Burçin Bildik - Oyuncu, İstanbul, sırlarla dolu bir şehir

Burçin Bildik - Oyuncu, İstanbul, sırlarla dolu bir şehir 20 soruda İstanbul köşemizin bu haftaki konuğu sinema, tiyatro ve tv oyuncusu Burçin Bildik.

 Burçin Bildik - Oyuncu, İstanbul, sırlarla dolu bir şehir

 Burçin Bildik - Oyuncu, İstanbul, sırlarla dolu bir şehir 


20 soruda İstanbul köşemizin bu haftaki konuğu sinema, tiyatro ve tv oyuncusu Burçin Bildik.
İstanbul Bakırköy’de doğan Burçin Bildik sanat yaşamına Bakırköy Halkevi bünyesinde bulunan halk oyunları çocuk kadrosunda başladı. İlkokul sıralarında tiyatro kollarında görev yaparken bir yandan Yurdaer Doğulu’dan gitar ve solfej dersleri aldı. Daha sonra halk danslarına yoğunlaşarak profesyonel olarak derneklerde oyuncu, eğitmen ve kurucu üyelik görevlerinde bulundu. Çeşitli yurtiçi ve yurtdışı festival ve yarışmalarda ülkesini başarıyla temsil ederek ödüller aldı. Ayrıca anaokul, ilkokul ve liselerde eğitmen olarak çalıştı. Lise eğitiminin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuarı Türk Halkoyunları Bölümü'nde eğitim gördü. Bu eğitimi sırasında iki gitarist arkadaşıyla Grup Sevgi Yolcuları adıyla kurduğu grupta percussion çalarak profesyonel müzik hayatına başladı(1990) Daha sonra grupla yollarını ayırarak 1997 yılından itibaren şarkı söylemeye başladı halen çeşitli orkestralarla Türkçe ve Rumca şarkılardan oluşan geniş repertuarı ile programlarına devam ediyor. Sanatçı POPSAV ve BASAD üyesidir. 


1.)        Herkesin mutlaka İstanbul’a bir geliş öyküsü vardır. Sizin öykünüz nedir?
Ben 400 yıllık İstanbullu bir ailenin çocuğuyum. Yani gerçek bir İstanbulluyum. Çocukken hep üzülürdüm. Mahallemizdeki insanlar köylerine giderlerdi. Ben de anneanneme sorardım. "Biz niye köye gitmiyoruz?" diye. Anneannem de "Oğlum bizim köyümüz burası" derdi. Ben gerçek bir İstanbul ailesinin çocuğu olmaktan büyük mutluluk duyuyorum.
2.)        İstanbul’u tek bir kelimeyle ifade etmenizi istesek...


Sırlarla dolu bir şehir. Her tarafından tarih fışkıran ve beni her defasında kendine aşık eden bir şehir. Hala bu kadar kalabalığa rağmen batmamış bir şehir.
3.)        İstanbul’u hayatında hiç görmemiş birine İstanbul’a dair ilk neyi anlatırsınız?


İnsanlar kendi kentlerinde yaşarken oranın nasıl anlatılması gerektiğini bilemezler. Ben yurtdışını da görmüş biri olarak söylüyorum. İstanbul, çok güzel bir aşk şehri. Sadece karşı cins aşkı için söylemiyorum. Özellikle geceleri çok güzel bir kent. Mali durumunuz müsaitse dünyada yaşayabileceğiniz en güzel şehir. 


4.)        Bir gün İstanbul’dan ayrılmanız gerekse en zor vazgeçeceğiniz yanı ne olur?


Her gün değişen rengi ile denizi ve köprüden geçerken beni hayran bırakan manzarası olurdu.   Zaten hep söylemişimdir. Eğer İstanbul'da yaşayamayacak pozisyonum olsa Türkiye'de İzmir'i seçerdim.
5.)        İstanbul’da “Keşke hiç olmasaydı” dediğiniz herhangi bir şey var mı?


Kentlerdeki işsizlik yüzünden İstanbul’a büyük bir göç yaşanıyor. Bize bizim kentimizi bıraksalardı ne güzel olur diye düşünürüm. İstanbul, fazla göç alarak dokusu bozuluyor. İstanbul, sanki gelinip sonradan kurulmuş bir kent gibi duruyor. Ben 2003 yılında "Kentim İstanbul" projesinde yer aldım. O zamanlar İlber Ortaylı ile de bu konuyla ilgili sohbetimiz oldu. İstanbul, sadece kendine bırakılmış olsa çok güzel bir kent.
6.)        İstanbul’un en sevdiğiniz semti hangisi?


Ben doğma büyüme Bakırköy'lüyüm. Bakırköy'ün eski halini çok severdim. Şimdi de Anadolu yakasını seviyorum. Çünkü dokusunu bozmamaya çalışıyorlar. Özellikle Kadıköy bölgesi... Bağdat Caddesi'ni çok seviyorum. Fakat Avrupa yakası beni huzursuz ediyor. Trafiğiyle, keşmekeşiyle... Bunlara rağmen Avrupa yakasında bulunmak hoşuma gidiyor.



7.)        İstanbul’u ilk defa ziyaret eden birini çıkartacağınız bir günlük İstanbul turunun olmazsa olmazları nelerdir?


Öncelikle boğaz. Kalkhedon, Kadıköy’ün Antik Çağ’daki adıdır. Kalkhedon, Körler Ülkesi anlamındadır. İnsanların, Körler Ülkesi demelerinin nedeni de karşısı bu kadar güzelken neden buraya yerleştiler diye düşünmelerinden kaynaklanıyor. Oysaki ben Anadolu yakasından karşıyı seyretmeyi seviyorum. Özellikle Salacak'tan... Salacak'tan bütün kenti görürsünüz. Kız Kulesi, Dolmabahçe Sarayı, Topkapı Sarayı, her şey gözükür. Demek ki körler ülkesinde yaşamıyoruz. Anadolu yakasından o manzarayı seyrettirirdim. Sonra da Galata Kulesi, Taksim...
8.)        İstanbul’un en önemli mimari yapısı sizce hangisi?


İstanbul'un mimari olarak beni hayran bırakan birçok yeri var. 
Ben İstanbul Teknik Üniversitesi'nde okudum. Mesela Taşkışla binası çok güzeldir. Eski, o tahta evler beni çok mutlu ediyor. 
9.)        İstanbul Manzarası denildiğinde ilk aklınıza gelen yer neresi?


Salacak'tan karşıyı seyretmek. Topkapı Sarayı'nı görmek gerçekten iyi bir manzara...

Güncelleme Tarihi: 13 Aralık 2013, 20:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109