Şarkıcı Ayten Alpman vefat etti

Bir Başkadır Benim memleketim'i seslendiren, Türk Caz Müziğinin usta isimlerinden biri olan, 83 yaşındaki Ayten Alpman’ın akşam saatlerinde vefaat ettiği belirtildi.

              Recep Kenan / Ataşehirweb
       Ayten Alpman Öldü. "Memleketim" sahipsiz kaldı.

        Bir Başkadır Benim memleketim'i seslendiren, Türk Caz Müziğinin usta isimlerinden biri olan, 83 yaşındaki Ayten Alpman’ın akşam saatlerinde vefaat ettiği belirtildi.

      Türk pop ve caz müziğinin usta sesi Ayten Alpman, bir süre önce zatürre teşhisiyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

      kronik akciğer yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü Osmanoğlu Kliniği'nde, akşam saatlerinde durumu ağırlaşan Alpman tüm müdahalelere rağmen saat 21.50 sıralarında  hayatını kaybetti.

      Ünlü ses sanatçısı Ayten Alpman'ın vefatını, eski gelini olan Nilgün Belgün duyurdu. Nilgün Belgün; "Ayten Alpman'ı kaybettik, Çok üzgünüm, Allah rahmet eylesin" dedi.
       
         Ayten Alpman Kimdir?

     AYTEN ALPMAN 20 Kasım 1930 Istanbul – Yeşilköy doğumludur.

      Müzikle tanışması ilk defa Nişantaşı Kız Lisesi’nde öğrenci iken İlham Gencer sayesinde olur. İlk olarak Ingilizce şarkılar söyler. Daha sonra ailesi onu Erenköy Kız Lisesi’ne gönderir ve lise eğitimini orada tamamlar.
      Liseden sonra İlham Gencer‘in solistlik teklifi ile Istanbul Radyosu’nda programa başlar. Radyoda ilk söylediği parça “You Are Always In My Heart” olur.

      Sahneye ilk defa Taksim Belediye Gazinosu’nda Tıp Balosu’nda çıkar ve sahnede ilk defa söylediği parça yine “You Are Always In My Heart” olur. Daha sonra Arif Mardin ile tanışır, onun teşviği ile caz şarkıları söylemeye başlar ve ilk caz şarkıları ondan öğrenir.

      1952 yılında Yeşilköy Deniz Park Oteli’nde ilk profesyonel sahne çalışmasına başlar. 3 ay çalıştıktan sonra Kervansaray Gece Kulübü tazminatını ödeyerek transfer eder. 1953 yılında İlham Gencer ile evlenir. Eşinin Çatı Gece Kulübünü kurmasıyla birlikte Çatı’da sahne almaya başlar.

     1959 yılında ilk plağı olan “Sayanora / Passion Flower” taş plak olarak yayınlanır. 1960 yılında İlham Gencer‘den ayrılır. Bir süre sonra İsmet Sıral Orkestrası ile çalışmaya başlar ve 1963 yılında çalışmak için İsveç’e giderler.

     İki sene boyunca İsmet Sıral‘la, bir sene de bir caz orkestrası ile sahne çalışması ve yapar ve daha sonra Türkiye’ye geri döner. Dönüşünde Türkiye’de caz şarkıları değil de Türkçe sözlü aranjmanlar modası başladığı için bir süre başarılı sahne çalışmaları yapamaz çünkü ısrarla caz söylemeye devam etmek ister.

      Fecri Ebcioğlu‘nun ısrarlarıyla Türkçe söylemeye başlar ve ilk çalışması “İnan Bana / Ayrıldık Yalnızım” 45lik plak olarak yayınlanır ancak ilk yaptığı 45lik çalışmalar pek ilgi görmez.

     Sezen Cumhur Önal ile birkaç 45lik çalışması yapar. 1968 yılında Ümit Aksu ile evlenir. Fecri Ebcioğlu ile birlikte plak yaptıkları “Sensiz Olamam” ile ilk büyük çıkışını yapar.

    1972 yılında yaptığı ve sözlerini Fikret Şeneş‘in yazdığı “Bir Başkadır Benim Memleketim” plağı pek ilgi görmez.

    1974 yılında Kıbrıs çıkartması ile TRT’de “Memleketim” çok sık çalınmaya başlayınca şarkı tekrar 45lik plak olarak piyasaya sürülür ve büyük satış rakamlarına ulaşır.

     Mireille Mathieu‘nun Fransızca seslendirdiği bu şarkı Fikret Şeneş‘in Türkçe sözleriyle adeta Ayten Alpmanla özdeşleşir ve bir milli marş halini alır.

       2 adet LP çalışması yapan Alpman, son profesyonel sahne çalışmasını 1990 yılında Yeniköy Bilsak Kulübü’nde yapar.
1995 yılında ses tellerinde oluşan nodüllerden ameliyat olur. 1999 yılında en sevilen şarkılarından oluşan bir albümü Ada müzik tarafından yayınlanır.

      Sahne çalışmalarına profesyonel anlamda devam etmeyen Ayten Alpman'ın seslendirdiği en önemli eserleri; " İstersen, Memleketim, Sensiz Olmam, Tek Başına, Yanımda Olsa".
      Kaynak: Ataşehirweb

Güncelleme Tarihi: 20 Nisan 2012, 23:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109