Şoförsüz araçlar trafiğe çıkıyor

İngilitere’de, şoförsüz arabaların gelecek yıl trafiğe çıkabilmesi için bazı tebdirler ve düzenlemeler hazırlanıyor. Şoförsüz arabalar şuan için yalnızca trafiğe kapalı yollarda kullanılabiliyor.

Şoförsüz araçlar trafiğe çıkıyor
Şoförsüz araçlar trafiğe çıkıyor

İngilitere’de, şoförsüz arabaların gelecek yıl trafiğe çıkabilmesi için bazı tebdirler ve düzenlemeler hazırlanıyor. Şoförsüz arabalar şuan için yalnızca trafiğe kapalı yollarda kullanılabiliyor.

 İngiltere Ulaşım Bakanlığı daha önce şoförsüz arabaların trafiğe açık yollarda 2013 yılı sonunda test sürüşü yapabileceği sözünü vermişti.

Geçen Aralık ayında açıklama yapan İngiliz hükümeti yetkilileri, bir kasaba ya da kentin, şoförsüz araçların test sürüşü yapmasına elverişli hale gelmesinin 10 milyon Pound (yaklaşık 35 milyon TL) ödenek gerektirdiğini belirtmişti.

İNGİLTERE ÖNCÜ OLMAK İSTİYOR

Hükümet, İngiltere'nin bu tür bir teknolojide öncü rol üstlenmesini istiyor. İngiltere'nin İş Dünyasından Sorumlu Bakanı Vince Cable'ın test sürüşleri için gerekli düzenleme ve tedbirleri açıklayacağı belirtiliyor.

İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, şoförsüz araçlarala iligili olarak

"Araba şirketlerine verilen tavsiyelere göre, İngiltere şoförsüz araçların geliştirilmesi ve test edilmesi için en uygun yer." Açıklamasında bulundu.

İngiliz mühendisler bir süredir şoförsüz araçları deniyor ve geliştirmeye çalışıyor. Ancak hukuki mevzuat ve sigortaya dair çekinceler nedeniyle bu tür araçlar yalnızca trafiğe kapalı yollarda kullanılabiliyor.

Otomobil mühendislik şirketi MIRA, şimdiye kadar ürettiği araçları İngiltere'nin Midlands bölgesinde denedi.

ŞOFÖRSÜZ ARAÇLARA İLGİ BÜYÜK

İngiltere dışında diğer ülkeler de şoförsüz araçlar için istekli. ABD'deki Kaliforniya, Nevada ve Florida eyaletleri, tüm yollarını bu araçlara uygun bir şekilde asfaltladı. Sadece Kaliforniya eyaletinde, Google'ın şoförsüz arabası 300 bin milden (yaklaşık 480 bin mil) fazla yol gitti.

2013 yılında Nissan ise, Japonya'da trafiğe açık bir otobanda şoförsüz araçla test sürüşü gerçekleştirdi.

İsveç kenti Göteburg'da 2017 yılı itibariyle bin kadar şoförsüz Volvo'nun yola çıkacağı belirtiliyor.

Google’da Mayıs ayında 100 adet şoförsüz araç üretmeyi planladığını açıklamıştı.

Açıklamada üretilmesi planlanan aracın bir modeli de gösterilmişti. Buna göre söz konusu araçlarda direksiyon veya pedal bulunmuyor, yalnızca "hareket etmesini" ve "durmasını" sağlayan bir düğme yer alıyor.

Google şoförsüz araç teknolojisini Toyota, Audi ve Lexus gibi şirketlerin arabalarında da deniyor.

BMW, Mercedez-Benz, Nissan ve General Motors gibi markalar, kendi ürettikleri teknolojiyi kullanıyor.


Güncelleme Tarihi: 13 Ağustos 2014, 11:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109