ENGELLİ ARAÇ ALIMINDA 1.6 MOTOR SINIRINA SON

ÖTV İndirimli Engelli araç alımında 1.6 motor sınırı gitti 200 bin TL sınırı geldi

ENGELLİ ARAÇ ALIMINDA 1.6 MOTOR SINIRINA SON
ENGELLİ ARAÇ ALIMINDA 1.6 MOTOR SINIRINA SON 

ÖTV İndirimli Engelli araç alımında 1.6 motor sınırı gitti 200 bin TL sınırı geldi 
Engelli araç alımında yıllardır uygulanan 1.6 motor sınırı kalkarak onun yerine 200 bin TL getirildi. Değişiklik torba kanun kapsamında gerçekleşti.

Bugün yapılan yeni değişikliğe göre ÖTV indirimli engelli araç alımında yıllardır uygulanan 1.6 motor sınırına son verilerek onun yerine (vergiler dahil) anahtar teslim fiyatı 200 bin TL yi geçmeyen araçların alımı yapılacağına dair düzenleme getirildi.

ENGELLİ ARAÇ ALIMINDA 1.6 MOTOR SINIRINA SON

Yapılan değişiklik önümüzdeki yıl 1 Ocak 2008 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek. 1 Ocak 2008 tarihinden sonra ÖTV istisnalı araç almak isteyen engelliler marka model ne olursa olsun (ford, fiat wosvagen Mercedes vb. gibi) motoru kaç olursa olsun aracın fiyatı 200 bin TL yi geçmediği müddetçe o aracı ÖTV muafiyetli alabilecek.

YAPILAN DEĞİŞİKLİKTE GEÇEN İFADELER

Engelli araç alımında, ÖTV muafiyeti, hesaplanması gereken ÖTV ve diğer her türlü vergiler dahil bedeli 200 bin TL'yi aşmayan araçlar için uygulanacak. Motor silindir hacmine bakılmaksızın bu araçlar istisna kapsamına alınacak. Düzenleme 1 Ocak 2018'de Önergenin gerekçesinde şu ifadeler kullanıldı: "Önergeyle malul ve engelliler tarafından ÖTV istisnası kapsamında iktisap edilebilecek taşıtlara ilişkin motor silindir hacmi sınırlandırmasının kaldırılması, ayrıca tasarıda yer alan mezkur bentler kapsamında iktisap edilebilecek taşıtlara ilişkin ÖTV matrahı esas alınarak yapılan belirlemenin, anahtar teslim bedeli 200 bin TL'ye kadar olan taşıtların alınabilmesine imkan sağlayacak şekilde değiştirilmesi amaçlanmaktadır.


ENGELLİ ARAÇ ALIMINA 200 BİN TL BARAJI

Yapılan değişiklikle birlikte 1 ocak 2018 sonrasında ÖTV indirimli araç almak isteyen engelli vatandaşlar tüm vergiler dahil (ÖTV ve KDV ) anahtar teslim fiyatı 200 bin tl yi geçmeyen araçları ÖTV muafiyetli alabilecekler. 200 bin tl barajı her yıl yeniden değerlendirilerek güncellenecek.

YENİ DÜZENLEME İÇİN ENGELLİLER NE DİYOR?

Engelli araç alımında getirilen yeni düzenlemeye olumlu bakıp beğenende var ağır bir şekilde eleştiren engellilerde var. Yapılan eleştirilerin temel dayanağında ise “motor silindir hacmi 1.6 tının üstündeki araçların (2.0 motor araçlar) fiyatlarının çoğunun 200 bin liranın üstünde olduğu 200 bin liranın altında araç bulmanın çok zor olduğu” gerekçesi ön plana çıkıyor.

Tüm bunların yanısıra yeni düzenlemenin 1.8 motora sahip hibrit araçları ÖTV istisnasına dahil etmesinin düzenlemenin olumlu yönlerinden biri olarak gören vatandaşlarda var.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109