KORSANLA MÜCADELEDE UYGULANAN BANDROL SİSTEMİ YAYGINLAŞIYORK

KORSANLA MÜCADELEDE UYGULANAN BANDROL SİSTEMİ YAYGINLAŞIYORK

KORSANLA MÜCADELEDE UYGULANAN BANDROL SİSTEMİ YAYGINLAŞIYORK
KORSANLA MÜCADELEDE UYGULANAN BANDROL SİSTEMİ YAYGINLAŞIYOR   Korsanla Mücadelede Önemli Bir Etken Olan Bandrol Tahsisine Yayıncıların İlgisi Giderek Artıyor...

Korsanla mücadele kapsamında eserlere basım aşamasında verilerek, orijinal eserlerin korsanlarından ayrılmasını sağlayan ve yayıncılığın hacminin belirlenmesinde önemli rol oynayan bandrol tahsisi büyük kabul gördü.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’nden alınan ISBN, ISSN ve ISMN numaraları ile başvurarak, İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri aracılığıyla Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü’nden bandrol alınması uygulamasına yayıncılar büyük ilgi gösterdi.  

2010 yılı istatistikleri; ISBN, ISSN ve ISMN alınması ile bandrol tahsisi uygulamasının yayıncılık alanındaki önemini bir kez daha ortaya koydu. Türkiye’nin yayıncılık hayatında oldukça önemli bir gelişme olarak kabul edilen sistem ile 2010 yılında bandrol almayan yayın sayısı sadece yüzde 5’te kaldı. Ayrıca 2010 yılında 35 bin 775 başlıkta yeni kitap için ISBN numarası verilirken, 214 milyon 414 bin 289 adet bandrol tahsisi yapıldı.  

Uluslararası Standart Kitap Numarası(ISBN) alan yayın sayısı 353 bin 657’ye ulaştı

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’nün 2010 yılı verilerine göre; kitaplara tahsis edilen ISBN (Uluslararası Standart Kitap Numarası) sistemine kayıtlı toplam yayımcı sayısı 20 bin 783’e ulaştı. Yine 2010 yılında 35 bin 775 yayına ISBN tahsis edilirken, ISBN alan toplam yayın sayısı da 353 bin 657’ye ulaştı.

Uluslararası Standart Dergi Numarası(ISSN) alan yayın sayısı 9 bin 604 oldu

Süreli yayınlara verilen ISSN (Uluslararası Standart Dergi Numarası) uygulamasında; yayıncılara üye numarası ve şifre verilmesiyle süreli yayınların başvurularının internet üzerinden yapılmasına 2010 yılı Aralık ayında başlandı. Bunun da etkisiyle 2010 yılında 690 yayına ISSN tahsis edilirken toplam yayın sayısı da 9 bin 604’e ulaştı.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER