Kağıtahane’de Kentsel Dönüşüm Kapsamında Riskli Binalar Yıkılıyor

Kağıthane Yahya Kemal Mahallesi’nde riskli olarak tespit edilen 123 binadan 122’sinin 5 aylık sürede belediye ekipleri tarafından kontrollü şekilde yıkıldı.

Kağıtahane’de Kentsel Dönüşüm Kapsamında Riskli Binalar Yıkılıyor
 Kağıtahane’de Kentsel Dönüşüm Kapsamında Riskli Binalar Yıkılıyor

Kağıthane Yahya Kemal Mahallesi’nde riskli olarak tespit edilen 123 binadan 122’sinin 5 aylık sürede belediye ekipleri tarafından kontrollü şekilde yıkıldı.

Deprem tedbirleri kapsamında Kağıthane’de kentsel dönüşüm için yıkımına karar verilen 123 binadan sonuncusunun yıkımı Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin’in katılımıyla gerçekleşti.




Kağıthane Yahya Kemal Mahallesi’nde riskli olarak tespit edilen 123 binadan 122’sinin 5 aylık sürede belediye ekipleri tarafından kontrollü şekilde yıkımı yapılırken, geriye kalan, “Huzur Apartmanı” isimli 5 katlı son binanın yıkım işlemi de tamamlandı.

Çevrede önlem alan yıkım ekiplerinin gözetiminde başlatılan yıkım çalışması 3 saat sürdü. Yıkım ile ilgili ilçede yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi veren Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin, Kağıthane’de 22 Nisan 2019 tarihinde bir binanın çöktüğünü anımsatarak, “Yıkımdan önce binadaki komşularımızı 5 dakika içinde tahliye etmiştik zaten.” dedi.


“ÇOĞU DENİZ KUMUYLA YAPILMIŞTI”
Başkan Öztekin, “Sonra çevredeki binalarımıza baktığımız zaman, çoğunun çürük binalar olduğunu, deprem öncesi yapılan binalar olduğunu gördük. Sonrasında Sayın Cumhurbaşkanımızın onayıyla birlikte kentsel dönüşüm alanı ilan edildi burası. 34 bin metrekarelik bir alan. Ve bu alanda 123 bina, 700’den fazla bağımsız birim vardı. Bu birimleri birebir inceledik. Baktığımızda da birçoğunun deniz kumuyla yapıldığını ve 30-40, 60-70 yıllık binalar olduğunu da görmüş olduk. Ve bu süre içerisinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızla birlikte bölgede kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verdik. Ev sahiplerine 36 ay süresince ayda bin 500 lira aylık kira yardımı yapıyoruz. Kiracılara 3 bin TL taşınma yardımında bulunduk. İlk 22 Nisan’da tahliye etmek zorunda kaldığımız 98 daire için de taşıma parasıyla beraber eşya yardımlarında bulunduk. Eşyalarını alamayan komşularımız da vardı burada. Ve böylelikle bugüne kadar geldik. 5 aylık çok kısa bir süre içerisinde 122 binanın yıkımını, en son bugünkü binayla 123 binanın yıkımını tamamlamış oluyoruz.” ifadelerini kullandı.

Başkan Öztekin, bundan sonraki süreçte de hızlı bir şekilde bölgedeki çalışmalara devam edeceklerini ve bundan önce ilçede bulunan yaklaşık 180 bin bağımsız bölümden bugüne kadar 120 bin bağımsız bölümü zaten deprem öncesinde yenilemiş olduklarını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Geriye kalan süreçle ilgili depreme dayanıksızlık varsa, bununla ilgili dönüşüm alanı ilan edilmesi gereken yerler varsa bunun da çalışmasına hızlı bir şekilde devam ediyoruz. Ve buradaki komşularımız için de bu yıl içerisinde bakanlığımızla birlikte, TOKİ ile beraber temel atma töreni gerçekleştirip 36 ay gibi kısa bir süre içerisinde buradaki komşularımızın her birisinin yeni evlerine kavuşmasına imkan sağlamış olacağız. Kira yardımları ve diğer yardımlar devam etmiş oluyor. Komşularımız tekrar yeni evlerine çok kısa sürede kavuştuktan sonra en azından burada yaşayan 3 bine yakın insanımız vardı. 3 bine yakın insanımızı artık depreme dayanıklı, huzurlu, mutlu, otoparklı ve biraz daha geniş yolları olan, yatay mimariyle özel bir çalışma çıkmış olacak.”


YAHYA KEMAL’DE KENTSEL DÖNÜŞÜM
Kağıthane Belediyesi, 22 Nisan’da bir binanın çökmesi sonucu, deprem tedbirleri kapsamında, vatandaşların can ve mal güvenliklerini korumaya yönelik kentsel dönüşüm projesi başlatmıştı. Riskli olduğu tespit edilen 122 bina yıkılmış ve binadaki daire sahiplerine, yeni evleri teslim edilene dek kira ve eşya yardımı yapılmıştı.

Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2019, 18:42

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109