Otomobillerde Kış Lastiği Zorunlulugu Başladı

Emniyet Genel Müdürlüğünün yayımladığı genelgeyle, başta İstanbul olmak üzere 54 ilde otomobillere kış lastiği takma zorunluluğu getirildi.

Otomobillerde Kış Lastiği Zorunlulugu Başladı

 Otomobillerde Kış Lastiği Zorunlulugu Başladı


Emniyet Genel Müdürlüğünün yayımladığı genelgeyle, başta İstanbul olmak üzere 54 ilde otomobillere kış lastiği takma zorunluluğu getirildi.


Emniyet Genel Müdürlüğü, kış şartlarının ağır geçtiği 54 ilde bugün kış lastiği denetimine başladı. Bugün başlayan denetimler, 20 Aralık'a kadar devam edecek.
 
İl merkezlerinde iki noktada, ilçe merkezlerinde bir noktada iki saat süreyle lastik denetimi yapılacak. Kış lastiği takmayana ilk seferde 77 lira para cezası kesilerek uyarılacak. İkinci seferde yakalanan araca trafikten men cezası verilecek. 
 
KIŞ LASTİĞİ FİYATLARI İÇİN TIKLA




LASTİKLERDE KIŞ ALARMI
 
Emniyet Genel Müdürlüğü, kış mevsimi nedeniyle karayollarında araç kayması sonucu yaşanan trafik kazalarını en aza indirmek için özel bir denetim programı başlattı. Genel Müdürlük tarafından merkezden takip edilen denetimler, 16-20 Aralık tarihleri arasında 54 ilde yapılacak. Trafik Denetleme Şube Müdürlükleri il merkezinde en az iki noktada, ilçe merkezlerinde ise en az bir noktada günde 2 saat süre ile Kış Lastiği Denetimi yapacak.


KIŞ LASTİĞİ HAYAT KURTARIYOR


 İŞTE CEZASI
 
Yapılacak denetimlerde mevzuat hükümlerine aykırı olarak lastik kullandığı tespit edilenlere, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun 30/1-a maddesine göre 77 lira İdari Para Cezası kesilecek. İkinci kez yakalanan araçlar ise trafikten men edilecek. 
 
20 ARALIK'TAN SONRA DENETİM YOK MU?
 
Emniyet bürokratları, bunun özel bir denetim programı olduğuna dikkat çekerken, 20 Aralık'tan sonra denetim yapılmayacağı anlamına gelmediğini vurguladılar. Sadece 16-20 Aralık tarihleri arasında yoğun kar yağışı düşünülerek, özel bir denetim programı yapıldığını, yoksa hem 54 il dışında kalanlarda hem de 20 Aralık'tan sonra rutin denetimlerin devam edeceği bilgisini verdiler.




KIŞ LASTİĞİ DENETİMLERİ BAŞLADI


5 günlük denetim programında şu hususlara dikkat edilecek: 
 
1.      Kış lastiği; üzerinde M+S işareti bulunan ve 7 °C’nin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu arttırmak amacıyla bileşimi özel olarak belirlenmiş ve sırt yüzeyinde özel olarak tasarlanmış desenleri bulunan lastik türüdür. Sadece buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastikler de kış lastiği olarak değerlendirilecektir.
 
TAKOZ, ZİNCİR, ÇEKME HALATI DA ZORUNLU
 
2.      Özellikle kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs ve kamyonet türü araçlarda başta kış lastiği olmak üzere, kar lastiği, lastik diş derinlikleri, hava basıncı ile patinaj zinciri, çekme halatı, takoz gibi avadanlıkların araçların teknik yapısına uygun olarak bulundurulması ve kullanılır durumda olması kış mevsimi süresince aranacaktır.
 
3.      Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin kış lastiği olması gerekmektedir.
 
4.      Kamyonet, minibüs ve otomobillerin tüm lastikleri ile yarı römork ve römorkları çeken çekicilerdeki tahrikli dingiller üzerindeki lastiklerin (çeker lastikleri) kış lastiği olması zorunludur.
 
5.      Kamyon, çekici, tanker, otobüs türü araçların lastiklerinin yanaklarında (M+S) işareti; minibüs, otomobil ve kamyonet türü araçların lastiklerinin yanaklarında ise (M+S) işareti veya (M+S) işareti ile birlikte kar tanesi (snowflake) işareti  veya sadece kartanesi (snowflake) işareti aranacaktır.
 
DEĞİŞEN LASTİK DE KIŞ LASTİĞİ OLACAK
  
6.      Seyir esnasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastiklerin de kış lastiği olması zorunludur.
 
7.      Yapılan denetimlerde aynı dingil üzerinde içte yer alan lastiklerde (M+S) işaretinin okunamaması halinde sırt deseninin kış lastiğine uygunluğu kontrol edilecektir.
 
8.      Lastiklerin kaplama yapılarak kullanılması halinde lastik omuzlarında (M+S) işareti olsa dahi sırt deseninin kış lastiğine uygun olması zorunludur.
KIŞ LASTİĞİ DENETİMİ İLK KEZ EDİRNE'DE UYGULANDI
Edirne Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri de genelgenin ardından D-100 karayolunda kış lastiği uygulaması yaptı.


Şehir merkezinden çıkan şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar ve otomobilleri durdurarak lastiklerini kontrol eden polis ekipleri, kurallara uygun lastik kullanmayan sürücülere 77 lira ceza kesti.


Edirne Emniyet Müdürü Yardımcısı Metin Bahadır, kış lastiği takma zorunluluğunun sadece kamyonet ve yük taşımada kullanılan araçlara değil, otomobillere de zorunlu olduğunu söyledi.


Uygulama kapsamında trafikte seyreden tüm araçların kış lastiği takıp takmadıklarını kontrol ettiklerini belirten Bahadır, şöyle konuştu:


“Artık tüm araçlara kış lastiği takma zorunluluğu getirildi. Bu amaçla biz de ilimizde uygulamalara başladık. Sürücüler kış lastiği takmadıkları zaman yollarda kalıyor. Kış lastiği takan sürücülerin de yola devam etmesine engel oluyorlar. Ayrıca buzlu ve karlı yollarda kış lastiği kaza yapma riskini azaltıyor."


Bahadır, kış lastiği takmayan sürücülere 77 TL ceza yazdıklarını kaydetti.


İşte kış lastiği takılmaması durumunda ceza uygulanacak iller
AFYONKARAHİSAR  
AĞRI  
AMASYA  
ANKARA  
ARTVİN  
BİLECİK  
BİTLİS  
BOLU  
BURDUR  
BURSA  
ÇANKIRI  
ÇORUM  
DENİZLİ  
EDİRNE  
ELAZIĞ  
ERZİNCAN  
ERZURUM   
ESKİŞEHİR   
GÜMÜŞHANE   
HAKKARİ
ISPARTA
İSTANBUL
KARS
KASTAMONU
KAYSERİ
KIRKLARELİ
KIRŞEHİR
KOCAELİ
KONYA
KÜTAHYA
MANİSA
MUŞ
NEVŞEHİR
NİĞDE
SAMSUN
SAKARYA
SİVAS
TEKİRDAĞ
TOKAT
TUNCELİ
UŞAK
VAN
YOZGAT
ZONGULDAK
AKSARAY
BAYBURT
KARAMAN
KIRIKKALE
BATMAN
ŞIRNAK
ARDAHAN
IĞDIR
KARABÜK
DÜZCE




 
KIŞ LASTİĞİ FİYATLARI İÇİN TIKLA

KIŞ LASTİĞİ İLE İLGİLİ YANLIŞ BİLİNENLER VE DOĞRULARI

Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2013, 19:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109