Süreyya Paşa 61’inci ölüm yıldönümünde anıldı

İstanbul ve Maltepe’yeönemli hizmetleri dokunan Süreyya Paşa, ölümünün 61’inci yıldönümünde Maltepe Belediyesi tarafından, çeşitli etkinliklerle anıldı.

Süreyya Paşa 61’inci ölüm yıldönümünde anıldı
 Süreyya Paşa 61’inci ölüm yıldönümünde anıldı

İstanbul ve Maltepe’yeönemli hizmetleri dokunan Süreyya Paşa, ölümünün 61’inci yıldönümünde Maltepe Belediyesi tarafından, çeşitli etkinliklerle anıldı.

Mezarı başında dualar edilip, mevlit okutuldu. Ünlü tarihçi İlber Ortaylı’nın da, katıldığı ve Süreyya Paşa’nın hayatının anlatıldığı belgeselin gösterildiği programda konuşan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Kentimize, ilçemize sahip çıkarak değerlerimizi, bizi biz yapanları gelecek nesillere aktaracağız. Süreyya Paşamız için yaptığı bu etkinlikleri geleneksel hale getireceğiz” dedi.
Maltepe Belediyesi ve Darüşşafaka Cemiyeti işbirliğiyle düzenlenen geleneksel “Süreyya Paşa’yı Anma Etkinlikleri”nin ikincisi, Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde (TSKM) gerçekleştirildi. Süreyya Paşa’nın hayatının ve yapıtlarının anlatıldığı “İstanbul’da İz Bırakan Paşa: Süreyya” sergisinin de açıldığı programa Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Maltepe Belediye Başkan Yardımcıları, ünlü tarihçi İlber Ortaylı, Süreya Paşa’nın torunu Muammer Erbay, torununun kızları Zeynep Gambetti, Bige Aksel ve vatandaşlar katıldı. 
SÜREYYA PAŞA BELGESELİ
Serginin gezilmesi sonrası, Süreyya Paşa’yı anlatan “Paşa Baba ve Torunlar” adlı belgeselin gösterimi ilk kez gerçekleştirilirken, Başkan Ali Kılıç da bir konuşma yaptı. Kılıç konuşmasında Süreyya Paşa’yı saygıyla yad ederek, şunları söyledi: “Paşanın Maltepe’ye katkılarını saymakla bitiremeyiz. Belgeselinde bir gazete haberinde ‘Bu memleketten aldığımı yine bu memlekete vermekle onur duyuyorum’ demiş. O büyük şahsiyet bunları düşünürken, biz neler yaptık, onun bıraktığı eserleri talan ettik, ona sahip çıkamadık. Paşamızın kabrine gittiğimizde kabrin bakımsızlık içinde olduğunu gördük ve derhal talimat vererek kabrini yenilettik. Geçen sene ilk kez anma programı düzenledik ve adına mevlit okuttuk. Cumhuriyet’e sahip çıkmadığımız gibi hatıralarımıza, geçmişimize de sahip çıkmıyoruz. Düşünün ki ilçemize o kadar hizmeti dokunmuş Paşamız için bir anma töreni bile yapılmamış. Buna da derhal el attık ve bu yıl ikincisini düzenlemediğimiz anma programını gerçekleştirdik. Bizim yaptıklarımız, onun yaptıklarının yanında sahilde bir kum tanesi.”
İLKLERE İMZA ATTI
Ünlü tarihçi İlber Ortaylı da, Süreyya Paşa’yla ilgili bir söyleşi gerçekleştirdi. Ortaylı, “Süreyya Paşa, turizm, sağlık ve sanat alanında çalışmalar gerçekleştiren biriydi. Daha sonra da, sinema olarak kullanılacak Süreyya Operası’nı kuruyor ki; bu opera o zaman İstanbul için bir ilkti. Tarihimizde bir şeyleri kuranlar, yapanlar ya da herhangi bir mesleği geliştirenler hep bu asker kökenliler.  Bu Türkiye’de bir tesadüf değil. Bu askerlikten gelen paşalar da ilk iş olarak ailelerine, çiftlik ya da köşk alıyorlar. Süreyya Paşa da 1874 doğumlu, yoksul bir aileden gelmiyor, babası o dönemin Genelkurmay Başkanı Rıza Paşa. İşte bütün bu isimler sizlere, bu tarihe, bu hatıralara sahip çıkmayı öğretebilmeli” dedi. 
MEZARI BAŞINDA DUA EDİLDİ
Süreyya Paşa için, Maltepe Merkez Camisi’nde de bir mevlit verildi ve mevlit şekeri dağıtıldı ve Başıbüyük’te bulunan mezarı başında da tören düzenlendi.  Buradaki anma programına, Paşa’nın torunlarından Atıf Aksel ve torununun çocuklarından Bige Aksel, Darüşşafaka Cemiyeti üyeleri, Başıbüyük Spor Kulübü sporcuları ile çok sayıda vatandaş katıldı. Okunan duaların ardından konuşan Belediye Başkanı Ali Kılıç, Süreyya Paşa’nın yaptıklarını, gelecek nesillere aktaracaklarını söyledi. Kabir ziyareti sonrası gelenlere, mevlit şekeri ve lokma dağıtıldı. (06.02.2016)

Güncelleme Tarihi: 07 Şubat 2016, 17:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109