Kiptaş Fikirtepe'de sahaya iniyor!

Fikirtepe’de zora düşen Vartaş ve Anka’nın projeleri için ‘çözüm’ imzaları atıldı.

Kiptaş Fikirtepe'de sahaya iniyor!
 Kiptaş Fikirtepe'de sahaya iniyor!

Fikirtepe’de zora düşen Vartaş ve Anka’nın projeleri için ‘çözüm’ imzaları atıldı.

Finansman desteğini İller Bankası verecek, inşaatları Kiptaş yapacak. Kiptaş, 5 Şubat’a kadar sahaya inecek
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul’un pilot kentsel dönüşüm bölgesi Fikirtepe’nin hızla tamamlanması için çalışmalarını sürdürürken bir yandan da bölgede finansal zorluk çeken şirketlere ortak olmak için görüşmelerini sürdürüyordu.

Zordaki şirketlerin projelerinin tamamlanması ve vatandaşların mağdur olmaması için yapılan ortaklık görüşmelerinde ilk somut adım atıldı. Bakanlığa bağlı İller Bankası ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki  Kiptaş  ile Vartaş ve Anka Yapı’nın projeleri için ortaklık kuruldu.

Satış ofisi geliyor
Geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin de katılımıyla Kiptaş-Vartaş ile Kiptaş-Anka firmaları arasında proje ortaklığı için sözleşmeler imzalandı. Buna göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın gözetiminde, İller Bankası’nın finansman desteğiyle Kiptaş, Anka ve Vartaş’ın ikişer projesinde inşaata başlayacak.

5 Şubat’ta Fikirtepe’de düzenlenecek temel atma törenine kadar Kiptaş bölgeye adım atmış olacak. Şu anda satış ofisi kurulması için çalışma yapılıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve İller Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Mücahit Demirtaş, Vartaş ve Anka’nın ikişer adasında bakanlığın gözetiminde İller Bankası ve Kiptaş aracılığı ile işbirliği yapıldığını söyledi. Geçtiğimiz günlerde Bakan Özhaseki’nin katılımıyla imzaların atıldığını belirten Demirtaş, Kiptaş ile inşaat şirketleri arasında işlerin nasıl yapılacağına dair anlaşmanın yapıldığını ifade etti.

Yüzde 30’u aşkın hisse
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İller Bankası ve Kiptaş ortak protokolü ile bir model çalışması yaptıklarını anlatan Demirtaş, “Biz finansmanı sağlıyoruz, inşaatı Kiptaş yapıyor. Fikirtepe’de bu şekilde oldu. Başka bir yerde Kiptaş olmaz, farklı bir firma olabilir” dedi.

Kamu olarak tamamlanamayan projelere omuz verdiklerini ifade eden Demirtaş, “Biz finansmanı göze aldık. Projelere Kiptaş logosu asılıp inşaat başlayınca kamu güvencesi nedeniyle satışlar hızlanabilir. Bu durumda satışlardan elde edilecek gelir finansman olarak kullanabilir” diye konuştu. Demirtaş, inşaat firmalarına yaptıkları masraflar karşılığında yüzde 32 hisse verileceğini de açıkladı.

Sözleşmeler aynı kalacak
FİDEM Başkanı Ercümet Oruç, hak sahiplerinin sözleşmelerini ve Kiptaş’ın işbirliği sonrası oranların düşüp düşmeyeceğini sorduğunu belirterek, “Vatandaşların firmalarla yaptığı sözleşmelerin aynısı geçerli olacak. Oranlar aynı kalacak” dedi. Kiptaş’ın 4 proje kapsamında yaklaşık 4 bin konut yapacağını belirten Oruç, bölgede bakanlığın ortak olması için talepte bulunan bir ada daha bulunduğunu açıkladı.

Vartaş’ın tabelası kalktı
Vartaş’IN Kiptaş’la ortaklık yaptığı projeyi kamuoyu ‘Fikirtepe İnatçısı’ olarak tanıyor. Finansal sorunları ortaya çıkan Vartaş’ın Alman ortağı da yatırımdan vazgeçmişti. Kiptaş ile ortaklığın kurulmasının ardından proje sahasındaki Vartaş’ın tabelalarının kaldırıldığı görüldü.  

Vatan 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109