Ferdi Akarnur: Çocuklara tiyatroyu sevdirmek gerekir

52 yıldır sahnelerde olan tiyatro sanatçısı Ferdi Akarnur, “Tiyatro seyircisi azaldı. Burada çocuk tiyatrolarının büyük önemi var.

Ferdi Akarnur: Çocuklara tiyatroyu sevdirmek gerekir
Ferdi Akarnur: Çocuklara tiyatroyu sevdirmek gerekir
52 yıldır sahnelerde olan tiyatro sanatçısı Ferdi Akarnur, “Tiyatro seyircisi azaldı. Burada çocuk tiyatrolarının büyük önemi var. Küçük yaşlarda çocuklara tiyatroyu sevdirmek gerekir. Çocuklar tiyatro sevgisinden yoksun büyüdükleri zaman sanal aleme dalıyorlar” diyor
Ferdi Akarnur, tiyatronun sevilen, emektar isimlerinden birisi. 52 yıllık bir sahne geçmişi olan Akarnur geçen günler içinde “Kaç Baba Kaç” adlı oyun ile Ataşehir Belediyesi Mustafa Saffet Kültür Merkezi’nde tiyatroseverlerle bir araya geldi. Tiyatro Sevi oyuncuları Ceyhun Fersoy, Dost Elver, Ebru Karanfilci, Hakan Bulut, İrfan Kangı, Merve Sevi, Meltem Parlak, Nihan Tarhan, Orçun Kaptan, Özgür Şenyer ve Sibel Tomaç “Kaç Baba Kaç” adlı oyunda aynı sahneyi paylaşıyorlar. Akarnur oyun öncesi sorularımız yanıtladı.

Akarnur, sahneye ilk kez ortaokul öğrencisiyken tek perdelik “İstiklal” adlı bir oyunla çıktığını belirterek, “Sonrasında tiyatroyu çok sevdim. Tiyatro hayatımda önemli bir yer tuttu. O dönem herkes kahveye filan giderdi, ben de tiyatroya giderdim. Sonra Türkiye Öğretmenler Sendikası üyesi öğretmenlerimiz Samsun Oda Tiyatrosu’nu kurdular. Başarılı bulmuş olacaklar ki beni de çağırdılar. Tam 52 yıl oldu” dedi.

“Tiyatroyla yaşadım”

Alaylı olduğunu ifade eden Akarnur, başta tiyatro terbiyesi ve oyunculuk olmak üzere tiyatroyla ilgili her şeyi 4,5 yıl birlikte çalıştıkları hocası Avni Dilligil’den öğrendiğine vurgu yaparak şöyle konuştu:

“52 yılda başka iş yapmadım, tiyatroyla yaşadım, tiyatroyla geçindim. Açlık da çektik, yokluk da... Fakat yalnız tiyatro yaptım, başka mesleğim yok benim. 90’lı yıllarda özel televizyonlar yayına başlayınca para kazanmaya başladık.”

“Tiyatro aşkı başka”

tiyatro-sanatcisi-ferdi-akarnur-cocuklara-tiyatroyu-sevdirmek-gerekir-426841-1.

Mesleğine tutku derecesinde bağlı olduğuna dikkat çeken Akarnur: “Biz de bir söz vardır, hocalarımız da söyler: Bu meslek sevilmezse yapılmaz. Şimdi de sevdiğim için tiyatro yapıyorum. Yoksa dizilerden daha çok para alıyoruz. Mukayese edilmez. Ama tiyatro aşkı başka, biz tiyatro kökenliyiz. ‘Kaç Baba Kaç’ta birlikte oynadığımız bütün arkadaşlarımız da tiyatro kökenli. Severek, isteyerek oynuyoruz.

“Müsteşar Kemal Abi”

Pek çok dizide, oyunda, sinema filminde oynayan Ferdi Akarnur’a sokakta rastlayanlar gerçek adı yerine oynadığı dizideki adıyla sesleniyorlar. Halkın ‘Müsteşar Kemal Abi’ diye seslendiği Ferdi Akarnur bu durumdan şikâyetçi değil: “Halkımızın sevgi gösterisi bu. ‘Çocuklar Duymasın’ 16 yıldır ekranlarda. Artık her aile kendisinden bir şeyler buluyor dizide. Güzel olan bizim o ailenin içinde olmamız. Beni gördüklerinde mesela, ‘benim kayınpeder aynı sen’, ‘babam aynı siz’, ‘aynı amcamsınız’ diyorlar. Aile bireylerine benzeterek bize sahip çıkıyorlar. ‘Müsteşar Kemal’ artık benim ikinci ismim gibi. ‘Müsteşar Kemal Abi’ dediklerinde artık dönüp bakıyorum.”
 
Akarnur tiyatro seyircisiyle ilgili ise “1970’li, yıllarda İstanbul’da 37 tane özel tiyatro, bu tiyatroların hepsinin de seyircisi vardı. Şimdi saysan iki elinin parmaklarının sayısı kadar bile yok. O zamanlar haftada 6 gün oynar, çarşamba, cumartesi, pazar da matine yapardık. Şimdi haftada iki gün zor oynuyoruz. Levent Kırca ile 12 yıl çalıştım. Ankara ve İzmir’de iki aylık turnelere çıkardık. Tiyatro seyircisi azaldı. Burada çocuk tiyatrolarının büyük önemi var. Küçük yaşlarda çocuklara tiyatroyu sevdirmek gerekir. Çocuklar tiyatro sevgisinden yoksun büyüdükleri zaman sanal aleme dalıyorlar” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER