Efsane müzik listesinde iki Türk kadın sanatçı

The Times gazetesinde yayımlanan "Dünya Müziğinde Yaşayan Efsane ve Tarihi Kadın Şarkıcılar" listesine Türk müziğinin iki güçlü sesi Safiye Ayla ve Selda Bağcan girdi.

Efsane müzik listesinde iki Türk kadın sanatçı

   Efsane müzik listesinde iki Türk kadın sanatçı

More Sharing Services Paylaş | Share on facebook Share on twitter Share on google Share on live
The Times Gazetesi 2008 yılında dünya çapında başlattığı araştırma ile hem dâhi hem de efsane olduklarını gösteren 81 sanatçı kadını belirledi.


Listede Selda Bağcan ile 1998 yılında hayatını kaybeden Safiye Ayla da yer aldı.
 
Türk müziğinin iki güçlü sesi Safiye Ayla ve Selda Bağcan`ın ünü Türkiye sınırlarını aştı. İki başarılı sanatçı, The Times gazetesinde yayımlanan "Dünya Müziğinde Yaşayan Efsane ve Tarihi Kadın Şarkıcılar" listesine adını yazdırdı. 

The Times gazetesi 2008 yılında dünya çapında başlattığı bir araştırma ile kadınların hem dâhi ve hem de efsane olduklarını gösteren 81 isim belirledi. "Kadınlar neden dâhi olamaz?" makalesine de konu olan bu listeye Türk halk müziği sanatçısı Selda Bağcan da "Efsane Anadolu şarkıcısı" olarak adını yazdırdı. `Sivas`ın Yollarına`, `Neredesin Sen` ve `Çemberimde Gül Oya` gibi unutulmaz türküleri seslendiren Selda Bağcan`dan dünya basınında da övgüyle bahsediliyor. Ünlü sanatçıyı İspanyol müzik yazarı Vicente Fabuel, büyük çöllerde az bulunan vahalara benzetiyor. Fabuel, Bağcan için "Gelenekçi, köklerine sadık, politikayla rock müziği kucaklayan, Anadolu rockçılar gibi erkek egemen bir toplumda sosyal içerikli duruşunu koruyan bir şarkıcıdır." diye tanımlıyor. Bazı kadınların hem dâhi hem de efsane olduğuna dikkat çeken Kanadalı yazar Li Robbin ise "Belki kadınlar dâhiden çok efsane olmayı başarıyorlardır." diyor. Listede yer alan diğer Türk sanatçı ise Cumhuriyet dönemi sanatçılarından Safiye Ayla. 500`den fazla plak dolduran ve Türk radyolarında sayısız konser veren Ayla, 90 yaşındayken hayatını kaybetmişti. 

Alfabetik olarak açıklanan "Dünya Müziğinde Yaşayan Efsane ve Tarihi Kadın Şarkıcılar" listesinde Amalia Rodrigues, Billie Holiday, Edith Piaf, Maria Callas, Mercedes Sosa, Maria Farantouri gibi dünya müziğine damgasını vurmuş sanatçılar bulunuyor. 


Güncelleme Tarihi: 14 Ağustos 2017, 18:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109