Gülsuyu-Gülensu İmar planları Onaylandı

Yıllardır kangren haline gelen Gülsuyu-Gülensu mahallerinin 1/5000’lik imar planları, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oy birliğiyle kabul edildi.

Gülsuyu-Gülensu İmar planları Onaylandı
 Gülsuyu-Gülensu İmar planları Onaylandı

Yıllardır kangren haline gelen Gülsuyu-Gülensu mahallerinin 1/5000’lik imar planları, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oy birliğiyle kabul edildi.

40 yıldır çözüm bekleyen Gülsuyu-Gülensu mahalleri için hazırlanan 1/5000’lik imar planlarına itiraz süresinin sona ermesiyle birlikte Maltepe Belediyesi, 1/1000’lik planların hazırlanması için harekete geçti. Plan notlarında yer alan ve donatı alanlarında kalan vatandaşların mağduriyetini ortadan kaldıracak emsal transferi uygulaması, Türkiye’de bir ilk olacak.

Emsal transferi mağduriyetleri ortadan kaldıracak 
Yıllardır kangren haline gelen Gülsuyu-Gülensu mahallerinin 1/5000’lik imar planları, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oy birliğiyle kabul edilmişti. Askıya çıkan planlara itiraz süresi sona erdi. Maltepe Belediyesi de, 1/1000’lik planların hazırlanarak İBB’ye sunulması için kolları sıvadı. Hazırlanan plan ile 1.5 milyon metrekarelik alanda yerinde kentsel dönüşüm yapılması öngörülüyor. Yüzde 29’u donatı ve yol alanı olarak tasarlanan planın yüzde 5.3’ü ticaret ve konut alanı, yüzde 65.7’si ise sadece konut inşasına ayrılmış durumda. Parsel büyüklüğüne göre ise emsal değerlerinin en üst sınırı ise 2.1 olarak belirlendi. .

EMSAL TRANSFERİ TÜRKİYE’DE BİR İLK 
Hazırlanan 1/5000’lik Nazım İmar Planı çerçevesinde, nüfus artışına bağlı olarak düzenlenen donatı alanları içerisinde kalan vatandaşların mağduriyetini gidermek için Türkiye’de ilk defa emsal transferi uygulaması plan notlarında yer alıyor. Bu sayede, yeni planda donatı alanları içerisinde evleri bulunan vatandaşların konut alanı öngörülen parsellere taşınmaları sağlanacak.  

MÜLKİYET HAKKINA SAHİP ÇIKILIYOR
Maltepe Belediyesi ise askıya çıkan planlara ilişkin emsal transferinden koşulsuz şartsız tüm hak sahiplerinin yararlanabilmesi için de, 1/5000’lik planlara itirazda bulundu. Belediye öncelikle, Gülsuyu ve Gülensu mahallesinde tapusu olmayan vatandaşların, tapu sorununu çözmek için harekete geçmiş durumda. Belediye, 2000 yılından önce o mahallerde yaşadığını belgelerle ispatlayan ama tapusu olmayan vatandaşlar için, 4706 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi Hakkındaki  kanun çerçevesinde, yasal altyapı oluşturacak düzenlemeyi, hazırlayacağı 1/1000 ölçekli plan notlarına yazacak. Belediye bununla birlikte, 1/5000’lik planlara yaptığı itirazda da tapulu, tapu tahsis belgeli ve tapusuz vatandaşların mülkiyet hakkının da güvence altına alacak, “Gecekondu Islah İmar Planı” maddesinin eklenmesini talep ediyor.
Maltepe Belediyesi ayrıca, planlanan yolların bölgenin eğimli arazileri göz önüne alındığında araç trafiği noktasında sorun teşkil edeceğini belirterek, güzergahların yeniden planlanması noktasında da itirazda bulundu. Yeşil alanların korunması noktasında da plan notlarına itiraz eden Maltepe Belediyesi, yeşil alanların ve parkların altına otopark yapılması maddesi ile ilgili olarak, uzun ömürlü ağaçların yetişmesine engel olacağını gerekçe göstererek, ilgili maddenin yeniden düzenlenmesini talep etti.

VATANDAŞ BİLGİLENDİRİLİYOR
1/5000’lik Nazım İmar Planlarının askıya çıkmasıyla birlikte harekete geçen Maltepe Belediyesi, Gülsuyu mahallesinde açtığı Kentsel Dönüşüm Bilgilendirme Ofisi’nde her bir vatandaşa teknik detayları anlatıyor. Bir aylık süreçte 6 toplantı düzenleyen belediyenin, Gülensu Mahallesi’ndeki toplantısına 2 bin 500 kişi, Gülsuyu Mahallesi’ndeki toplantısına da bin 500 kişi katıldı. Planların hazırlanmasında büyük katkıları olan ve mahalle dernekleri, muhtarlar, Maltepe Belediyesi Başkan yardımcılarının da bulunduğu Mahalle Danışma Kurulu ile de bir toplantı gerçekleştiren teknik heyet, tapu sahibi vatandaşlarla, tapu tahsis belgesi olan vatandaşlarla ve tapusu olmayan vatandaşlarla da ayrı ayrı bilgilendirme toplantıları yaptı.

Güncelleme Tarihi: 17 Mayıs 2017, 17:52
YORUM EKLE
YORUMLAR
SERKAN
SERKAN - 7 yıl Önce

SANKİ BİZİM YENİSAHRANIN İMAR SORUNU ÇÖZÜLDÜDE SİZİNKİ ÇÖZÜLSÜN BİZDE 40 SENEDİR BEKLİYORUZ 1/5000 PLANIMIZ 5 SENE ÖNCE ÇIKTI AMA NAFİLE.

SIRADAKİ HABER

banner110

banner109