İMAR BARIŞI'NA BAŞVURU 2 MİLYONA ULAŞTI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İmar Barışı başvurularının 2 milyona ulaştığını bildirdi.

İMAR BARIŞI'NA BAŞVURU 2 MİLYONA ULAŞTI
 İMAR BARIŞI'NA BAŞVURU 2 MİLYONA ULAŞTI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İmar Barışı başvurularının 2 milyona ulaştığını bildirdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda İmar Barışıbaşvurularındaki son duruma ilişkin bilgi verdi. 

Özhaseki, Bakanlık tarafından hazırlanan tanıtım filmini de paylaşarak, "Vatandaşımız devletiyle helalleşiyor. İmar Barışı başvuruları 2 milyona ulaştı." değerlendirmesinde bulundu.


İMAR BARIŞI NEDİR, KİMLER YARARLANIR

1. Hangi yapılar imar barışından yararlanır?



31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsatına aykırı olarak yapılmış yapılar yararlanarak, Yapı Kayıt Belgesi alabilir. 31 Aralık 2017’den sonra yapılan yapılar, kesinleşmiş imar planlarında sosyal donatı alanında kalan yapılar, İstanbul ve Çanakkale Boğazları ön görünüm alanlarındaki yapılar ile tarihi yardımadada ki yapılar bu yasadan yararlanamaz.

2. Yapı Kayıt belgesi için ne zaman, nereye kimler başvurulur yapabilir?

31 Ekim 2018 tarihine kadar, e- devlet üzerinden ya da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müdürlükleri ile yetkilendireceği kurumlara Yapı Kayıt Belgesi formu eksiksiz doldurularak başvurulur. Belirlenecek bedel ise en geç 31 Aralık 2018’e kadar ödenecektir. Bakanlar kurulu bu süreyi bir yıl uzatabilir. Başvuru için hissedarlardan birisinin veya vekilinin başvurusu yeterlidir. Kat mülkiyetine geçiş için tüm hissedarların imzaları gerekir.

3. Yapı Kayıt Belgesi ne işe yarar?

Yapı Kayıt Belgesi alan yapılar yapı kullanma belgesi (iskân) almış gibi işlem görür. Elektrik, su, doğalgaz bağlatabilir, verilmiş yıkım kararı ve tahsil edilmemiş para cezası varsa iptal edilir.

4. Ödeme miktarı nasıl hesaplanacak?

Belediyelerce belirlenen arsanın emlak vergi değerleri ile yapının maliyet bedelinin toplamının konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 oranında hesaplanır.

Yapı yaklaşık maliyeti

Tarımsal amaçlı basit yapılar için 200TL/m2
1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapılar için 600TL/m2
3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapılar için 1000TL/m2
8 ve daha yüksek katlı binalar için 1600TL/m2
Lüks binalar, villa, alışveriş kompleksi, hastane, otel vb. yapılar 2000 TL/m2
Güneş enerjisi santralleri 100.000 TL/MW
Esas alınarak hesaplanır. Yapı paydaşları payları oranında ödemelere katılmak zorundadır.

5. Yapı kayıt belgesi ile cins değişikliği yapılır mı, kat mülkiyetine geçilir mi?

Evet, ancak mimar tarafından yapının cepheleri ile birlikte hazırlanıp imzalanan, bütün bölümlerin ölçüleri, eklentileri, bağımsız bölüm numaraları, yapı inşaat alanını, niteliklerini ve arsa paylarını içeren mimari projenin bütün paydaşların imzaları ile elektronik ortamda tapu müdürlüklerine ibraz edilmesi, yapının bulunduğu, arsanın umumi hizmet alanlarına denk gelen alanların terk edildiğine ilişkin belediyesinden belge alınması, tüm malikler tarafından hazırlanan yönetim planı, yapı kayıt belgesi ile zemin ve mimari projenin uyumunu gösteren harita mühendisi imzalı zemin tespit tutanağı gerekir. Kat mülkiyetine geçilirken yapı kayıt belgesine ödenen bedel kadar daha ödenmesi gerekiyor.

6. Yapı kayıt belgesi geçerlilik süresi nedir?

Yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm yapılıncaya dek geçerlidir.

7. Yanlış veya hatalı beyanın cezası var mı?

Evet, yanlış beyanda bulunan mal sahipleri, kat mülkiyetine geçerken projeyi hazırlayan mimar ve mühendisler hakkında 5237 sayılı Türk Ceza Kanunun 206’ncı maddesi uyarınca suç duyurusunda bulunulur.

8. Hazine arazisi üzerindeki yapılan ne olacak?

Hazineye ait arazilerin üzerinde yapılan binalar işgal ettikleri alan kamu hizmeti için ayrılmış alan değilse, arazi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devri yapılıp, rayiç değer üzerinden satış yapılacak.


İmar Barışı Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?


Yapı Kayıt Belgesi başvuruları başladı. Başvuru formu nasıl doldurulur? Başvuru formu doldurulurken nelere dikkat edilmelidir? İşte detaylar..
Yapı Kayıt Belgesi başvuruları başladı. Başvuru formu nasıl doldurulur? 31 Aralık’ta sona erecek başvurular da nelere dikkat edilmeli?
Yapı Kayıt belgesi için E-devlet üzerinden başvuru yapmak mümkün. E-devlet üzerinden yapılacak başvuru formunu öncelikle dikkatli okumak gerekiyor. Aksi halde yapılacak bir yanlışlıkla kayıt belgenizin iptaline ve yatırdığınız paranın yanmasına sebep olabilir.  
İmar barışı başvuru formuna yani yapı kayıt belgesi başvuru formuna e-devlet üzerinden ulaşabiliyorsunuz. Bunun için https://www.turkiye.gov.tr/cevre-ve-sehircilik-imar-barisi-kayit-basvurusu-ve-sorgulamasi adresine giriyoruz. Karşımıza “imar barışı kayıt başvurusu ve sorgulaması” çıkıyor. Öncelikle kimlik doğrulama işlemini yapıyoruz. Burada 5 seçenek sunuluyor. 
1.    E-devlet şifresi


2.    Mobil imza


3.    Elektronik imza


4.    TC kimlik kartı


5.    Banka

Yukarıda belirtilen işlemleri yaptıktan sonra 

Bilgilendirme ve Onay
Müracaat Sahibine Ait Bilgiler
Yapıya Ait Bilgiler
Ön İzleme
İşlem Sonucu
Adım Adım istenilen bilgileri girdikten sonra başvurunuzu tamamlayabilirsiniz..

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı İmar Barışı E-devlet müracaat kılavuzu için aşağıdaki linki tıklayınız..

 

Güncelleme Tarihi: 06 Temmuz 2018, 09:56

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER