Maltepe Beşçeşmeler'de muhteşem gece

Maltepe Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Beşçeşmeler Yaz Festivali bu hafta Belçikalıları ağırladı.

Maltepe  Beşçeşmeler'de muhteşem gece
Maltepe  Beşçeşmeler'de muhteşem gece

Maltepe Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Beşçeşmeler Yaz Festivali bu hafta Belçikalıları ağırladı. Sahne alan Belçikalı Ledebirds Grubu, Türk ezgileri ile izleyenleri coşturdu. Tanıdık ezgilere yer yer eşlik eden ve dans edip halaylar çekerek coşan halk, Maltepe’yi karnaval alanına çevirdi.
Belçikalı müzisyenlerden Türkçe şarkılar
Maltepe Belediyesi’nin düzenlediği ve büyük ilgi gören Uluslararası Beşçeşmeler Yaz Festivali’ne bu hafta, Belçika konuk oldu. Geceye Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç ve Belediye Başkan Yardımcılarının yanı sıra, Brüksel Federal Milletvekili, Sosyalist Parti üyesi ve Saint-Josse-ten-Noode Belediye Başkanı Emir Kır, Belçika’nın Limburg Bölgesi’nin büyükşehirlerinden biri olan Genk Belediye Başkan Yardımcısı Ali Çağlar ile yüzlerce Maltepeli katıldı.


BELÇİKALILARDAN “FESUPANNALLAH”
Belçikalı Ledebirds Grubu tarafından Flemenkçe, Fransızca ve Türkçe şarkılardan oluşan bir konserin de verildiği etkinlikte grup, “Maltepe’den Yükseliyor Sevginin Sesi” olarak bilinen ve ilçe ile bütünleşen ezgiyi çaldı. Ayrıca “Divane Aşık”, Bir Yangının Külünü”, “Caddelerde Rüzgâr”, “Arapsaçı” ve “Fesupanallah” gibi bilinen Türk ezgilerini de çalan ekibe, vatandaşlarda halay çekip, dans ederek eşlik etti.


“KÜLTÜR VE İNANÇLAR KAYNAŞMALI”
Gecenin açılış konuşmasını yapan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Maltepe’de göreve başladığımdan bu yana kültürlerin ve inançların kaynaşması diyorum, hatırlarsınız. Biz Mevlana’nın, Hünkar Hacı Bektaşı Veli’nin, Yunus’un torunları olarak, Anadolu’nun aynı zamanda kültür ve inançlar beşiği, mutfağı olduğu idraki ile bizlerin dışındaki kültür ve inançlara el uzatarak, bu geceyi Beşçeşmeler’de yapıyoruz. 500 bin hemşerimi yurtdışına götüremeyeceğime göre, o kültürleri, o kültürlerin elçilerini sizlerle buluşturmak boynumuzun borcu. İşte böyle buluşacağız ve o önyargıları bu tür toplantılarda aşacağız. Eğer bunu yapamazsak, insan olarak görevimizi yerine getirmemiş olacağız. Cenabı Allah bize can vermiş; kimimiz Fransız, kimimiz İngiliz, kimimiz Türk, kimimiz İranlı, kimimiz Suriyeli ama sonuçta hepimiz bu gök kubbenin altında birer canlı, insan olarak yaşıyoruz. Bizi, diğer canlılardan ayıran temel özelliğimiz, dilimizin olmasıdır, o nedenle anlaşıp konuşabiliyoruz. Zaten birbirimize dokunduğumuzda, sanıyorum, bu önyargılardan hiçbirisi bizi meşgul etmeyecek, daha iyi bir şekilde insanlara hizmet etmiş olacağız” dedi.
BAŞKAN KILIÇ’TAN 29 EKİM MÜJDESİ
Konuşmasına Maltepelilere bir müjde vererek devam eden Kılıç, şunları söyledi: “Ekim ayı için buradan Maltepe’ye bir müjde vermek istiyorum. Maltepe Belediyesi olarak bütün Ekim ayını, Cumhuriyet ayı ilan ediyoruz. Bazılarının unutturmaya çalıştığı Cumhuriyet’i ve kazanımlarını biz, Maltepe’den yeniden inadına haykıracağız. Hem Mustafa Kemal’e, hem de devrimlerine, 1 ay boyunca sahip çıkabilmek adına Maltepe Beşçeşmeler’de ve diğer mahallelerde her gün bir etkinliğin altına imza atacağız. Böylece 29 Ekim’i sadece çelenk bırakma töreninden çıkarıp halkıyla bütünleşen bir anlamlı güne dönüştüreceğiz.”


'BİRLİKTE YÜRÜYELİM'
Kılıç’tan sonra söz alan Brüksel Federal Milletvekili, Sosyalist Parti üyesi ve Saint-Josse-ten-Noode Belediye Başkanı Emir Kır, “Hepinizi canı gönülden selamlıyorum. Brüksel’in 19 belediye başkanından biriyim ve 5 yıldır görevdeyim. Federal Milletvekilliği yapıyorum. Burada muhteşem bir tablo var. Mekânlara ve insanlara bakıyorum, rengârenk, bütün güzellikler var. Bu bağlamda düzenlediğiniz uluslararası yaz festivali, çok anlamlı. İnsanlar birbirilerini tanımadığı zaman, endişelerle, önyargılarla yaşıyor ve bazen bu, ırkçılığa kadar gidebiliyor. Bugün, göçü yaşamış bir belediye başkanı tarafından burada ağırlanmaktan ötürü gururluyum. Bu diyalogu devam ettirmemiz lazım. Bugünlerde Avrupa ile Türkiye’nin ilişkileri çok çok iyi gitmiyor. Bu anlamda, belediye başkanları ve sanatçılara çok görev düşüyor. İnsanları ayıran şeyler o kadar az şeyler ki, insanları birleştiren şeyler daha çoğunlukta. Bu bağlamda ümidimizi yitirmeyelim, birlikte ilerleyelim” şeklinde konuştu.
“TÜRK KÜLTÜRÜNÜ AVRUPA’YA TAŞIDIK”
Genk Belediye Başkan Yardımcısı Ali Çağlar ise şunları söyledi: “Sizleri sevgiyle kucaklamak istiyorum. Bugün, burada sizlerle buluşmak gerçekten gurur verici. Bizler yıllar önce Avrupa’ya işçi olarak gitmiş ailelerin çocuklarıyız, sizlerin evlatlarıyız. Orada doğduk, büyüdük ve kendimizi geliştirdik. Her alanda sorumluluk sahibi olmaya çalışıyoruz. Çünkü Türk kültüründen aldığımız güzel örnekler gereği yaşadığımız ortamda hem güzel, hem de faydalı insan olmaya çalışıyoruz. İnşallah bizler de yapmış olduğumuz görevleri layıkıyla yapar, orada herkesin faydalanmasını sağlarız. Burada dikkatimi çeken belediyenin düzenlediği festivalin herkese açık olması. Tabi bizler he ne kadar Türk olsak da Belçika’da yaşıyoruz ve bir nebze Belçikalıyız. Bu bağlamda Belçika müziğinin güzel örneklerinin sizlere sunulması ayrıca gurur veriyor. Başkanımız söyledi, burada kültürler arası kaynaşma var. Bugün dünyada birçok kültürle birlikte yaşıyoruz. Gerek Anadolu’da çok kültürlü yaşam, gerekse yine Anadolu’da birçok uygarlığın kurulmasından aldığımız tecrübenin bu tür ortamlarda bir araya getirilmesi, umarım ki ileride bizlerin beraberce, ortak bir alanda daha güzel bir dünya için çalışma yapmamıza olanak sağlayacaktır. Umarız belediye, bu güzel çalışmaları devam eder, bizler de Belçika’da Türk kültürünü güzellikleriyle yaşatmaya devam ederiz.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109