Gagavuzlar halk oyunlarıyla Maltepelileri büyüledi

Maltepe Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Beşçeşmeler Yaz Festivali’ne, Gagavuz Türkleri damgasını vurdu.

Gagavuzlar halk oyunlarıyla Maltepelileri büyüledi
 Gagavuzlar halk oyunlarıyla Maltepelileri büyüledi

Maltepe Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Beşçeşmeler Yaz Festivali’ne, Gagavuz Türkleri damgasını vurdu.

Birbirinden renkli ve coşkulu danslarıyla Maltepelilerin içini ısıtan Gagavuzya gecesinde konuşan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Birbirimize dokunduğumuzda, dostluk elimizi uzattığımızda, aramızda farkın olmadığını da gördük. Hoşgeldiniz Türk kardeşlerim” dedi.
Maltepe Belediyesi’nin düzenlediği Uluslararası Beşçeşmeler Yaz Festivali, Gagavuzya’nın sahne aldığı geceyle coşku içerisinde devam etti. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç'ın katıldığı festivalde, Gagavuzya Dışişleri Bakanı Vitaly Vlah, Moldova Cumhuriyeti İstanbul Konsolosu Dna Maria Filimon, Komrat Belediye Başkanı Sergey Anastasov, Gagavuzya Dış ilişkiler Türkiye ve AB Birimi Koordinatörü Tatiyana Çelebi, Kültür Bakanı Yardımcısı Alexei Karaterzi, Gagavuzya Başkanı İdare İşler Müdürlüğü Medya Koordinatörü Georgy Yalanjı ve Türk Halkları Konseyi Genel Başkanı Mahmut Oral ve duayen gazeteci Yalçın Bayer katıldı.
“TÜRK ÖRF VE ADETLERİNİ KORUDULAR”
Gecenin açılış konuşmasını yapan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Gagavuzya’dan, uzak yerlerden bize elini uzatarak, kilometrelerce yolu kat ederek Maltepe’ye konuk olmak için gelen bütün sanatçılara, siyasetçilere hoş geldiniz diyoruz. Hep diyoruz ya, doğduğumuz yeri belirleme şansımız yok. İşte bu Gagavuzyalı kardeşlerimizin, yaklaşık 1000 yıl önce,l bir kısmı Anadolu’ya gelirken, bir kısmı da Balkanlara gitti ve orada Oğuz Türkçesi’ni asırlarca muhafaza etti. Onlar nereye gittilerse Türk dilini, Türk örf ve adetlerini, gelenek ve göreneklerimizi her tarafa taşıyarak, Türk insanının onur abidesi oldular. Kendilerini şükran ve takdirle anıyoruz” dedi.
SIRA MALTEPE’DE
Göreve geldiğinden bu yana Gagavuzya ve Türki Cumhuriyetlerle özel olarak ilgilendiğini ifade eden Ali Kılıç, şunları söyledi: “Daha önce ülkemize Gagavuzya Cumhurbaşkanı ve Komrat Belediye Başkanımız geldi. Gerçekten çok sıcaktılar, çünkü biz, etle tırnak gibi birbirimize çok yakınız. Sadece bir eksiğimiz olmuş. Onlar bizi tanımamış, biz de onları tanımamışız. Kafalarımızın içerisine Çin Seddi gibi duvarlar oluşturmuşuz. Ama birbirimize dokunduğumuzda, dostluk elimizi uzattığımızda, aramızda herhangi bir farkın olmadığını da gördük. O nedenle biz Komrat Belediyesi ile kardeş şehir anlaşması imzaladık. Bu Türk kardeşlerimizin inançları farklı olabilir ama bizim için kutsal olan şudur ki, kime ve neye inanırsan inan eğer insan isen, Hakk’a inanıyorsan, başımızın tacısın. Bu nedenle Gagavuzya’dan kilometrelerce yolu kat ederek, Maltepe insanının davetini kabul eden bu kardeşlerimizi baş tacı yapıyoruz. İnşallah biz de önümüzdeki aylarda Maltepe’den sanatçılarımızı oraya götürüp, kültürel ilişkileri geliştirerek, yeni dostluk köprüleri kurarak, ırk, dil, din ve mezhep farkı gözetmeksizin, insana insanca yaklaşarak, insana hizmeti Hakk’a hizmet olarak görerek, birlikte olmayı başaracağız. Yine sınırları yok sayarak, kardeşçe yaşamak ve daha barışçıl, daha mutlu bir dünyayı hâkim kılmak için kol kola gireceğiz.”


ANASTASOV’DAN ATATÜRK VURGUSU
Kılıç’tan sonra söz alan Gagavuzya Dışişleri Bakanı Vitaly Vlah ise, “Bugün size Gagavuzya’dan, Cumhurbaşkanı ve halkımızdan sıcak selamlar getirdik. Bu akşam ülkemizin en güzel kültür grubu geldi: Düz Ava. Türkiye uzun süredir bize destek veriyor. İnşallah Gagavuz-Türk dostluğu ilerler ve güçlü olur” diye konuştu. Komrat Belediye Başkanı Sergey Anastasov ise böyle bir kültür gecesinin düzenlenmesinden mutlu olduklarını ifade ederek, Atatürk başta olmak üzere Demirel ve Özal dönemlerinde Türkiye ile çok sıkı ilişkileri kurulduğunu ve Başkan Kılıç’ın da bu yolda ilerlemesini önemli gördüğünü söyledi.
TÜRK HALKLARI KONSEYİ’NDEN DESTEK
Türk Halkları Konseyi Genel Başkanı Mahmut Oral da bir konuşma yaparak, “Kardeşliğin nasıl geliştiğini, kültürlerin nasıl birbiriyle kaynaştığını, kültürlerin bugüne nasıl ulaştığını, bugünden de yarına nasıl ulaşması gerektiği konusunda en güzel tertibi yapan Gagavuzya’nın komite üyelerine, dostlarıma da teşekkürlerimi bir borç bilirim. Böyle günlerin ve gecelerin, Belediye Başkanım Ali Kılıç’ın Türk dünyasına olan ilgisini defaatle bildiğim için, artarak devam edeceğini ve kendisinden daha büyük organizasyonlarını da beklediğimi ifade etmek istiyorum. Türk Halkları Konseyi olarak biz, elimizden gelen her şeyi sizlere sunacağız” dedi.
Konuşmalar sonrası sahne alan Gagavuzya’nın en önemli halk oyunu ve müzik grubu Düz Ava, müzik ve danslarıyla, izleyicilere unutulmaz bir gece yaşatırken, gecede, geleneksel türküler ve halk oyunları gösterisi gerçekleştirildi. Konuk ülke yetkilileri, Başkan Ali Kılıç’a el emeği göz nuru olan fıçı ve matara hediye etti. Geceye katılanlara, Gagavuzya kültürünü anlatan kitaplar da dağıtıldı. 


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER