ÜSKÜDAR'DA KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ÖNÜ AÇILDI

Üsküdar’ın 1/5000’lik ve 1/1000’lik Geri Görünüm ve Etkilenme Bölgeleri Koruma Amaçlı Revizyon Nazım İmar Planı oy çokluğuyla kabul edildi.

ÜSKÜDAR'DA  KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ÖNÜ AÇILDI
 ÜSKÜDAR'DA  KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ÖNÜ AÇILDI

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi (İBB) Eylül ayı toplantısında Üsküdar’ın imar planlarına ilişkin raporlar görüşüldü. Üsküdar’ın 1/5000’lik ve 1/1000’lik Geri Görünüm ve Etkilenme Bölgeleri Koruma Amaçlı Revizyon Nazım İmar Planı oy çokluğuyla kabul edildi.


3 ayrı etaptan oluşan planlardan Üsküdar nüfusunun yarısı istifade edecek.

Üsküdarlıların 30 yıldır beklediği imar planları İBB Meclisi’nde oy çokluğuyla kabul edildi. Sahil şeridini kapsamayan, 16 mahalleyi etkileyen planlar sayesinde kaçak yapılaşmalar engellenecek, kentsel dönüşümün önü açılacak.
 KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ÖNÜ AÇILDI

İBB Meclisi’nden çıkan bu kararla birlikte; Üsküdarlıların yaklaşık 30 yıldır beklediği imar sorunu çözülmüş oldu. İmarı yeterli olmadığı için kendi arsaları üzerinde hiçbir işlem yapamayan vatandaşların mağduriyeti giderildi. Bu sayede arsa sahipleri, kendi arsaları üzerinde planların el verdiği ölçüde tasarruf hakkına sahip olacak. Hisseli arsalar için çoğunluğun onayı aranacak. Planlar sayesinde depreme dayanıksız binaların kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmesine imkan tanınacak.
 ÜSKÜDAR NÜFUSUNUN YARISINI İLGİNDİRİYOR

İmar planları içerisinde Üsküdar’ın sahil şeridi ve öngörünüm bölgeleri yer almıyor. 3 ayrı etap halinde kabul edilen planlar Kandilli, Kısıklı, Küplüce, Küçüksu, Kuleli, Kuzguncuk, Kirazlıtepe, Çengelköy, Beylerbeyi, Mehmet Akif Ersoy, Ferah, İcadiye, Yavuztürk, Güzeltepe Burhaniye ve Bahçelievler mahallerini kapsıyor. 16 mahallede yaşayan 270 bin Üsküdarlı düzenlemeden istifade edecek. Üsküdar Belediyesi tarafından imar planlarının askıya çıkarılmasının ardından işlemlere başlayabilecek.

ÇAMLICA’DA 190 DÖNÜM ALAN BİRDEN DÖNÜŞECEK

İstanbul Büyükşehir Belediye(İBB) Meclisi Eylül ayı oturumunda Üsküdar'daki Çamlıca bölgesi için önemli bir karar alındı. Çamlıca bölgesi, Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı olarak ilan edildi. Karara göre Çamlıca Tepesi'nin eteklerindeki (Kirazlıtepe Mahallesi ve Ferah Mahallesi’nin bir kısmı) yaklaşık 190 dönüm arsa (189.585 m2) üzerinde bulunan 563'si konut olmak üzere toplam bin 432 bağımsız yapı revize edilecek. Eski yapılar geleneksel mimariye uygun olarak kentsel dönüşüme girecek.

HEDEF YERİNDE DÖNÜŞÜM

Cumhuriyet tarihinin en büyük camisi olacak Çamlıca Camii’nin inşasıyla prestiji artan bölge, kentsel dönüşümle birlikte adeta sil baştan imar edilecek. Çamlıca’nın eteklerinde yer alan özellikle Mehmet Akif Ersoy Caddesi’nin altlı üstlü yayılan; 1151 ada 99 parsel, 1151 ada 100 parsel, 1151 ada 101 parsel, 1151 ada 102 parsel, 1151 ada 44 parsel ve 802 ada 10 parsel ile 802 ada 11 parsellerinde bulunan alanlarda ikamet eden vatandaşların hakları korunarak yerinde dönüşüm modeli uygulanacak. Herkese yerinde evi verilecek.

Bölgede 2 kat 0.30 olan emsal değeri hak sahiplerinin lehine 1.50 emsaline yükseltilip 4+2+çatı katı şeklinde hayata geçirilecektir.

HALKIN MEMNUNİYETİ ÖN PLANDA TUTULACAK

TOKİ işbirliğinde süratle hayata geçirilmesi hedeflenen projede bölgede ikamet eden vatandaşın memnuniyeti öncelikli tutulacak.

Bölgede ikamet edenlerle sağlıklı iletişim kurulabilmesi için ‘Kentsel Dönüşüm Ofisi’ açılacak. Merak edilen tüm konularda vatandaşlar yetkililer tarafından bilgilendirilecektir. Bu sayede dönüşüm süreci halkla diyalog içerisinde yürütülecektir.

DEĞER ARTIŞI KATLANACAK

Bölgede uygulanacak kentsel dönüşüm ile birlikte evlerin değerinin 3-4 kat artış göstermesi bekleniyor. Bu artışla hak sahibi vatandaşlar hiçbir şekilde mağdur edilmemiş olunacak.

TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK PROJE

Kentsel dönüşüm projesi, Üsküdar Belediyesi ve TOKİ işbirliğiyle yürütülecek. Üsküdar'ın kimliğine yakışır estetikte yapılar, sosyal ve kültürel donatı alanlarıyla bölge adeta cazibe merkezi olacak. Çamlıca Cami silüeti bozulmayacak. Türkiye'de kentsel dönüşüme rol model olacak güzellikte bir dönüşüme hayata geçirilecek.

Depreme dayanıklı, görüntü kirliliğine son veren geniş ve ferah yaşam alanlarının oluşturulacağı projede, çok yüksek olmayan yapılar inşa edilecek. Kimseyi yerinden etmeden site tarzı yapılaşmaya gidilmeden, komşuluk, mahallelik, semtlilik değerleri korunarak Üsküdar’ın geleneksel yapısından taviz verilmeyecek.

Park bahçeleri, yeşil alanları ve geliştirilmiş ulaşım akslarıyla rahat ve huzurlu yaşam alanları oluşturulacak.

Güncelleme Tarihi: 08 Ağustos 2017, 01:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER