve kesinlikle üreticilere hareket getirecektir. Tüm markalar için olumlu. Özellikle yerli markalar ihracatla birlikte iç pazarda da ivmeyi hızlandırarak satışlarına katkı yapacak. Bu gelişmeyle beraber otomotiv pazarı daha da genişleyecek ve belki de rekor düzeyde satışlara imza atılacak. Bize de oldukça olumlu yansıyacak. Ticari araç sahiplerinin yerli modeller arasındaki ilk tercihlerinden biri Hyundai. Satışların haricinde, esnafın daha modern ve daha kaliteli otomobillerle hizmet vermesi araçları kullanacak tüketicilerin konforu açısından da son derece önemli. 


En çok Fiat ve Hyundai'ye yarayabilir

Taksiciler araç alımlarında daha en çok Fiat ve Hyundai markaları tercih ediyor. Dolayısyla bu markaların satışlarında önemli oranlarda artış bekleniyor. Alp Gülan, “Özellikle yerli üretim yapan markaları taksiciler daha çok tercih ediyor. Yedek parça bulmak daha kolay olduğu için. Orada zaten işler iyi gidiyordu. Daha da iyi gidecek” dedi.

Taksiciye 20 bin lira civarında avantaj sağlıyor

Araç alırken iki tür vergi ödeniyor: Özel tüketim vergisi (ÖTV) ve katma değer vergisi (KDV). Bunlar içerisinde oransal olarak ağırlık oluşturan ÖTV aracın motor silindir hacmine göre alınıyor. KDV ise aracın motor hacmine göre değişmiyor, genel oran yüzde 18. 100 bin liralık sıfır km bir aracın fiyatı eğer 1600 cc altı ise toplam vergilerle 171 bin liraya geliyor. 1600 üstü bir motora sahipse vergilerle 224 bin liraya, 2000 cc üstwüyse 289 bin liraya kadar çıkıyor. Vergilemede aracın çıplak fiyatı üzerine önce ÖTV ekleniyor. Sonra yüzde 18 KDV ekleniyor. Böylece vergiden vergi alınmış da oluyor. Taksi, dolmuş, halk otobüsü, kamyon ve kamyonetlerde ÖTV, aracın türü ve motor büyüklüğüne göre yüzde 1’den başlayıp yüzde 45’e kadar çıkıyor. Taksici esnafının kullandığı araçlar genellikle 1300 - 1600 cc arası araçlar. Bunlarda ÖTV yüzde 45. Eğer ÖTV alınmazsa, bu KDV oranına da etki edecek. Çünkü KDV’ye baz rakam düşmüş olacak. Motor hacmi ve fabrika çıkış fiyatı üzerinden alınan ÖTV alınmadığı takdirde, örnek, anahtar teslimi 60 bin lira olan bir araçta 20 bin liraya yakın avantaj oluşacak. Bu araçlarda KDV’ye baz rakam düştüğünden ayrıca bir avantaj oluşacak. 60 bin liralık bir araçta yaklaşık 3 bin lira da KDV avantajı gelmiş olacak.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109