Bu araba su ile çalışıyor

Türk Hava Kurumu Üniversitesi akademisyenleri büyük bir projeye imza attı. Türkiye’nin ilk hibrit dizel-hidrojen aracını geliştirdi.

Bu araba su ile çalışıyor
Bu araba su ile çalışıyor

Türk Hava Kurumu Üniversitesi akademisyenleri büyük bir projeye imza attı. Türkiye’nin ilk hibrit dizel-hidrojen aracını geliştirdi.

Türk Hava Kurumu Üniversitesi akademisyenleri bir büyük projeye daha imza attılar. Mühendislik Fakültesi Yenilebilir Enerji Araştırma Laboratuvarı’nda yapılan çalışmada, Türkiye’nin ilk hibrit dizel-hidrojen aracını geliştirdi.

Türk Hava Kurumu Mühendislerinin yaptığı çalışmayla, motora istenilen oranda gönderilen hidrojen sayesinde yanan yakıtın yüzde 30’u azaltılıyor.

Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Ünsal BAN, 2 yıllık projenin sona geldiğini söyledi. Rektör BAN, “Mühendislik Fakültemiz öğretim üyelerinin çalıştığı bir projeydi. Çeşme suyuyla hidrojen üretilecek. Hidrojen üretmek için gerekli enerji egzos atık ısısından elde edilecek.

ARAÇ İÇİNDE HİDROJEN DEPOLANMIYOR

Aracın içinde hidrojeni depolamıyoruz. Gaz tankı yok. Aracın içinde üretirken, gerekli enerjiyi de aracın içinden sağlıyoruz. Akademisyen arkadaşlarımı böyle bir araştırmayı başarı ile sonuçlandırdıkları için kutluyorum.

Üniversite olarak AR-GE’ye her zaman, her koşulda önem verdiğimizin altını çizmiştik. Bu başarılarımıza öğrencilerimizde ortak olmuştur. Genç üniversitemizin uluslararası boyutta patent başvuruları yapacak yeniliklere imza atması bize gurur vermiştir” dedi.

6 KİŞİLİK AKADEMİSYEN GRUBU ÇALIŞTI

Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği’den Yrd.Doç.Dr.Mükerrem ŞAHİN’in başında bulunduğu projeye tam 2 yıl emek verildi. Dr.ŞAHİN, “Dünyada ilk kez eksoz atık ısısından üretilen elektrik hidrojen üretiminde kullanıldı. Hidrojen üretmek için ise yalnızca çeşme suyuna ihtiyaç oluyor.

Böylece aracın dizel yanında belirli miktarda su tüketimi oluyor. Ayrıca bu otomobilden çıkan atık gazların yüzde 80’i azalıyor. Çevreci ve yeşil bir teknoloji yaptığımız çalışma. Otobüslerde ve şehir içi ulaşımda aynı sistem başarı ile uygulanabilecektir. Motor dizaynı değişirse yakıtın yüzde 70’i sudan karşılanabilir.

Aracın testlerinin yapılacağı alt yapının Üniversitede bulunması oldukça önemli. Dünyada ilk kez, motora gönderilecek hidrojen yakıtı aracın içerisinde normal sudan üretebilecek. Bu üretim için gerekli enerjiyi egzoz atık ısısından elde eden bir sistemin geliştirilmiş olmasının gururunu yaşıyoruz ve imkan verildiğinde Türkiye’nin yeni nesil aracını yapmaya da talibiz” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 02 Temmuz 2013, 07:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109