Kentsel dönüşümün yolunu KHK'lar açacak

Kentsel dönüşüm sürecini Kanun Hükmünde Kararnameler ile aşma sözü, sektörün çatı kuruluşlarında memnuniyet yarattı.

Kentsel dönüşümün yolunu KHK'lar açacak
 Kentsel dönüşümün yolunu KHK'lar açacak

Kentsel dönüşüm sürecini Kanun Hükmünde Kararnameler ile aşma sözü, sektörün çatı kuruluşlarında memnuniyet yarattı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın dönüşüm sürecini Kanun Hükmünde Kararnameler ile aşma sözü, sektörün çatı kuruluşlarında memnuniyet yarattı. KHK Hamlesi ile dönüşümde art niyetli kişileri oluşturduğu engellerin ortadan kaldırılması hedefleniyor
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin "kentsel dönüşümdeki problemlerin" Kanun Hükmünde Kararnameler ile çözümleneceği yönündeki açıklaması, İNDER, GYODER ve KONUTDER gibi gayrimenkul sektörünün lider kuruluşlarının desteğini kazandı. Kentsel dönüşümde yeni dönemin en önemli argumanı olması beklenen Kanun Hükmünde Kararname hamlesi ile kentsel dönüşüm sürecini sekteye uğratan art niyetli kişilere karşı önemli bir avantaj sağlanmış olacak. 

Dava konuları ve sayılarında belirgin düşüş

Türkiye gayrimenkul sektörünün öncü kuruluşları, İNDER, GYODER ve KONUTDER, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin kentsel dönüşümün önünü tıkayan kötü niyetli kişilere karşı Kanun Hükmünde Kararnamelerden yararlanılacağı yönündeki açıklamaları sonrasında bir dizi görüşme yürüttü. Gerçekleştirilen temaslardan Kanun Hükmünde Kararname silahı ile dönüşümün önündeki engeller karşısında önemli bir güce kavuşulacağı güvencesinin alınması sektörün çatı kuruluşlarında memnuniyet yarattı. Böylece tereke davası, gaiplik hali, küçük miktarlı hisseler, tereke davası, muhatap sayısındaki artış, yurt dışında yaşayan ve adresi belli olmayan maliklere yapılan satışlar aracılığıyla tebligatın imkansızlaşması gibi kanundaki boşluklardan yararlanan kişilere karşı önemli bir adım atılmış olacak. 

Yasal boşlukları kullanan kötü niyetli kişilere karşı

Deprem riski taşıyan binalardan kurtulmak amacıyla hazırlanan 6306 sayılı yasanın yarattığı ümit ışığının fırsatçı arsa sahipleri ve kimi meslek mensupları tarafından yasal boşluklardan yararlanmak suretiyle söndürülmeye çalışıldığını söyleyen İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, afet yasasının çalışmasına mani olan zilniyetleri olası bir deprem sonrasındaki manzara karşısında vicdanlarının sızlayıp sızlamayacağını sordu. Durbakayım, deprem riski taşıyan binaların dönüşümüne engel olmak izin yeni metotlar gleiştiren zihinleri eleştirerek: "Beklenen depremden sonra emellerine muvaffak olduklarını görmek istemiyorsak, bu seferberliğe hepimiz katılmalıyız." ifadelerini kullandı.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığının art niyetli kişiler tarafından oluşturulan engellerin bertaraf edilmesi amacıyla bir dizi karar aldığını, buna karşın yasal boşluklardan yararlanan zihniyetin yeni yöntemler bulduğunu belirten Durbakayım:" Art niyetli arsa sahipleri, ilk olarak dönüşüm başladıktan sonra arsa payı düzeltim davası açıyor. Bu şekilde arsa paylarının hatalı olduğunu öne süren kişiler açtığı bu davayla süreci kilitliyor." şeklinde konuştu.

Art niyetli davalara karşı KHK
 

İNDER Başkanı Durbakayım, dönüşüme girecek binadaki hak sahiplerinin tereke davası ile miras kalan malların bölüştürülmesi ya da yeniden hesaplamasını talep etmek,  ayrıca mülkün hissesinin belli bir bölümünün yurt dışında mukim kişilere satmak şeklinde işi zora süren uygulamalarda bulunduklarını dile getirerek, bu tip çıkışların Bağdat Caddesi ve Fikirtepe gibi bölgelerde kentsel dönüşümün tıkanmasına ve mağduriyetlerin belirlemesine yol açacak sonuçlara meydan verdiğini dile getirdi. Cumhurbaşkanı ve Çevre ve Şehircilik Bakanı'nın deprem riski ile açıklamalarını yakından takip ettiklerini de söyleyen İNDER Başkanı Durbakayım:

"Bu ve bunun gibi engellemelerin bertaraf edilmesi için KHK’ler ve torba kanuna konacak maddeler ile çözüm üretilmesinin zaruri olduğunu Bakanlığa arz etmiştik. Aldığımız pozitif yönlü duyumlar ile devlet erkanının da bu konuya gerekli ehemmiyeti gösterdiği yönündedir..." şeklinde konuştu. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109